2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2018 05 B1-TartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Hihetetlen

FÓKUSZ

GENERÁLTERVEZÉS

ZÖLDTETŐ

TETŐ

SZIGETELÉS

NYÍLÁSZÁRÓ

VILÁGÍTÁSTECHNIKA

KIÁLLÍTÁS

TŰZVÉDELEM

  • Módosult tűzvédelmi irányelvek – II. rész
  • Könnyű-e a könnyűszerkezet-tervezés?

IRÁNYTŰ

 

 

2018. május 22-én megjelent a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) kormányrendelet. Az építésügyben továbbra is több tárca érintett.

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely felel az építésügyi szabályozásért és építéshatósági ügyekért, további 17 feladat mellett, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter 23 hatásköre közül az egyik az építésgazdaság.

Bővebben...

kepÚj, a kkv-nek szóló hitelkonstrukciót dolgozna ki a kereskedelmi bankokkal együttműködve az MFB – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója május 18-án.

A kereskedelmi bankokkal együttműködésben szeretné nyújtani új, kkv-knak szóló hitelkonstrukcióját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amelynek lényege a versenyképesség fokozása lenne – mondta a bank elnök-vezérigazgatója.

Bővebben...

GVB-20Megújult vezetéssel, koncepcióval és technológiával, Grabarics Vasbeton – GVB – néven működik tovább a Hevesi vasbeton-előregyártó üzem. A Grabarics Építőipari Kft. az elmúlt év során, több lépcsőben, tartós bérleti szerződéssel vette át az üzem működtetését.

GYÁRTÁSI SPEKTRUM

A jelenleg mintegy 60 főt foglalkoztató gyárban elsősorban előregyártott vasbeton csarnok-vázszerkezetek, pillérek, gerendák, szelemenek, lábazati panelek készülnek.

Bővebben...

kep2Az új kormány is a lakosság otthonteremtésének segítésére és az ország demográfiai mutatóinak javítására törekszik, hiszen ez a két elem szorosan összefügg – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Lakás Konferencia 2018 című rendezvényen.

A portfolio.hu által szervezett konferencián az államtitkár hozzátette: a KSH május 4-én kiadott adatai azt mutatják, hogy az idén, az előző évekhez hasonlóan, az új építésű lakások számának folyamatos növekedésére lehet számítani.

Bővebben...

etele plazaAz ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomó-pontjában kezdte meg az Etele Plaza építését a Futureal-csoport. Az 54 ezer négyzet-méter bérbeadható területű bevásárló- és szórakoztatóközpontot várhatóan 2020-ban nyitják meg a nagyközönség számára. A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál megvalósuló pláza – közvetlen járatokkal – akár 10 perc alatt is elérhető a belvárosból.

A Paulinyi-Reith & Partners által tervezett épület formavilágát a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek határozzák meg, míg a belső térben egy hatalmas interaktív LED-kijelzős médiafelület várja a látogatókat.

Bővebben...

Alagut-szakmai-nap-fejlecA Magyar Alagútépítő Egyesület 2018-ban ismét megrendezi az Alagút- és Mélyépítő Szakmai Napját, melyre tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait.

A korábbi összejövetelekhez hasonlóan idén is szeretnénk bemutatni a felszín alatti műszaki létesítmények aktuális hazai és egyes érdekes külföldi tervezési, kivitelezési példáit és azok tapasztalatait.

Időpont és helyszín: 2018. november 7., Benczúr Hotel (1068 budapest, Benczúr utca 35.)

Bővebben...

zeneakademia-wAz Európai Bizottság 2018-ra ismét meghirdeti az Európai Örökség címre vonatkozó pályázatát, melyre a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter terjesztheti fel a 2018-as, előzetes nemzeti szintű pályáztatás során kiválasztott hazai helyszíneket. A helyszínek kiválasztása érdekében a Miniszterelnökség pályázatot ír ki. A pályamunkák benyújtási határideje: 2018. június 30.

Az Európai Örökség cím azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a közös európai identitást, valamint növelje azoknak a helyszíneknek az ismertségét és értékét, amelyek fontos szerepet töltöttek be közös történelmünkben és kultúránkban, illetve az európai integrációban.

