2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

mrSwVm6-wSzinte mindenki, aki önálló életet kezdene, más városba költözne, esetleg környéket, lakástípust váltana, döntés elé kerül, mi éri meg jobban: lakást vásárolni vagy bérelni? Mindkét lehetőségnek kétség kívül van előnye és hátránya, ezért az OTP Ingatlanpont szakértője egy átlagos budapesti lakás példáján, szigorúan pénzügyi szempontok alapján, kiszámolta, hogy hosszútávon melyik választás éri meg jobban a jelenlegi gazdasági környezetben.

Az OTP Bank Hello Otthon kutatásából[1] kiderült, hogy 10 megkérdezettből 8 szerint a fiataloknak jelenleg nehéz saját lakáshoz jutni, pedig a legtöbb ember számára ez jelenti az önálló élet egyik alapfeltételét. A több módszertant ötvöző felmérés arra is rámutatott, hogy a válaszadók sok esetben kényszerként vagy átmeneti állapotként tekintenek a lakásbérlésre, elsősorban azért, mert a bérleti díj kifizetése után nem feltétlen marad megfelelő összegű – akár lakáscélú – megtakarítás. Mégis, a lakásbérlés minden szempontból felfutóban van, amelyet a bérleti díjak emelkedése is mutat.

Mind a bérlésnek, mind a vásárlásnak megvan a maga előnye és hátránya: lakásbérlés esetén a lakó valójában egy szolgáltatásért fizet, ahelyett, hogy befektetne vagy megtakarítana. A bérlés ugyanakkor jóval kevesebb kötöttséggel jár, ami megkönnyíti az országon belüli munkahelyváltást és az egyetemi városok területi szétszórtsága miatt is kifejezetten előnyössé teheti ezt a megoldást. Ezzel szemben a lakásvásárlással saját tulajdonú ingatlanba költözhet a vásárló. A megvásárolt ingatlannal maga rendelkezik, ugyanakkor ehhez sok esetben lakáshitelt is igényelni kell a magas ingatlanárak miatt, amely több éves elköteleződést jelent.

MI ÉRI MEG VALÓJÁBAN?

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője egy átlagos, 56 négyzetméteres, 28 millió forintba kerülő budapesti lakás példáján keresztül, szigorúan pénzügyi szempontok szerint vetette össze a lehetőségeket.

Lakásvásárlás

A példában szereplő 28 millió forintos áron megvásárolt ingatlan után 1,12 millió forint illeték fizetendő, ha a vevő korábban nem rendelkezett saját ingatlannal. A vásárláshoz a vevő felhasználta 13 millió forintos megtakarítását, valamint igényelt hozzá 10 éves futamidőre, a futamidő végéig fix kamatozású, 15 millió forint hitelösszegű OTP Bank lakáshitelt. A hitel teljes hiteldíj mutatója 5,4%*, a havi törlesztő részlete pedig 161 ezer forint. A teljes visszafizetendő összeg így 19,32 millió forintra rúg, vagyis 10 év múlva az ingatlan megvásárlására fordított teljes összeg a megtakarítás felhasználásával 33,4 millió forint lesz.

Figyelembe véve egy éves 3 százalékos átlagos ingatlanár emelkedést, 10 év múlva a jelenleg 28 millió forintos ingatlan már 37,6 millió forintot érhet.

Lakásbérlés

A számításban megjelölt 56 négyzetméteres ingatlan havi bérleti díja nagyjából 168 000 forint, amely egy évre kicsit több mint 2 millió forint. Számításba véve az átlagos évi 3%-os bérleti díj emelkedést, 10 év múlva már akár havi 219 ezer forintra rúghat a havi bérleti díj.

Az évenkénti emelkedést is beleszámítva, 10 év alatt a bérleti díjra költött összeg akár valamivel több mint 23,1 millió forint lehet. Ha feltételezzük, hogy a bérlő a 13 millió forintos megtakarítását is a lakás bérlésére fordította, akkor is plusz 10,1 millió forintot költött lakhatására.

Az eredmény magért beszél: míg vásárlás esetén, 10 év alatt, 33,4 millió forint ráfordítással egy akár 37,6 millió forint értékű, saját tulajdonú ingatlant lehet szerezni, addig lakásbérlés esetén, 10 év alatt, 23,1 millió forint kiadással nem szerezhető lakástulajdon." – jelentette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A részben hitelből finanszírozott befektetési célú lakásvásárlásnál (azaz a lakásvásárlást követő bérbe adásnál) sok esetben az a fő döntési szempont, hogy az albérlőtől kapott havi bérleti díj fedezi-e a törlesztőrészletet, illetve várható-e az ingatlanárak emelkedése.

