2024. június 24., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

A nemzeti fejlesztési miniszter koncessziós pályázati felhívást tett közzé a szénhidrogén-bányászat fejlesztésére és a geotermikus energia fokozottabb hasznosítására.

A lehetséges befektetőknek Magyarország hét területén nyílik lehetőségük kizárólagos bányászati koncessziós jogok pályázati úton történő megszerzésére. A geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása céljából Jászberény, Ferencszállás és Kecskemét esetében, míg szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Szegedi medence délkeleti és nyugati, valamint Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területeire vonatkozóan jelentek meg koncessziós pályázati felhívások.

A pályázati eljárásban bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény által meghatározott szervezet részt vehet. A pályázattal kapcsolatos jogi, pénzügyi, műszaki és további feltételeket és információkat tartalmazó pályázati kiírásokat a pályázók a koncessziós pályázati azonosító lap kitöltése mellett a vételár befizetésével vásárolhatják meg. A kiírások 2013. november 14-ig, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) Ügyfélszolgálati irodájában (1145 Budapest, Columbus utca 17-23.) vehetők át, munkanapokon 8-14 óráig.

Egy pályázó kizárólag egy érvényes pályázatot nyújthat be. A magyar nyelvű pályázatokat a kiírásban meghatározott módon, személyesen lehet benyújtani 2013. november 15. napján 10-12 óra között az MBFH Ügyfélszolgálati irodájában. Az eredményes koncessziós pályázat benyújtásához a pályázóknak a kiírásokban szereplő legkisebb koncessziós díjak 7%-ának megfelelő összegű pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük a pályázati határidő végéig, a részvételi díj (a koncessziós díjak 3%-a + ÁFA) befizetése mellett.

Az eredményhirdetés a benyújtási határidőt követő 90 napon belül megtörténik. További 60 nap áll rendelkezésre a koncessziós szerződések megkötésére, amely határidő a nemzeti fejlesztési miniszter által egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható. A geotermikus koncessziók időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, míg a szénhidrogénekre szóló koncesszióké 20 évre szól. A szerződés időtartama mindkét esetben egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül meghosszabbítható a jelölt idő felével.

A pályázatok kiírását, elbírálását és a koncessziós szerződések megkötését a nemzeti fejlesztési miniszter az MBFH közreműködésével végzi el a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény rendelkezései alapján. Az elbírálás részletes szempontrendszerét, a koncessziós tevékenység engedélyezési eljárására, folytatására és befejezésére vonatkozó jogszabályok megjelölését, valamint a koncessziós szerződés tervezetének szövegét a pályázati kiírás tartalmazza.

A pályázati felhívások megtalálhatóak a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében, két országos napilapban, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu) és a kormányzati portálon (www.kormany.hu), továbbá elérhetőek az Európai Unió hivatalos nyelvein is az EU Hivatalos Lapjának C224-es lapszámában (http://eur-lex.europa.eu/).

Forrás: NFM

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web