2023. március 28., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

SkillcoA Szlovén Építőipari és Építőanyag Kamara (CCIS CCBMIS) által koordinált és az Erasmus+ Partnerség Program keretében megvalósuló SKILLCO projekt az építőiparban meglévő képzettségi hiányosságok megszüntetését tűzte ki céljául.

A projektben a szlovén, az észak-rajna-vesztfáliai és a magyar építőipari szövetség, valamint a celjei, a kerpeni és a budapesti építőipari szakiskolák mellett az Európai Építőipari Szövetség (FIEC) munkatársai vesznek részt.

CÉLZOTT TERÜLETEK

A projekt célja az építőiparban előforduló szakképzettségi hiányosságok feltérképezése, és ez alapján az ezekre vonatkozó oktatási anyagok összeállítása. Az építési vállalkozások körében végzett felmérés alapján az alábbi négy területet választották ki:

  1. Szövegértés: az építési üzemterv és az építési munkák sorrendjének megértése, valamint a projekt dokumentációjának olvasása/megértése, időtervek készítése az ICT (Információ és Kommunikáció Technológia) segítségével, valamint az ICT technológia alkalmazása az építési munkákhoz.
  2. Számolás: költségszámítás, költségelőirányzatok készítése a kivitelezés során munkacsoportok számára vagy kis objektumokhoz.
  3. Munkahelyi biztonság és egészségvédelem: a csont-izomrendszeri rendellenességek megelőzésére szolgáló intézkedések és az ergonómia alapjai.
  4. Környezettudatosság („zöld ismeretek"): ipari/építőipari hulladék anyagok újbóli felhasználása, újrahasznosítás a potenciálisan káros anyagok biztonságos felhasználásával.

Skillco2Tananyagmodulok

A kiválasztott négy képzettségi hiányosság oktatására a Szlovén Szakképzési Intézet által kidolgozott módszertani irányelvek alapján két tananyagmodult dolgoztak ki: az „A" modult a szakiskolákban tanuló fiatalok számára, a „B" modult pedig az építőiparban dolgozó szakmunkások számára.

A projektpartnerek 2018. október 17–18-án az észak-rajna-vesztfáliai Kerpen Építőipari Oktatási Központjában (ABZ Kerpen) megtartott ötödik találkozón áttekintették az elkészült tananyagmodulokat, és egyeztették a 2019-ben megtartandó próbatanfolyamok lebonyolításának és értékelésének menetét. A megbeszéléseket követően a résztvevők meglátogatták az oktatási központot.

Skillco1A partnerek által kidolgozott tananyagok alapján 2019 első félévében mindhárom partnerországban szakiskolai tanulók, illetve vállalati dolgozók számára egy-egy próbatanfolyam kerül megrendezésre, ezt követően a tananyagokat a résztvevők, valamint a munkavállalókat delegáló vállalkozók értékelésének figyelembevételével véglegesítik.

 

APPLIKÁCIÓK

A tanfolyam iránt érdeklődő tanulók és építőipari szakmunkások megfelelő tájékoztatására minden témakörhöz rövid videofilm is készült, amelyek a SkillgApp nevű applikációban lesznek elérhetőek.

 

A projekt során eddig elkészült eredményekről további információ a www.skillco.eu honlapon olvasható.

 

Pete Zoltán
ügyvezető igazgató helyettes
ÉVOSZ

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Március 2023
H K Sz Cs P Szo V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web