2024. június 25., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az ABB a villamos hálózat öko-hatékonyságának növelése érdekében csökkenti nagyfeszültségű termékeinek környezetre gyakorolt hatását.

A világ népességének növekedésével párhuzamosan nő az elektromos energia iránti igény, és mivel viszonylag nagy mennyiségű villamos energiát termelnek a lakott központoktól távol, egyre nagyobb szükség van a biztonságos és hatékony szállítást biztosító nagyfeszültségű termékekre. Az ABB, a nagyfeszültségű átviteli hálózatok úttörőjeként és tapasztalt beszállítójaként a villamos hálózat öko-hatékonyságának növelése érdekében csökkenti nagyfeszültségű termékeinek környezetre gyakorolt hatását.

Ezért az ABB célja az, hogy a leginkább energiatakarékos gyártási folyamatokat alkalmazza, hogy segítse termékei beépített energiatartalmának csökkentését. A beépített energiatartalom a termékek és szolgáltatások előállításához szükséges összes energiamennyiség, beleértve a nyersanyag kinyerést, szállítást, gyártást, összeszerelést, telepítést, leszerelést és szétbontást.

abb sf gaz visszanyero-webAz ABB termékek beépített energiatartalmának csökkentése érdekében nagyobb az újrahasznosítható és eldobható anyagok felhasználása, ami általában kevésbé energiaigényessé teszi a gyártásukat, illetve az üzemből történő kivonásukat. Azonban bizonyos alkotóelemek a szokásosnál nagyobb globális felmelegedési potenciállal (GWP) bírnak, és újrahasznosításuk is nehezebb.

A szigetelésre és árammegszakításra szolgáló berendezésekben széleskörűen alkalmazott egyik ilyen alkotóelem a kén-hexafluoridként (SF6) ismert üvegház-hatású gáz, amelynek a globális felmelegedési potenciálja 22 800-szorosa a széndioxidénak (CO2).

Az SF6 gáz fizikai tulajdonságainak köszönhetően széles körben használatos az elektromos iparban dielektromos szigetelésre és árammegszakításra. A nyomás alatt tartott SF6 gáz biztosítja a gázszigetelésű kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható működtetését, mivel az egyéb szigetelő közegeknél sokkal nagyobb átütési szilárdsággal rendelkezik, így lehetővé teszi a berendezés helyigényének jelentős csökkentését, illetve a szűk térben történő telepítést. Azonban életciklus kezelése kihívást jelent mind a közszolgáltatói, mind az ipari felhasználók számára, emellett megfelelő kezelésének költsége szintén jelentős, különösen az elöregedett alállomások leszerelésekor.

Az ABB tisztában van az SF6 gáz globális felmelegedési potenciáljával (GWP), és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gáz ne szökjön ki a légkörbe a berendezés gyártása, üzembe helyezése, szervizelése vagy leselejtezése során. A berendezések folyamatos online nyomon követése segít a szivárgások korai felfedezésében, és lehetővé teszi a javítást végző csapatok gyors kiküldését. Emellett, mivel az SF6 gáz élettartama hosszabb, mint az azt tartalmazó nagyfeszültségű terméké, az ABB szabadalmaztatott technológiájának használatával a gáz 99,9%-os tisztaság felett visszanyerhető a berendezés üzemmenetből történő kivonásakor, így ismételten felhasználható.

Forrás: Momentum Communications

 

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web