2024. április 29., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

uj-szechenyi-terv-logo-kicsiAz „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében" című projektre a TÁMOP - 4.1.1.C-12/1/KON-2012-0018-AS azonosítószámú pályázattal 864.180.900 forint támogatást nyert a Szent István Egyetem és konzorciumi partnerei.

A zöld gazdaság fejlesztésének témájához kapcsolódó projekt nyitókonferenciája 2013. június 25-én kerül megrendezésre Szarvason. A 2013. április 15-én indult és 2015. április 14-én záruló programban a Szent István Egyetem - Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kara mellett konzorciumi partnerként jelenik meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem - Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, valamint a
Nyíregyházi Főiskola - Műszaki és Mezőgazdasági Kara.

A konzorcium tagjai felismerve a Zöld Ágazat gazdasági szereplői, valamint jogszabályalkotó és hatósági feladatokat ellátó szervezetek részéről megfogalmazott igényeket, kiválasztották a projekt alapját jelentő, a környezetvédelemhez és a mezőgazdasághoz egyaránt kapcsolódó képzési és tudományterületi témaköröket. A hulladékgazdálkodás, az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása, a komposztálás és a biogáz termelés, az ezekből előállított anyagok és termékek szántóföldön történő elhelyezése, valamint az energetikai célú biomassza termelés jelentik a projekt kiemelt témaköreit, amelyekkel kapcsolatos tartalomfejlesztések, képzések, hagyományos és elearning Bologna-konform tananyagok jönnek létre.

A környezetipart, a hulladékipart és a megújuló energiaipart szolgáló felsőfokú képzések hiányossága jelenleg éppen az, hogy nem adnak kellő mélységű gyakorlatorientált és a gazdasági életben alkalmazható mérnöki ismeretanyagot, nem biztosítják megfelelően azokat a készségeket, amelyek lehetővé tennék a végzett mérnökök azonnali alkalmazását az ágazatban.

További kihívást és egyben lehetőséget jelent a felsőoktatási intézmények számára ezeken a
területeken belül, hogy az innovációs tevékenység és a jogszabályi változás folyamatosan és nagy intenzitással történik.

Ezek nyomon követése és az oktatási, képzési anyagokba illesztése nagyon fontos feladat, ezért a projekt elsődleges célja, hogy a változó gazdasági és társadalmi kihívásoknak megfelelően, a mérnökképzés átalakításával és megújításával a munkaerő-piaci igényeket a jövőben maradéktalanul ki lehessen elégíteni.


E célok létrejöttének egyik záloga a programelemek közül a korszerű ismeretekkel rendelkező szakembergárda léte, nemzetközi tapasztalataik felhasználása, együttműködési készségük erősítése mind ágazati, mind országos, mind pedig nemzetközi szinten. A pályázatban felsorakoztatott képzések, a munkacsoportok, a megújított és újonnan kialakított tananyagok, a kutatási lehetőségek és a háttérintézményi támogatás (pl. karrierirodák és workshopok) együttesen járulnak hozzá a célok megvalósulásához.

Mo-megujul-webTovábbi információ: www.szie.hu 

Forrás: SZIE 

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web