2024. május 17., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az építészet forradalmi változásoknak néz elébe. Az éghajlatváltozás és az erőforrások hiánya idején a környezettudatos építkezés, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyre fontosabb szempontokká válnak. Az építészek látványos tetőkertek, zöldfalak és természetes szellőzési módszerek alkalmazásával forradalmasítják az építészetet.

A elkövetkező években a zöld tenger, amely fákat, virágokat és kúszó növényeket jelent, fokozatosan meg fogja hódítani a steril, sokemeletes homlokzatokat, egy teljesen új városi látképet teremtve.

Bosco-Verticale-Copyright-Camillo-Sirianni-kicsiEz a tendencia különösen egy aktuális projektben tetőzik, a komplexum neve Bosco Verticale„Függőleges erdő". Ebben a projektben két toronyház ad otthont annyi fának, ami 10.000 m2-nyi (2470 hektár) erdőterületnek felel meg, és így zöld oázist hoz létre Milánó szívében. Az épület a "Giardini di Porta Nuova" mellett helyezkedik el, és tökéletesen illeszkedik a környező zöld felületekhez. A növényeket egy tartályból öntözik, amely az alagsorban található, és csöveken keresztűl jut fel a víz az egyes szintekre.

Az Emporis (www.emporis.com), a nemzetközi építőipari adatszolgáltató, e rangos projekt befejezéséhez közeledve, összeállított egy listát a zöld építészet legérdekesebb példáiból.

 Épület neve Építés éve  Város  Ország  Építészek
ACROS Fukuoka (Prefectural International Hall) 1995 Fukuoka Japán Emilio Ambasz; Nihon Sekkei, Inc.
Bosco Verticale 2013 Minánó Olaszország Boeri Studio
Commerzbank Torony 1997 Frankfurt Németország Foster + Partners
Menara Mesiniaga 1992 Subang Jaya Malajzia T.R. Hamzah & Yeang
Quai Branly Múzeum 2006 Párizs Franciaország Ateliers Jean Nouvel; Homlokzat: Patrick Blanc
Newton Suites 2007 Szingapúr Szingapúr WOHA Architects
PARKROYAL on PICKERING 2013 Szingapúr Szingapúr WOHA Architects
Solaris 2010 Szingapúr Szingapúr T.R. Hamzah & Yeang
Vancouver Kongresszusi Központ - West Building 2009 Vencouver Kanada LMN Architects, Musson Cattell Mackey Partnership; DA Architects + Planners
Waldspirale 2000 Darmstadt Németország Friedensreich Hundertwasser

Forrás: www.emporis.com

Menara-Mesiniaga-1-Copyright-Carlo-Matta-kicsiAz ötlet, miszerint használjunk növényeket az épület szerkezetének kialakításához, nem teljesen új keletű. 1992-ben Ken Yeang, aki magát „zöld-építésznek" tartotta, alakította ki a zöld építészet első szabványait a Menara Mesiniaga torony építése közben Malajziában. Az egyedülállóan kialakított homlokzatnak, amely garantálja a természetes szellőzést, és a szintenkénti bőséges növényzetnek köszönhetően ökológiai szempontból úttörőnek és a világ első bio-klimatikus toronyházának tekinthető.

PARKROYAL-on-Pickering-Hotel-4-Copyright-Erwin-Soo-kicsiUgyanakkor a „zöld-város" gondolat talán legismertebb támogatója a szingapúri HOWA Építésziroda. „Lélegző" toronyházaik, amelyeket ők „égi falvaknak – Sky villages" neveznek az egész világ számára példaként szolgálnak a fenntartható építészetre. Különösen Szingapúrban, a világ egyik legsűrűbben lakott városában, projektjeik egyértelműen jelzik, hogy a természet visszaköveteli a várost. Így belátható időn belül az építésziroda nemrég befejezett projektje, a PARKROYAL on Pickering nevet viselő szálloda és irodakomplexum is el fog tűnni a zöld növények alatt.

