2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

1kepÉpített környezetünkben szeretnénk jól érezni magunkat. A zavaró hanghatás egyike a legkevésbé figyelembe vett környezeti problémáknak.

A szárazépítési rendszerekkel nemcsak új hanggátló szerkezeteket építhetünk, hanem kiválóan alkalmasak a meglévő falak és födémek utólagos hangszigetelésének biztosítására is. A komfortérzet növelése érdekében nemcsak a hangszigetelésre érdemes figyelmet fordítani, hanem a terem-akusztikára is, amelynek feladata a helyiségben keletkező zajok csillapítása a hangelnyelő és hangvisszaverő felületek megfelelő kombinációjával, ezzel biztosítva a tér zajszintjének mérséklését.

1-abraA teremakusztika komplex tervezési feladat. A kiemelt létesítmények, hangversenytermek, stúdiók, színházak kialakításához akusztikus szaktervező bevonása szükséges (1–3. ábra).

A gipszkarton rendszerekkel épített hangszigetelő szerkezetek és teremakusztikai elemek kiválóan alkalmasak a modern kor követelményeit kielégítő felületek létrehozására, melyek az esztétikai hatáson túlmutatóan az elektromos, klíma és egyéb vezetékek eltakarását is biztosítják.

2-abra3-abra

MI VAN A LÁTHATÓ FELÜLET MÖGÖTT?

A gipszkarton építőlemezek profilokra vannak felcsavarozva. A profilvázban elhelyezett szigetelőanyagnak fontos szerepe van a hangszigetelés biztosításában.

A kerülő utakon történő hangterjedés megakadályozása érdekében kiemelt szerep jut a körülölelő szerkezetekhez történő csatlakozó csomópontok szakszerű megépítésére. Ezek egyik fontos eleme a „hanglágy" anyag alkalmazása a profilok födémekhez történő csatlakozásánál.

HOGYAN BIZTOSÍTHATÓ A VÁLASZFALAK HANGSZIGETELÉSE?

  • A szerkezet peremén beépítendő profilokra csatlakozó szivacscsíkot kell ragasztani.
  • Az előírt ásványgyapot szigetelést a teljes területen kell alkalmazni.
  • Az egyes csatlakozási pontok nem képezhetnek úgynevezett „akusztikai hidakat". A falcsatlakozások, valamint az L és T csomópontok esetében a gipszkarton borítást meg kell szakítani az ábráknak megfelelően (4a-c. ábra).

 4a-c-abra

  • Szerelt fal csatlakozása a padlóhoz úgy kell történjen, hogy az aljzatbetont megszakítjuk. A végső padlóburkolatot a válaszfal megépítése után helyezzük el, vagy amennyiben ez nem lehetséges, a padlóréteget meg kell szakítani.
  • A „szerelt fal lábazati csatlakozása nyers födémhez" csomópont esetében a gipszkarton szerkezetet „papucsolni" kell. Ez azt jelenti, hogy be kell építeni egy nedvesség szivárgását megakadályozó réteget, valamint egy hangszigetelő réteget is. A padlóréteg (esztrich) elkészülte után a gipszkarton papucsot el kell távolítani, és a gipszkarton borítást a födémtől – attól mintegy 1 cm-re megemelve – kell kezdeni.
  • Szerelt fal csatlakozása nyers födémhez lehetőleg úgy történjen, hogy a vakolt felületet megszakítjuk.
  • Hézagolásnál törekedni kell a hézagok hézagoló anyaggal való teljes kitöltésére.
  • Az áttörések számát minimalizálni kell. Az áttöréseknél törekedni kell az áttörések ásványgyapot szigeteléssel történő körbeburkolására. Erre a célra használható a 100-110 kg/m3-es ásványgyapot szigetelőanyag (5a–b. ábra).

5a-abraEddigi tapasztalataink alapján az egyik leggyakrabban elkövetett szerelési hiba az elektromos dobozok nem megfelelő elhelyezése. A jól elhelyezett elektromos dobozok semmilyen pluszköltséget nem jelentenek, de néhány szerelési szabály betartásával a válaszfal megőrzi hanggátlási paramétereit.

 

5b-abra

  • Az elektromos dobozok a fal két oldalán nem helyezkedhetnek el egymással szemben.
  • Az elektromos dobozokat a válaszfal vízszintes metszetében úgy kell elhelyezni, hogy két elektromos doboz között mindig legyen egy függőleges CW-profil. Függőleges irányban az elektromos dobozok között legalább 400 mm távolság legyen (5a–b. ábra).

A jó eredmény elérése érdekében a szakmák együttműködése szükséges. A kiemelt létesítmények tervezésénél és kivitelezésénél fontos a tűzvédelmi, az akusztikai és az elektromos tervezési szempontok összehangolása.

TIPIKUS HIBÁK

Az elektromos dobozok kiosztása nem eshet egybe a válaszfalban elhelyezett profilokkal (1a–b. kép).

1a-kep1b-kep

Tilos a válaszfalprofilok övlemezének meggyengítése (2a–b. kép).

2a-kep2b-kep

6-abraAmennyiben nagyobb átmérőjű ejtő vezetéket kell a válaszfalban elvezetni, dupla profilvázzal készülő installációs fal építése szükséges (6. ábra).

A profiltoldásokat is szakszerűen kell elvégezni. Kiemelten fontos, hogy az elektromos dobozok ne kerüljenek egymás mögé a falszerkezet két oldalán.

A vázoszlopokban kialakított nyílásokra az alábbi szabályok vonatkoznak:

  • A kialakítandó nyílás szélessége min. 10 mm-rel legyen kisebb a profil szélességénél.
  • A nyílás magassága (a profil hosszirányában) nem lehet nagyobb a szélessége kétszeresénél.
  • Amennyiben a profilban egymás fölött több nyílásra van szükség, egymástól való távolságuk nem lehet kisebb, mint a hosszuk háromszorosa.
  • A szükséges nyílásokat a profil (válaszfal) alsó vagy felső harmadában javasoljuk kialakítani.
  • A nyílás éle a profil végétől legalább az adott profil névleges szélességével megegyező legyen.
  • Profilkapcsolások (toldások) környékén nem alakíthatók ki nyílások.

HOGYAN ÉRHETŐ EL A VÉGSŐ FELÜLETEK TÖKÉLETES MINŐSÉGE?

A gipszkarton szerkezetek felületének végső minősége függ az építésben részt vevő minden szakembertől. Elsősorban a tervezőtől, a fővállalkozótól, a szárazépítő kivitelezőtől és a festőtől.

Másodsorban befolyásolják a felület minőségét a bedolgozó szakmák is, mint például az elektromos szerelők és a vízszerelők. Végül, de nem utolsósorban fontos a szakszerű anyagválasztás és a gyártók felelősségvállalása az anyagminőségért.

KÖZÖS FELELŐSSÉG

• A tervező felel a megfelelő szerkezet és rétegrend kiválasztásáért.
• A szárazépítő felel a pontos építésért.
• A festő felel a felület végső simaságáért.
• A gyártó felelősségi körébe tartozik az anyagminőség.

 

www.rigips.hu

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web