2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Solar-decathlon-logo-2019Idén nyáron, Magyarországon először kerül megrendezésre az amerikai eredetű Solar Decathlon, ahol tíz nemzetközi egyetem, köztük a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, méri össze tudását és építik fel szoláris energiával működő házaikat. A verseny 3 milliárd Ft állami támogatásban részesült.

A több éves múltra visszatekintő Solar Decathlon nemzetközi innovációs és fenntarthatósági versenyt korábban Madridban, Versaillesban rendezték meg, 2019-ben pedig a jövő otthonai Szentendrén fognak megépülni az egyetemista csapatok tervei alapján. A verseny célja felhívni a szakmai érdeklődők és a lakosság figyelmét a fenntartható zöldtechnológiák használatára és a környezettudatos, megújuló energiákat hasznosítani képes otthonok egyre fontosabb szerepére.

Az első Magyarországon rendezett verseny különleges, hiszen a teljesen új épületek helyett a már meglévők környezettudatos és energiahatékony felújítására koncentrál. Az idei megmérettetésen további érdekesség, hogy nem csak nagyvárosi épületállománnyal foglalkozik, hanem a külvárosi és vidéki települések lakhatási problémáinak megoldása is fontos célkitűzés.

2012 után a BME újra megméretteti magát a nívós nemzetközi versenyen. A BME műszaki és gazdaságtudományi hallgatói másfél éve készülnek az idén nyáron megrendezendő eseményre. Jelenleg öt kar hallgatói dolgoznak oktatóikkal és partnereikkel a kivitelezésen és egy, a megépülő házról szóló tanulmány elkészítésén.

koeb-logoA koeb, a BME versenycsapata a felújítás témájában elsősorban a mindannyiunk által ismert sátortetős kockaházzal, ismertebb nevén "Kádár-kocka", foglalkoznak és dolgoztak ki egy új megközelítésű építési rendszert.

A mindenki által jól ismert kockaházak ma is nagy számban találhatóak meg Magyarországon. Bár külseje kultikus és mára sok helyen felújított, hőszigetelt kockaházakat láthatunk,a csapat szerint két fő probléma állít akadályt a lakóházak energia-fogyasztást mérséklő és fenntartható felújításában. Az első, hogy a meglévő házak energetikai kialakítása nem megfelelő, a felújítás kevés formában jár komoly megtakarítással. A házfelújítás hatásosságát tovább csökkentheti az elsősorban vidéket érintő szakemberhiány, emiatt gyakran láthatunk kevésbé hatékony hozzáépítéseket.

A versenyre a koeb egy mindkét problémát orvosló megoldást dolgoztott ki, a koeb modulrendszert. A rendszer meglévő házakhoz csatlakoztatható, napenergiát hasznosítani képes, könnyűszerkezetes épületelemekből áll, amelyek önmagukban és egymással kombinálva csökkenthetik az otthonok energiafogyasztását, az előre kialakított moduláris rendszer pedig egy működő alternatívát nyújthat a szakemberhiányra.

Kapcsolódó cikk(ek):
"Modern Skanzen" épül Szentendrén

A verseny június 27-én veszi kezdetét, a csapatoknak 14 nap áll rendelkezésükre a házak megépítésére, amelyet egy két hetes mérési szakasz követ, ahol a házak lakhatásra alkalmasságát és energiahatékony működését vizsgálják. A versenyszakasz lezárultával egy két hónapos meghosszabbított kiállítás keretében bárki megtekintheti a "Szolárfalut", lehetőség van a házak bejárására és megismerkedhetnek a csapatokkal és támogatóikkal. A koeb bízik abban, hogy sok érdeklődő, a fenntarthatóság iránt elkötelezett vagy azzal ismerkedő látogató keresi fel Szentendrén a koeb házat.

 

További információ:
Facebook: https://www.facebook.com/koeb.bme/;
Instagram: https://www.instagram.com/koeb.bme/

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web