Budapesten nemzetközi összehasonlításban igen alacsony a lakásár/éves bérleti díj mutató, ami alapján a vásárlás logikus döntésnek tűnik. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy hol és mennyiért keres a vásárló lakást, hiszen a példában megjelölt 3%-os átlagos évi ingatlanár növekedésnél alacsonyabb és magasabb arány egyaránt előfordulhat. Aki valóban hosszú távra tervez, azt javasoljuk, hogy keressen fel olyan ingatlanközvetítőt, aki tisztában van a piac adta lehetőségekkel és tendenciákkal"– javasolja Valkó Dávid.

 

A mintaszámítás alapvetései:

  • Az átlagos négyzetméterárak és a bérleti díjak is budapesti ingatlanokra vonatkoznak, elsősorban azért, mert az adatgyűjtés szempontjából itt a legnagyobb a merítési lehetőség.
  • A hazai inflációt a számítás nem veszi figyelembe, hiszen ez olyan sok tényezőtől függhet az elkövetkezendő 10 évben, amely ellehetetlenítené a mintaszámítást.
  • A NAV 2018. évi adatai szerint egy átlagos, eladott, budapesti ingatlan 56 négyzetméteres volt, egy négyzetmétere pedig 505 ezer forintba került, vagyis a teljes vételár kicsit több mint 28 millió forintnak felelt meg. A számítás – kerekítve – ezeket a paramétereket veszi alapul.
  • A 2018. évi átlagos budapesti bérleti díj négyzetméterenként havonta nagyjából 3000 forint volt, amely az 56 négyzetméteres átlagos nagyságú lakást figyelembe véve 168 000 forint bérleti díjat jelent.
  • A mintaszámításban szereplő személy rendelkezik akkora havi jövedelemmel, amely lehetővé teszi az adott lakáshitel termék igénylését.
  • Az ingatlanár és bérleti díj változását (illetve ezeknek egymáshoz való viszonyát) 10 év távlatában nagyon nehéz előre jelezni, így itt csak közelítő becsléssel élhetünk. Figyelembe véve, hogy még évekig a lakáspiac felívelő szakaszában járhatunk, amit szabály szerint tetőzés, majd bizonyos mértékű visszaesés követ, az egyszerűség kedvéért mindkét mutatónál átlagosan évi 3 százalékos növekedést becslünk a következő 10 évben.
  • A számításban alapul vett ügyfél rendelkezik 13 millió forint megtakarítással, amelyet lakásvásárlásra fordíthat, de nem vesz igénybe semmilyen állami otthonteremtési támogatást.
  • Mivel az igényelt lakáshitelek között ma már döntő részben fix kamatozású lakáshiteleket igényelnek, ezért, figyelembe véve a lakás árát, 10 éves futamidőre, futamidő végéig fixált, 5,4%-os THM-el rendelkező, 15 millió forintos lakáshitellel számol a kalkuláció.
  • A számításba nem kerültek bele olyan nagy szórást mutató, jellemzően néhány százezer forintos tételek, mint a vásárláskor fizetendő ügyvédi díj, a tulajdonosként a tíz év alatt esetenként felmerülő felújítási költség, illetve a hitelfelvétel induló egyszeri költségei. Emellett manapság a közös költséget egyre gyakrabban a bérlő fizeti, de ezzel sem kalkulálunk külön.
  • Az esetleges bebútorozási költségek igen nagy szórást mutathatnak az igényektől vagy a meglévő bútorozottság mértékétől és minőségétől függően. Ezért ezzel a tétellel sem számol a kalkuláció.
  • Ugyancsak nem számoltunk egyéb alternatív befektetési lehetőséggel a kezdeti tőkénk esetében, hanem egyszerűen a kétféle lakásmegoldást (bérlés vagy vásárlás) vetjük össze.

 

 

Forrás: cafépr

 

 

___________________________________________________________________________

[1] - Hello Otthon kutatás(2018) : a telefonos kutatást a Kantar Hoffmann végezte az OTP Bank Nyrt. megbízásából. A 600 fős minta a magyar felnőtt lakosságot reprezentálja nem, életkor, régiók és településtípusok szerint.

*- A THM meghatározása a 2019. május 1-jén. érvényes kondíciók alapján az aktuális feltételek, a maximális hűség kamatkedvezmény és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. Az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges. A THM nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert. Az OTP Jelzálogbank Zrt. által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank Nyrt. jár el. A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek. A részletes feltételekért látogasson el az OTP Bank bármelyik fiókjába, illetve tájékozódjon a honlapon közzétett, vonatkozó üzletszabályzatokból és hirdetményekből, és egyes akciók esetén a részvételi szabályzatból. A Bank a hitelbírálat jogát fenntartja.

 

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web