2024. május 2., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

kulturalis-orokseg-logo-kicsiAz Európai Tanács védnökségével 1984 óta már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat, amely hazánkban a Kulturális Örökség Napjai néven ismert. Ebből az alkalomból több olyan épület is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható.

A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal is várja az érdeklődőket.

Az idei program középpontjában a Vizek házai program kerül, mely kapcsolódik a 2013. évi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz, melyet számos rendezvény kísér. A természetes tavak és folyók védművei, hídjai, a kastélyparkok és közterületek tavaihoz kapcsolódó építmények, a forrásházak, kutak, víztornyok és tározók, a fürdők, a csatornázással kapcsolatos létesítmények épített örökségünk mindennapi és nagyon fontos részei. Bemutatásuk módot ad ipari építészetünk, technikatörténeti érdekességeink, tárgyi emlékeink számba vételére.

koh-kon-2013 a2plakat final-kicsiAz ország 128 településén mintegy háromszáz helyszínen várják a látogatókat különböző programokkal - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a kulturális örökség napjait beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Az országos megnyitónak otthont adó Kőszegen tíz helyszín fogadja a nagyközönséget, a rendezvényeket a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemek közösségeinek bemutatói színesítik.

A programsorozat részeként látogathatók egyebek mellett a budapesti fürdők, a kőbányai víztározó medence, a Tassi zsilip, a mohácsi vízimalom és a gyulai Tájvízház. A látogatókat sétákkal, szakvezetésekkel, filmvetítésekkel és interaktív gyerekfoglalkozásokkal is várják - mondta Domahidy László György, a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa. Októberben Budapesten rendezik meg a Víz Világtalálkozót is.

A Forster Központ kezelésében lévő műemlékek közül tizenkét épületet, várat, múltat idéző romot tekinthet meg a közönség a kulturális örökség napjain - mondta Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke.

Ingyenes belépéssel, tárlatvezetéssel, meghatározott időpontokban mindkét napon várja a látogatókat a budai Várnegyedben a De la Motte - Beer-palota, a fáji Fáy-kastély, Füzérradványban a Károlyi-kastély, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély és a péceli Ráday-kastély. Szombaton a lovasberényi Cziráky-kastélyt, a tatai Esterházy-kastélyt, Pécsett a Jakováli Haszán pasa-dzsámit, a budanyéki romkertet és a dégi történeti kastélyparkot tekinthetik meg a látogatók.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára öt újabb elem került fel: a tápéi gyékényszövés, a bukovinai csobánolás (betlehemes játék), a kőszegi "szőlő jövés" hagyománya, a Duna-menti hagyományos halászat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szilvalekvár főzés.

A Kulturális Örökség Napjai részletes programja www.oroksegnapok.hu oldalon található.

MK

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web