2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

NyitokepLegyen szó ipari épület felújításáról vagy egy kis holland kápolna passzívházzá alakításáról, ami közös, hogy a tetőtér funkcióváltása mindkét esetben fontos szerepet kapott.

Éppen e funkcióváltás kapcsán volt szükség figyelmes tervezésre, amelynek kitűnő példája a bamberg-i ipari épület helyreállítása és a holland Nijssen városában lévő kis kápolna minőségi műszaki megoldások használatával történő passzívházzá alakítása.

Dicséretes, ha gondos tervezői szemlélettetten érhető a kivitelezésben vagy éppen az anyagválasztásban, egy minőségi tetőtéri ablak kiválasztásában. A röviden bemutatott kép példában ez a szemlélet jól nyomon követhető: közelítve az épület régi funkcióját az újhoz, az egykori műemlék mivoltát a könyvtáréhoz, a kápolnáét a passzívházéhoz, ipari épületét a minőségi lakáséhoz. Az épületek és tervezői által elnyert szakmai díjakon – és akár a jelenlegi példákon túlmenően – sok szép épület mutatja be jól a régi és új egymáshoz illesztésének sikerességét, a minőségi szemlélet igényét vagy éppen a munka élvezetét.

Számtalan módon befolyásolható egy épület arculata, a látvány megőrzésére vagy éppen annak megújítására valótörekvés, de egy tetőteret – formája és a fedés anyaga mellett – az újonnan beépített tetőtéri ablakok határozzák meg leginkább.

Másodlagos menekülési útvonalként szolgáló vagy hatalmas bevilágítóként funkcionáló tetőtéri ablakok csoportos beépítéssel, esetleg a magasra pozícionált nyílászárók elektromos működtetéssel – a funkciók sokszínűsége mellett az esztétika sem mellékes.

Haag2-wNAPFÉNY ÉS KÖNYVTÁR A TETŐ ALATT

A felső-bajorországi Haag településen elhelyezkedő egykori ipari épület tetőterében könyvtár kapott helyet. A 70 méter hosszú Zehentstadel barokk stílusú nyeregtetője alatti tér kialakítás során fontos szempont volt a tetőtér megfelelő klímájának biztosítása és a kellő mennyiségű fény bejutásának igénye is. Így más tényezők mellett, a funkcióhoz illesztés okán az épület új arculatát a beépített Roto tetőablakok isalaposan meghatározzák. Ezek öt mezőben egymás felett és mellett négyesével kerültek a szarufák által kijelölt tetősíkokba. A tetőablakok csoportos beépítésével így jelentős méretű bevilágító felületek jöttek létre úgy, hogy a tetőtér rusztikus jellege is megmaradt. A méretre gyártott nyílászárók alsó sora manuálisan, míg a felső sor kényelmesen, elektronikusan nyitható.

IPARI MŰEMLÉK, AHOL A TETŐABLAK A BIZTONSÁG EGYIK PILLÉRE

bamberg 1-wBambergben, a sétálóövezettől 400 méterre található Schaeffler szőnyeggyártó cég egykori épülete 20 évig állt kihasználatlanul mielőtt újra életre keltették. A négy sorban elhelyezett sorház-épületegyüttes építészeti érdekességei a történelmi shedtetős csarnokok és a látszó acéltartók, amely alatt 14 lakás került kialakításra, beleágyazva az egykori ipari épület műemléknek nyilvánított homlokzatába.

Minden közreműködő számára szép feladat volt a történelmi ipari épület olyan lakásokká való átalakítása, amelyekben a régi épület hangulata tovább él és a terek fényárban úsznak. A lakófunkciót kapott épület tűzbiztossá tétele a tervezői munkával szembeni egyik speciális igényvolt. Így a 280 darab Roto Designo R6 billenő ablak négyes kombinációjú beépítése mellett második menekülési útvonalként szolgálva 14 db biztonsági kijáratot hoztak létre, ezzel még napfényesebbé téve a különleges épületben kialakított lakásokat.

Kapelle Nijssen 4-wNIJSSEN: RÉGI KÁPOLNÁBÓL PASSZÍV LAKÓHÁZ

Sokszor tervezői feladat a régi és az új egységének kialakítása; így történt ez Hollandiában is, az 50 évig üresen álló, 1871-ben épült, családi tulajdonban lévő műemlék kápolna átalakítás során is.

A döntés egyértelmű volt: a lakó funkciójú új épület megtartja az eredeti főfalakat, azaz a múlt évszázadok hangulatát kellett kombinálni a passzívház építésének szabályaival. A kiváló energiahatékonyságot és vonzó dizájnt a szigorú passzívház kritériumoknak is eleget tevő Roto Designo R8 és R6 tetőtéri ablakok tették lehetővé. A munkával nem csak az építészek és a ház tulajdonosai azonosultak, az elkészült épület a szakma elismerését is kivívta: felújítás kategóriában elnyerte a „Passief Bouwen Award 2015" díjat.

Nijssen2-wKapelle Nijssen 6w

 

 

További információt a Roto tetőablakairól itt talál.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web