2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

20190404 093131A Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, valamint a ROCKWOOL Hungary Kft. közös szervezésében rendezték meg 2019. április 4-én a Construma keretein belül az energiahatékony épületek tűzvédelmi kihívásaival foglalkozó XVII. ROCKWOOL Építészeti tűzvédelmi konferenciát, amely az egyes szakágak szemszögéből mutatta be, hogy mikor, meddig és miért tartoznak felelősséggel az egyes szakági tervezők.

Az energiahatékonysági követelményeket kielégítő épületeknek is meg kell felelniük a tűzvédelmi előírásoknak. A rendszerek, alkalmazott építési termékek, szerkezetek sok esetben hordozhatnak tűzvédelmi kockázatot, ha és amennyiben azokat nem megfelelően választják meg a tervezők.

AKKREDITÁLT KÉPZÉS

A konferencia rendhagyó volt a tekintetben is, hogy a Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, Építési Tagozata, Épületgépészeti Tagozata, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata akkreditált képzésként ismerte el a rendezvényt.

A konferencia elsősorban nem a tűzvédelmi tervezőknek szólt, inkább az építész és szakági tervezőket, felelős műszaki vezetőket, műszaki ellenőröket kívánta megszólítani, mint a tűzvédelmi előírások teljesüléséért ugyancsak felelős személyeket. Természetesen a tűzvédelmi tervezők és szakértők is hasznos ismeretekkel gazdagodhattak az eseményen, ami a szervezők reményei szerint nagyban segítheti az egyes szakágak közötti mindennapi kommunikációt.

A téma aktualitását mi sem igazolta jobban, mint a regisztráltak és megjelentek több száz fős létszáma.

ELŐADÁSOK

20190404 094024Bevezető előadásában Lestyán Mária, a ROCKWOOL Hungary Kft. szakmai kapcsolatokért felelős igazgatója tekintette át a jogi környezetet, különös tekintettel arra, hogy ki, miért és meddig tartozik felelősséggel.

Az első blokkban az előadók az energiahatékony épületek legújabb műszaki meg-oldásainak tűzvédelmi nehézségeit taglalták: energetikai követelmények kontra tűzvédelem, az energetikai követelmények teljesíthetősége a tartószerkezeti kihívások tükrében, illetve az építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítményigazolásának nehézségei és lehetőségei.

Az előadásokban olyan gépészeti rendszerek tűzvédelméről is szó volt, amelyekre a figyelem nem szokott kiterjedni (mint például az aktív és a klímahomlokzatok, árnyékolók, növényfuttatók), vagy arról, hogy energetikai felújításnál milyen szerkezeti, gépészeti megoldást válasszunk (pl. a megfelelő energetikai számítás, a felújítási javaslat előtt tisztázandó tűzvédelmi kérdések, bevonandó szakági tervezők köre.) Végezetül nem lehet elmenni az építési termékek, építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítményigazolásának nehézségei és lehetősége mellett sem. (Tehát, hogy milyen dokumentumok szükségesek, mit, mivel és hol kell igazolni).

A konferencia második előadásblokkja a beszédes „Szakági tervezők együttműködése és felelőssége a tűzvédelemért" cím jegyében a szakmák közötti együttműködést helyezte előtérbe.

Ezen előadások az energetikahatékony gépészeti megoldások tűzvédelmi kérdéseivel (pl. gépészeti hálózatok, szellőző rendszerek tűzbiztonsága), a tűzvédelmi és gépészeti rendszerek villamos szakági kapcsolataival (pl. épületautomatizált rendszerek, okos házak, tűzjelző által vezérelt nem csak tűzvédelmi – pl. árnyékoló – rendszerek) foglalkoztak, valamint arra fókuszáltak, hogy a tervezés mely fázisában kellene bevonni a tűzvédelmi tervezőt, érintve a szakmák közötti kommunikációs hiányosságok kihatásait a tervezési és kivitelezési folyamatokra.

Annak érdekében, hogy az információ minél szélesebb körben eljuthasson a szakmagyakorlókhoz, a ROCKWOOL Hungary Kft. az előadásokat a honlapján az alábbi linken elérhetővé tette: https://rockwool.co/construma-letoltes

 

rockwool-logo-with-trademark-58bd7238319d9Lestyán Mária
szakmai kapcsolatokért
felelős igazgató
ROCKWOOL Hungary Kft.

 

 

További, folyamatosan frissülő tűzvédelmi és szigeteléstechnikai vonatkozású cikkek a ROCKWOOL blogján.

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web