Bővebben...

nyitokepA Pannonhalmi Bencés Gimnázium kosárlabdacsarnokát a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. építette a monostor közvetlen szomszédságában fekvő gyönyörű Hospodár kertben. Az épületegyüttes a „pannonhalmi színvonal" újabb, példás megjelenítése. A kivitelező ezzel az épülettel – immár ötödszörre – rászolgált az Építőipari Nívódíj elnyerésére.

A kosárlabdacsarnok kiválóan illeszkedik az apátság kortárs építészeti alkotásainak sorába. Golda János Ybl-díjas építész az Építőipari Nívódíj táblaavatóján meleg szavakkal méltatta a létesítményt és a színvonalas kivitelezési munkát. A gimnáziumot alapítása óta az ország egyik kimagasló színvonalú oktatási intézményeként tartják számon. A monostor mellé 1940–1942-ben épült az olasz klasszikus modern formanyelvet beszélő korszerű, és a meglevő épületekhez is jól kapcsolódó iskola és internátus épülete Kiss Tibor és Hidasi Jenő munkája. Az együttes a rendszerváltás után több lépcsőben, színvonalas építészeti munkával bővült tovább.

Bővebben...

Cikkünkben a Magyar Építéstechnika 2018/1-2. lapszámában megjelent „Ipari termelő létesítmények generáltervezése" című írásunk folytatásaként, a generáltervezés minőségbiztosításának lehetőségeivel kapcsolatos 40 éves gyakorlati tudásunkat és tapasztalatainkat szeretnénk közzétenni.

Az utóbbi évtizedekben jelentős minőségi visszaesést érzékeltünk szakterületünkön. Általános probléma a beruházási költségkeret és tervezett időkeret túllépése, a létesítmény üzembe helyezéséig tartó megrendelői módosítás, illetve a tervezők-kivitelezők-beruházó közötti konfliktusok felerősödése. A lehetséges okok közül itt a tervezési munka minőségbiztosításának lehetséges eszközeit szeretnénk ismertetni, mivel annak struktúrája jelentősen megváltozott, és mint minden változás során, a tanulópénzt itt is meg kellett fizetni.

Bővebben...

archigreen-zoldteto-projekt-nottingham-1A Nottinghami Egyetem magyar fejlesztésű rendszerrel készült zöldtetője lett az Év Tetője verseny győztese az Egyesült Királyságban.

ZÖLD ÉPÜLETEK ELTERJEDÉSE

Az utóbbi években az építészetben is egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóságra való törekvés, a csökkentett energiafogyasztású, minél kisebb CO2-kibocsátású épületek elterjedése.

Bővebben...

Bramac EpTech illusztracioÚjabb mérföldkőhöz érkezett a Bramac Kft. Az Icopal Kft.-vel közösen egy cégcsoport részeként, kibővült szolgáltatási és szaktudási háttérrel még komplexebb megoldásokat kínál magastetős tetőrendszereken kívül már lapostetős és alépítményi szigetelési technológiákban is.

A Bramac Kft. a Braas Monier és az Icopal összeolvadásából létrejött BMI Group tagjaként, Európa piacvezető tetőrendszereket és szigetelő anyagokat gyártó vállalatának részévé vált. Ezzel a magas színvonalú tetőmegoldásokat már nemcsak magas- és alacsony hajlásszögű tetők kivitelezéséhez kínálja, hanem a lapostetők és az alépítményi szigetelések kivitelezéséhez is.

Bővebben...

portreNemcsak a tervező, de a kivitelező is felelősséggel tartozik a beépítési megoldások szakszerűségéért, a jogszabályoknak való megfeleléséért!

Általánosságban elmondható, hogy a tervezési és kivitelezési hibák nagy része visszavezethető arra, hogy nem megfelelő a szakma szabályainak, a vonatkozó előírásoknak és az új építési anyagoknak az ismerete. Sok kivitelező emlékezetből, megszokásból dolgozik, pedig a folyamatosan változó előírások és építési megoldások okán a szakmát állandóan tanulni kellene, amihez mai viszonylatban az internet nagyon nagy segítséget nyújthat.

Bővebben...

A hőszigetelési követelmények szigorodásával – a közhiedelemmel ellentétben – nem elegendő az, hogy a követelmények kielégítése érdekében „agyonhőszigeteljük" a vízszintes, a függőleges és a ferde külső térelhatároló épületszerkezeteinket.

