2024. április 29., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Magyar Mérnöki Kamara a jogalkotó és a közbeszerzésért felelős kormányzati és egyéb szervezetek felé több kezdeményezést indított a közbeszerzési eljárások szabályainak enyhítése érdekében, amelyek az elmúlt időszakra jellemző, a mérnökvállalkozásokat leginkább érintő csökkenő munkaellátottság negatív hatásainak mérséklése érdekében kerültek megfogalmazásra.

Javaslataikat a kormányzat kedvezően fogadta és azoknak nagy részét figyelembe vette. Alább röviden és tájékoztató jelleggel a legfontosabb, és a kamarai tagok napi munkáját leginkább érintő jogszabályi változásokat mutatjuk be.

A Kormány az egyes közbeszerzési tárgyú rendeletek módosításáról szóló 238/2013. (VI. 30.) Korm. rendelettel módosította többek között a közbeszerzési eljárásokban az alkalmasság és a kizáró okok igazolásának, valamint a közbeszerzési műszaki leírás meghatározásának módjáról szóló 310/2011. (XII. 23.) Korm. rendeletet.

A 2013. július 1-ével hatályba lépett módosítások az ajánlattevők részére mind a gazdasági és pénzügyi, mind a műszaki és szakmai alkalmasságának igazolására javaslataink figyelembe vételével jelentős könnyítési lehetőségeket vezettek be.

Gazdasági és pénzügyi alkalmasság igazolása

A gazdasági és pénzügyi alkalmasság igazolására vonatkozó korábbi rendelkezés kiegészült a három üzleti évre vonatkozó hivatkozással. A számvitelről szóló törvény értelmében az üzleti év az az időtartam, amelyről a beszámolót kell készíteni.

Műszaki és szakmai alkalmasság igazolása szolgáltatás (tervezés, szakértés) megrendelése esetén

Szolgáltatás megrendelése esetén a műszaki és szakmai alkalmasság igazolásának korábbi esete kiegészül azzal, hogy ha az ajánlatkérő a megfelelő szintű verseny biztosítása érdekében szükségesnek ítéli, a korábbi legfeljebb három évvel szemben, az eljárást megindító felhívás feladásától (megküldésétől) visszafelé számított megelőző hat évben teljesített szolgáltatásokat is figyelembe veheti, feltéve, hogy ezt az eljárást megindító felhívásban jelezte. A Magyar Mérnöki Kamara ezt a kérdést különösen fontosnak tartja a jelenlegi gazdasági nehézségekre tekintettel.

Szolgáltatás megrendelése esetén is, az építési beruházáshoz hasonlóan módosításra került az alkalmasság igazolásának lehetősége, miszerint az alkalmasság igazolható az ajánlattevő vagy részvételre jelentkező, és/vagy vezetői végzettségének és/vagy képzettségének ismertetésével, és különösen azon személyek végzettségének és/vagy képzettségének ismertetésével, akik a szolgáltatás teljesítéséért felelősek.

Újdonságként került megfogalmazásra, hogy ha közös ajánlattevőként teljesített építési beruházásra vonatkozó referencia igazolás nem állítható ki az egyes ajánlattevők által végzett munkák elkülönítésével, úgy az ajánlatkérő a referencia igazolást bármelyik, a teljesítésben részt vett ajánlattevő részéről az ismertetett építési beruházás egésze tekintetében köteles elfogadni, feltéve, hogy a teljesítés a közös ajánlattevők egyetemleges felelősségvállalása mellett történt és az igazolást benyújtó ajánlattevő által végzett teljesítés aránya elérte a 15%-ot.

Forrás: MMK

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web