2024. június 25., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

A németországi Weltec Arneburg-i biometán üzeme 5000 háztartást lát el gázzal

Weltec-1-kicsiGazdasági, technológiai és ökológiai szemszögből a biometán a jövő energiaforrása. Ezt bizonyítja az arneburgi biometán finomító üzembe helyezése is. Az üzem kialakításánál felhasználták az összes ma ismert know-howt. Az elkészült üzem éles ellentétben áll a szomszéd telken elhagyatottan álló atomerőmű épületével, melyet nem fejeztek be.

Alig nyolc hónap alatt épült meg az üzem, amely Németország egyik legnagyobb biometán finomítója lett, és május óta működik. Négy, összesen 4900 m3-es fermentorral, hat, összesen 5000 köbméter fermentált anyagot tároló egységgel és egy folyadéktartállyal az üzem óránként 1650 köbméter nyers biogázt termel. Ebből a nyersanyagból 250 köbmétert használnak fel az üzem fűtésére.

A gázt kémiailag kezelik és óránként mintegy 700 köbméter feldolgozott biometánt hoznak létre, melynek metán tartalma 99% - ez elég arra, hogy 5000 háztartást ellássanak energiával és hővel. A fermentorban silózott kukoricát, különböző gabonákat, cukorrépát, száraz csirke trágyát, csirke trágyát, folyékony trágyát és vizet dolgoznak fel. A helyi gazdálkodók évente több mint 70 000 tonna szubsztrátot (növényi és állati hulladékot) szállítanak be.

Weltec-2-kicsi

Mivel erre a régióra hagyományosan a mezőgazdaság a jellemző, hatalmas legelőkkel, az üzem elhelyezkedése kedvező, és a nyersanyagellátás biztosított. Ez az egyik oka annak, hogy a Szövetségi Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (BMELV) 2009 óta támogatta ennek a történelmi kulturális tájnak a sajátos regionális fejlesztési koncepcióját, vagyis hogy legyen Németország 25 bioenergia régiójának egyike.

Egy másik stratégiai előny: az Artman Ipari és Kereskedelmi Park kitűnő közlekedési infrastruktúrával büszkélkedhet, amely megkönnyíti a szubsztrátok és fermentumok szállítását. Hála ezeknek az optimális keretfeltételeknek, más társaságok is - amelyeknek hasonló nyersanyagokra van szükségük - itt telepedtek le, például a cellulózgyártó Zellstoff Stendal több ezer tonna cellulózt termel évente elsősorban fakéregből. A termelési hulladék a cég saját biomassza erőművében energiává alakul át, amely a maga nemében az egyik legerősebb és leghatékonyabb Németországban.

Mint egy emlékmű arról, hogyan állították elő az energiát a múltban, áll az elhagyatott Stendal atomerőmű épülete a biomassza üzem közvetlen szomszédságában. Az atomerőmű lett volna az NDK legnagyobb ilyen üzeme a 1970-es években. Az orosz technológiát alkalmazó erőmű építésén 1991 márciusában állították le a munkát, miután az építési költségek meghaladták átszámítva a 3,58 millió Euro-t, és súlyos biztonsági hiányosságokra derült fény. A széntüzelésű erőművet is, amelyet pár évvel ezelőtt terveztek Arneburgba, a pusztulás fenyegeti. Az építkezést felfüggesztették, miután helyi kezdeményezésre évek óta tiltakoztak az erőmű ellen. Ezzel szemben olyan üzemeké a jövő, mint az arneburgi biometán finomító, amely fenntartható energiaellátást biztosít és munkahelyeket teremt.

További információ: www.weltec-biopower.de

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web