Gondolni kell(ene) arra is, hogy a csatlakozó szerkezeteket ugyanilyen mértékben kell „agyonhőszigetelni". Ha ezt nem tesszük, akkor a csatlakozó szerkezetek hőhidakká válnak, azaz a belső felületi hőmérsékletük télen a harmatpont alá kerül, és a jól záródó, korszerű nyílászárókkal rendelkező, szellőzetlen helyiségekben a magas páratartalom miatt ezeken a belső felületeken – a mennyezeti éleknél, sarkoknál – páralecsapódás, vizesedés, majd penészesedés következik be.

Bővebben...

Baumit-nyitokepSokat foglalkozik a szakma a hőszigetelő rendszerek helyes kivitelezésével, de ritkán kerül szóba az alapfelület kérdése. Talán éppen ezért van az, hogy – legyen szó akár új építésről, akár utólagos hőszigetelésről – újra és újra összecsapnak egymással az ellentétes vélemények: szükség van-e a hőszigetelő rendszerek alá a falazat teljes levakolására vagy sem?

A kérdés mindenképpen megérdemel egy kis figyelmet. Bizonyos esetekben ugyanis a vakolás elmaradása komoly problémát okozhat a rendszer állékonyságát illetően, illetve a hőszigetelés teljesítménye és hatásfoka is elmaradhat a tervezett értékektől. A probléma két részre bontható: feltett kérdésünkre a választ a falazat síktól való eltéréseinek (azaz egyenetlensége­inek) és a teljes falszerkezet légtömörségének ismeretében találhatjuk meg.

Bővebben...

kornyezetbarat-bonsaiA fogyasztók a minőséget keresik, és napjaink ugrásszerűen bővülő kínálatában és agresszív marketingjében egyre nehezebbé válik jó döntést hozni.

Mind a háztulajdonosok, mind a kivitelezők, az építészek és minden építőipari szakember folyamatosan választ keres a kérdésre: hogyan lehetne megtalálni az optimális megoldást egy kívánt szerkezet létrehozásához költséghatékony módon ahhoz, hogy az hosszú távon fenntartható és energiatakarékos legyen? Amikor megpróbálunk utánajárni egy termék minőségének, azonnal lenyűgöző információáradattal találjuk szemben magunkat.

Bővebben...

Roto a FENSTERBAU FRONTALE 2018 szakkiállításon

Roto-Fensterbau-StandHa páros év, akkor FENSTERBAU FRONTALE kiállítás Nürnbergben, amely az iparág egyik meghatározó nemzetközi vására. Az „okos otthon" megoldásokat fókuszba helyező eseményen a Roto a témához kapcsolódó megoldásai mellett legújabb, gazdaságosságot és kényelmet szolgáló innovációit is bemutatta.

Azt a kijelentést, hogy a FENSTERBAU FRONTALE az iparág egyik meghatározó nemzetközi vására, a 2018-as adatok is alátámasztják. 814 kiállító jelent meg 64 000 m2 kiállítási felületen, a kiállítók 50%-a külföldi volt és 42 különböző országból érkezett, míg a 110 000 látogató több mint 123 országból.

Bővebben...

Sas-GaborAz üzleti tervek költségsoraiban a legkisebb költségelem lehet a világítás korszerűsítése, ugyanakkor arányaiban akár a legnagyobb energiamegtakarítás érhető el vele gyorsan, egyszerűen.

A gazdasági termelés gyakorlati részeként az elmúlt években folyamatosan tetten érhető volt az a vezetői, döntéshozói szándék, hogy a folyamatokat rendszeresen racionalizálják, fejlesszék, korszerűsítsék, hogy időt, pénzt, a felhasznált energiát csökkentsék, ésszerűsítsék a gyártástechnológiai folyamatokat. Ennek elemeit általában a klasszikus megoldások között lehetett észrevenni.

Bővebben...

Szantaine Dr Toth Krisztina portreKinek jár az újlakásépítés csökkentett áfájából adódó vételár-különbözet, avagy mire figyeljünk az új lakások értékesítésénél megkötött szerződéseknél?

A jelenleg ismert tervek szerint az új lakások értékesítésénél alkalmazott 5%-os kedvezményes adókulcs 2019. december 31-ig marad hatályban. Az áfakulcs általános, 27%-os szintre történő emelkedése során a vizsgált gazdasági tényezők mellett fontos annak értékelése is, hogy ez a változás hogyan hathat majdan a korábban megkötött, 5%-os áfát tartalmazó úgynevezett bruttó vételáras megállapodásokra.

Bővebben...

Keresés