2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

HB L9460Hagyományosan az Építészet Világnapján rendezték meg az „Év háza" pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először két fődíjat is kiosztottak. Családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, középület kategóriában pedig Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak. A két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált a biatorbágyi Tóparkban megrendezett eseményen. A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadott, „A kortárs magyar lakóépület építészet tíz éve - Év háza pályázat 2008-2018" című építészeti könyvet Dévényi Sándor méltatta.

Tíz év munkáját, szeretetét, nehézségét, örömét, barátságait, díjait, alkotóit és alkotásait egy könyvbe rendezni vagy egy kézben tartani lehetetlen vállalkozás. Mi mégis megpróbáltuk összerendezni és némiképp visszaadni azt a kincset, amit ez az időszak alatt kaptunk az Év háza pályázat minden szereplőjétől, akik akár résztvevőként, bírálóként, támogatóként, partnerként, szervezőként vagy szemlélőként voltak velünk. Ez a vagyon mára a hazai kortárs lakóépület tervezésnek meghatározó és iránymutató elemévé, a díj pedig az építészek rangos, hiteles elismerésévé, a szakmai közélet részévé vált." – mondta el Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora. A szakember bemutatta az elmúlt 10 évet összefoglaló, „A kortárs magyar lakóépület tíz éve – Év háza pályázat 2008-2018" című könyvet, amelyet a pályázatot 10 éve gondozó Build-Communication a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával adott ki.

Ev haza dijazottakA folyamatos társadalmi, technológiai változások idején, a hazai építészet is óhatatlanul keresi saját megfejtéseit, új lehetőségeit, realitásait. A helyes út az önfenntarthatóság, az energiatudatosság és környezet közeliség alapvető irányelveit követő alkotói magatartás, melynek különösen igaznak kell lennie a lakóépületek és lakókörnyezetünk vonatkozásában." – folytatta a díj kurátora, aki beszédével rámutatott az építészet mai környezetre gyakorolt hatásaira és jelentőségére.

Idén újabb 23 épület került az Év háza pályázat évről-évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása. Az Év háza pályázat főtámogatója 2018-ban családi ház kategóriában a Xella Magyarország Kft., középület kategóriában pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. volt.

Ev-haza2 Csaladi-hazAZ ÉPÍTÉSZETI HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS „MAISÁG" IGÉNYÉNEK KETTŐSSÉGE

Az 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat családi ház és lakóépületek kategóriában Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Kovács D. Barnabásnak a Dörgicsén megvalósult nyaralóépületért.

Ev-haza Csaladi-haz2A visszafogott, elegáns szín és anyaghasználat szépen idézik a múlt idők vidéki építészetét, amelyet a szép átlátások, a néhol előtűnő fa szerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek tesznek kétségtelenül korszerűvé" – mondta méltató beszédében az idén legjobbnak ítélt lakóépületről Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora.

 

Ev-haza1-Kozepulet-kategoriALÁZAT ÉS BÁTORSÁG FINOM PÁROSÍTÁSA – ÁTÜTŐ ÚJ KORSZAK

Az Év háza pályázaton idén először középület kategóriában is legjobbat hirdettek. A szintén 500 000 forinttal járó díjít Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Berecz Tamásnak és Batári Attilának a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom felújításáért.

 

 

Ev-haza-Kozepulet-kategoria

 

A szerző páros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát, s szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel, újrafogalmazták a templomot." – mondta méltatásában Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

 

KÖLÜNDÍJASOK

Arról, hogy a cégek és szövetségek által felajánlott különdíjat melyik pályázó kapja, évek óta szintén a független zsűri dönt.

A Magyar Építész Kamara különdíját Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnökétől Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor vehette át a veszprémi Historia Hotel Malomkert tervezeséért.

MEK-kulondij Kovacs-ZsoltMEK-kulondij2 Kovacs-Zsolt 

 

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke képviseletében Jánosi János adta át Csóka Balázsnak a Budajenői Műemlék Magtár tervezéséért.

MESZ-kulondij Csoka-BalazsMESZ-kulondij2 Csoka-Balazs

 

A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíját Visi Zoltán ügyvezető igazgató adta át Varga Tamásnak a pécsi Onkoterápiás intézet terveiért.

HELLA-kulondij Varga-Tamas-HELLA-kulondij2 Varga-Tamas

 

A családi ház és lakóépület kategória főtámogatája, a Xella Magyarország Kft. Zöld ház - energiahatékonyság különdíját Kissné Varga Anna Boglárka, a cég alkalmazástechnikai mérnöke adta át Bársony Istvánnak a Budakeszin épült családi ház tervezéséért.

XELLA-kulondij2 Barsony-IstXELLA-kulondij Barsony-Istv

 

A Prefa Hungária Kft. különdíját Forró Sándor, a cég építésztanácsadója adta át Scherer Mártonnak a Dudarra tervezett családi házért.

PREFA-kulondij Scherer-Mart PREFA-kulondij3 Scherer-Mar

 

A Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíját Botta D. Mihály, az cég ügyvezető igazgatója adta át Varga Tamásnak a balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia terveiért.

MEVA-kulondij Varga-Tamas-DMEVA-kulondij2 Varga-Tamas-

 

 

Minden évben neves zsűri dönt
Az esztétikum és funkcionalitás mellett, ez az alapelv volt meghatározó az Év háza pályázat elmúlt éveiben, amely az épületek és alkotóik díjazásában is karakteresen érződött. Nem túlzás, hogy az Év háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé, minden évben meghívást kaptak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2018-ban a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek vettek részt a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.
A zsűri elnöke idén ötödik alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke.
Társelnökök:Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak.
Az zsűri tagjai:Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense, illetve a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek: Bata Tibor, Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnák Jánosné Tanos Márta.

 

További információ: www.evhaza.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web