Copyright: WOHA, Patrick Bingham-Hall; Erwin Soo

Newton-Suites-Copyright-WOHA-Patrick-Bingham-Hall-kicsiA szálloda és irodakomplexum tervezésénél az építészek a rizsteraszok és a bonsai elrendezésekből merítettek inspirációt. A PARKROYAL on Pickering megmutatja, hogyan őrízhető meg, sőt növelhető a vegetáció/növényzet Szingapúr sűrűn beépített városközpontjában.

Ugynacsak a HOWA építésziroda nevéhez fűződik a Newton Suites, egy 36 emeletes felhőkarcoló Szingapúr külvárosában. Égi kertjei és a számtalan erkély lehetővé teszi az ott lakóknak hogy a természetben érezzék magukat. A felhőkarcoló a függőleges élet tökéletesítését jelenti a sűrűn beépített Szingapúrban.

Copyright: WOHA, Patrick Bingham-Hall; Host Kiechle

Solaris-Copyright-TR-Hamzah-Yeang-Sdn-Bhd-2013-kicsiA Solaris egy 15 emeletes irodaház lépcsős terasszal, ugynacsak Szingapúrban, amely 8000 négyzetméteres zöld felületet biztosít. Az épület része egy Zaha Hadid által tervezett városrésznek, és a zöld építészet egyik remekművének tekintik.

Copyright: T.R. Hamzah & Yeang Sdn. Bhd. (2013); Horst Kiechle

Commerzbank-Tower-Sky-Garden-35th-floor-Copyright-Commerzbank-AG-webA Darmstadt-i Commerzbank Tower kilenc, egyenként 450 négyzetméteres spirális égi kertnek ad otthont. Három keletre, másik három délre és a maradék három nyugat felé néz. Mind a három égtájnak különböző botanikai témája van (ázsiai, mediterrán és észak-amerikai vegetáció).

Copyright: Commerzbank AG

ACROS-Fukuoka-Copyright-Emilio-Ambasz-Architect-kicsiMíg az ACROS Fukuoka északi oldalának modern iroda homlokzata van, a déli részen zöld teraszok találhatók, amelyek lépcsőzetesen lefele haladva harmonikusan beleolvadnak a szomszédos parkba.

Copyright: Emilio Ambasz, Architect

Musée-du-Quai-Branly-2-Copyright-Patrick-Blanc-architect-Jean-Nouvel-kicsiPatrick BlancMusée du Quai Branly teljes elülső oldalát átalakította függőleges kertté. A kifinomult öntözési rendszer perforált csövekből áll, ezeken keresztűl látják el a homlokzat növényzetét vízzel és árványi anyagokkal.

Copyright: Patrick Blanc, Ateliers John Nouvel; Doodsworth & Green

Vancouver-Convention-Centre-Copyright-Carolien-Dekeersmoeker-kicsiA Vancouver Convention Centre – West Building-et  a 2010-es olimpiai játékokra építették. A világ egyik legzöldebb konferencia központjának tekintik, amelynek zöldtetője 25 fajta növénynek és 6 méhkaptárnak ad otthont.

Waldspirale-1-Copyright-Anne-Battenfeld-kicsiA Waldspirale ("erdő spirál" angolul) egy lakóház Darmstadt-ban, Németországban, amit Friedensreich Hundertwasser tervezett. A szemet gyönyörködtető homlokzat nem követi az előre elrendelt mintát és fák nőnek ki az ablakokon. A 12 szintes épület (amely újrahasznosított betonból épült) teteje hárs, bükk és juharfákkal van beültetve.

Copyright: Anne Battenfeld; James Dymond

amazon-hq-kicsiA nagy multinacionális cégek is lehetőségnek tekintik a zöld építészetet arra, hogy egészségesebb munkahelyi környezetet biztosítsanak alkalmazottaiknak, amely a természettel összhangban van. Az Apple-nek, a Facebook-nak és a Google-nak is  kész terveik vannak már az új fenntartható vállalati központokról. Őket az Amazon követte néhány héttel ezelőtt egy látványos koncepcióval: Seattle-ben három hatalmas, télikertre emlékeztető üvegkupolát, az irodakomplexum egyes szintjeire pedig kifejlett fákat terveznek.

Amazon-kicsi

Forrás: emporis.com / www.geekwire.com

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web