2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2018 12 B1-tartalomjoTartalom

JEGYZET

  • Mi lesz a nagy bumm után?

FÓKUSZ

  • Már az építkezés során csodájára jártak

BETON

KONFERENCIA

BETON

  • Búvárközpont és kutatóbázis

KIVITELEZÉS

MÉLYÉPÍTÉS

SZAKKÉPZÉS

 

 

 

infoblokk kedv final felso cmyk ESZA„Munkahelyi egészség és biztonság az építőiparban" címmel két összefoglaló szakmai anyag készült a munkaadók és munkavállalók számára azzal a céllal, hogy javuljon a munkavédelmi oktatás színvonala.

Az utóbbi évek ellenőrzési tapasztalatai alapján a megtörtént balesetek, a halálos és súlyos munkabalesetek, a munkahelyi egészségkárosodást szenvedett munkavállalók nagy száma egyértelműen alátámasztja azt a feltevést, hogy az építési munkahelyeken a munkáltatók nem kellő hatékonysággal tesznek eleget a munkavédelmi törvényben megfogalmazott feladataiknak. A munkabalesetek jelentős hányada megelőzhető lenne a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásával, a kockázatok megfelelő értékelésével és kezelésével. Nem kevésbé fontos, hogy a veszélyes anyagok biztonságos tárolásával és felhasználásával, a veszélyes munkakörnyezet megszüntetésével járuljunk hozzá a munkaköri megbetegedések számának jelentős csökkentéséhez.

Bővebben...

bauma19 Logo with dateA 32. Építőipari és építőanyag-gyártó gépek, bányászati gépek, építőipari járművek és berendezések vezető világvásárát 2019. április 8-14. között rendezik a Müncheni Vásárközpontban. A 2018. november 21-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatón Mareile Kästner, a bauma projektvezetője és Janina Helfrich a bauma projektreferense bemutatták a vásárt, a központi témákat, újdonságokat, és beszéltek az ipari barométer kutatás kelet-európai és magyarországi vonatkozásairól.

A bauma 2019. április 8-ai kezdete előtt hat hónappal a Messe München új kiállítói rekordot jelentett be: több mint 3.500 kiállító mutatkozik be 55 országból – közel százzal több, mint 2016-ban. A bauma PLUS által még több vállalkozás jut kiállítási lehetőséghez, a virtuális valóság segítségével pedig az építési terület jeleníthető meg a vásárcsarnokban. A cél a 600.000-es látogatói szám elérése.

Bővebben...

BaselayerA Helly Hansen technikai munkaruházati 2018 őszi/téli aláöltöző kollekciója megújult formával és dizájnnal hódít.

Helly Hansen 1970-ben fejlesztette ki forradalmi Lifa® technológiáját, és ezzel piacra dobta a világ első technikai aláöltözőjét. A ruhadarab felülmúlhatatlan olyan szempontból, hogy kompromisszumot nem ismerve biztosít melegséget, miközben a felesleges nedvességet elvezeti bőrünktől, ezzel lényegesen megváltoztatva a kültéren dolgozó szakemberek mindennapi életét. A Helly Hansen aláöltözők a mai napig a Lifa® technológia legújabb generációján alapulnak, amelyet folyamatosan fejlesztenek, hogy minden szezonban a legújabb dizájnban kerüljenek a piacra.

Bővebben...

Grabarics 3206A Grabarics Kft. Boden-tó melletti fióktelepe Budai Viktor építőmérnök vezetésével felépített egy 3 lakóépületből álló 50 lakásos bérházat Radolfzell am Bodensee városában. Az építtető egy többlépcsős pályázat és több különböző terv után döntött arról, hogy a lakások egyes falait és kiemelten az 5 darab lépcsőházat, összesen 3000 m2-i falfelületet, látszóbetonból készítteti el. A Grabarics Kft. mérnöki stábjával és egy neves zsaluzási szakemberrel – Prof. Dr. Ing. Roland Schmitt tanácsadó mérnökkel – bemutató előadást tartott a megrendelő számára, hogy a látszóbeton előállításával kapcsolatos kérdéseket kellő időben meg lehessen tárgyalni, és rögzíthessék a műszaki paramétereket.

A „látszóbeton", azaz a láthatóan maradó betonfelületek az utóbbi időben sok építész számára fontos elemmé váltak épületeik megtervezésekor. Ezek az elemek korszerű és nemes benyomást kölcsönöznek az épületnek.

Bővebben...

kep1A német vállalkozói kultúra szerves része a társadalmi felelősségvállalás. A duális képzés keretein belül minden cég elengedhetetlennek tartja saját szakmai utánpótlásának biztosítását, hogy saját erőforrásaikra támaszkodva, tanulószerződés keretei között gyakorlati képzést végezzenek.

Az építőipart leszámítva nincs szakképzési hozzájárulás (szakképzési adó) befizetés, de a cégek válogatják ki, hogy kit vesznek fel gyakornoknak és csak a tanulószerződés megkötését követően nyerhetnek iskolai felvételt a tanulók. A szigorú céges felvételi eljárás miatt nagy azoknak a fiataloknak az aránya, akik különböző előkészítő és áthidaló programok révén „parkolnak" a szakképzési szakaszt előkészítő rendszerben. A cégek érdekeit és a téves foglalkoztatás elkerülését szolgálja, hogy a tanulószerződés kötésénél létezik a 3 hónapos próbaidő intézménye is. Mivel a cégek finanszírozzák a gyakorlati képzést, olyan komoly, valós befektetésnek tekintik, aminek „a vállalkozás szempontjából belátható időn belül meg kell térülnie". Ez a megtérülési ráta kétharmad körül mozog, ezért rentábilis beruházásnak minősül. A cégeknek kedvez, hogy a gyakorlati képzés arány- és óraszáma igen magas, egy kéthetes oktatási ciklust (10 tanítási nap) figyelembe véve 3 nap iskola, 7 nap üzemi-vállalati képzés. A 3 éves képzést figyelembe véve Németországban ez 4320 vállalati gyakorlati képzési óraszámot jelent. Az iskolában 3 év alatt 480 óra közismereti, illetve 960 óra szakmai elméleti óraszám van, ezért az itt folyó oktatást részidős képzésnek hívják.

Bővebben...

kepA Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére 2017 májusában kezdődött el egy előkészítő munka, amelynek célja, hogy a szakképzés és a felnőttképzés jövőbeni fejlesztésében a vállalatok nagyobb szerepet kapjanak.

Az Építőipari Ágazati Készségtanács (ÁKT) kialakítására és koordinálására az NGM a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát kérte fel. Az ÁKT-k létrehozásának célja, hogy közelítsék a munkaerő-piaci, munkaadói igényeket és a képzési kínálatot a képzés tartalmának meghatározásával, hogy a ma jellemzően kínálat-vezérelt képzési rendszereket keresletvezérelt rendszerek váltsák fel.

Bővebben...

Keresés