2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült PERI DUO zsaluzattal Sussexben

concrete-house-01-periElőször épült lakóingatlan PERI DUO zsaluzattal az Egyesült Királyságban: a kelet-sussexi betonház projekt bebizonyította, hogy eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a nehéz acél és hagyományos fa zsaluzatok kiváltására ideális DUO zsalurendszerben. A tulajdonos választása több előnyt is hozott a konyhára. Darura egyáltalán nem volt szükség az építkezéshez, elég volt három kamion az elemek szállításához, és építési hulladék is kevesebb keletkezett, hiszen a rendszer elemei újra felhasználhatók.

Lakóházat önteni betonból önmagában sem szokványos ötlet; Adrian Corrigall tulajdonosnak pedig ezen a koncepción felül is extravagáns elképzelései voltak első saját építésű otthonáról. Merész, egyedi megjelenésű betonépületet álmodott meg Kelet-Sussex hagyományos lakókörnyezetébe, amelynek kivitelezése is több szempontból eltért az építési normáktól.

concrete-house-02-periA kivitelezők a hatékonyságot növelő megoldásokat keresték, így esett választásuk a szerkezetépítés tervezésekor kísérleti jelleggel a PERI DUO technopolimer műanyag zsalurendszerére, amely acél zsaluzatok kiváltására alkalmas, szerszám- és munkaerő szükségletet csökkentő zsaluzási alternatívaként már sokszorosan bizonyított kisebb, átlagos formájú szerkezetek esetében. Részletgazdag kivitelezést igénylő lakóház azonban még nem épült korábban ezzel a megoldással az Egyesült Királyságban. A szerkezet az "egyszerű négyzet" struktúráját meghaladva, különböző padlómagasságokból és szabálytalan szögekből áll. Ez merőben új alkalmazása volt a DUO-nak, mivel a rendszert általában merőleges vonalak és konvencionális formák kivitelezéséhez használják.

Tervező/Fejlesztő: Adrian Corrigall
Építész: RAW
Beton szállító: CEMEX
Zsaluzat szállító: PERI Nagy-Britannia

A betonház projekttel a DUO meghaladta önmagát. A szerkezet megépítése során összesen 355 zsaluelemethasználtak fel, melyből mindegyik panel 30-35 alkalommal került újra felhasználásra, vízszintes és függőleges alkalmazások kombinációjában. A 2,3 méter és 3,8 méter között változó magasságú betonfalakat 29 betonozási ütemben építették meg. Az összesen 345 négyzetméter felületű, öt betonozási ütemben készült födémeket ALPHA födémtámaszokkal támasztották alá. A kivitelező a 0,3 méter magas lépcsők és a helyenként 1,4 méter magas függőleges falsíkok betonozásához is bevetette a DUO-t.

concrete-house-03-periA könnyűzsalurendszernek köszönhetően darura egyáltalán nem volt szükség: a DUO legfeljebb 25 kg súlyú elemeit az építőmunkások is könnyedén tudták mozgatni. A kisebb összsúly miatt pedig elégnek bizonyult három kamiont igénybe venni a panelek helyszínre szállításához. A tulajdonos számára fontos volt, hogy otthona minél kevesebb hulladék termelésével épüljön meg, így az elemek 100%-os újrahasznosíthatósága is a DUO alkalmazása mellett szólt.

Annak érdekében, hogy a zsaluzatot minél könnyebb legyen egyenletesen feltölteni betonnal, speciális, szálerősített, öntömörödő Resilia betonkeveréket használtak. Folyékonyabb textúrája miatt ez a típusú anyag a hagyományos betonnál nagyobb nyomást fejt ki a szerkezetre, a DUO panelek azonban maximálisan 50 kN/m2 nyomás mellett alkalmazhatók.

concrete-house-04-periconcrete-house-05-peri

A keveréket ezért nyomáskontroll mellett öntötték a szerkezetbe, már csak azért is, mert Resiliát korábban még nem használtak DUO rendszerhez. A keverék anyagsűrűsége lehetővé tette, hogy a beton természetes módon áramoljon a bonyolult zsaluzatformákba, vibráció nélkül. Az öntömörödő beton nagy áramlási sebességgel rendelkezik, fontos azonban, hogy ne akadozzon a kiöntés folyamata, mert a gyors szilárdulás miatt kisebb szünetek is befolyásolhatják a végeredményt. Ennek kockázatát úgy csökkentették a kivitelezők, hogy az összeszerelt DUO elemek száma alapján megbecsülték az egyes öntvényekhez szállítandó anyagmennyiséget, és közeli gyártási helyszínről szállíttatták a betont az építkezésre.

concrete-house-06-peri

A tulajdonos és a kivitelezők bátorsága nem volt hiába: a DUO zsaluzat és a speciális Resilia betonkeverék együttes kísérleti alkalmazásával extravagáns megjelenésű lakóház épült Sussex megyében.

 

További információ: www.peri.hu

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web