2024. május 15., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

Vidovszky-konyv-kicsiAz ÉVOSZ kezdeményezésére az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÉÁPB) kiadásában 2013 októberében jelent meg Vidovszky István „Kőműves feladatok látszó téglafalakra", valamint Hantos Zoltán „Szerkesztő feladatok ácsoknak" című kiadványa.

Mindkét feladatgyűjtemény a nemzetközi szakmunkásversenyek, illetve a szaktanárok és gyakorlati oktatók számára szervezett németországi szakmai továbbképzések tapasztalatainak összegzése alapján készült, és a szakmailag elhivatott szakmunkásfiatalok továbbképzéséhez a tanulók, valamint a felkészítésüket irányító szaktanárok és gyakorlati oktatók számára nyújt szakmai segítséget.

Hantos-konyv-kicsiHantos Zoltán az ácsoknak szóló feladatgyűjtemény bevezetőjében fogalmazta meg azokat a gondolatok, melyek jellemzőek a szakképzés helyzetére: „Az iskolák mindennapi feladatai nagyon zsúfoltak. A szakképzés válsága, a jelentkezők hiánya eltagadhatatlan. A szakmák gazdaságossági alapon történő összevonása folyamatosan rontja az egyes részterületeken való elmélyülés lehetőségét. Az iskola alig ér a végére azoknak a legfontosabb ismereteknek, amik a mindennapi életben való boldoguláshoz szükségesek. A kevésbé hétköznapi feladatokra más keretek között kell időt szakítani. A megoldást nevezhetjük tehetséggondozásnak, de ez a szakképző intézményekben meglehetősen idegenül hangzó fogalom. Az érdeklődő, az átlagosnál netán jobb képességű és motiváltabb fiatalok inspriálják az oktatót arra, hogy egy kicsit többet, egy kicsit jobban készüljön, mutasson pár érdekességet, vagy egyáltalán kizökkenjen a csoportok fegyelmezésével és a rengeteg adminisztrációval eltöltött fárasztó mindennapokból. Szerzőként kívánom mindenkinek, hogy örömme forgasse e kiadvány lapjait, és találjon benne olyan ismereteket, amiket hasznosnak ítél megtanulni és ami még fontosabb: továbbadni."

Kapcsolódó cikk(ek):
WorldSkills 2013 Szakmunkás Világverseny - Lipcse

Az ÉVOSZ 2008. óta szponzorként támogatja a nemzetközi szakmunkásversenyeken induló kőműves és ács versenyzők kiválasztását és szakmai felkészítését. Emellett a Leonardo program keretében már közel két évtizede szervez szaktanárok és gyakorlati oktatók számára németországi szakmai továbbképzéseket. A német duális szakképzés egyik fontos pillérének számító üzemen kívüli gyakorlati képzőközpontokban a résztvevők a gyakorlati képzés feladataival és oktatás-módszertanával ismerkedhetnek meg.

A kiadványok szerzői szakértőként képviselik hazánkat a nemzetközi versenyek szakmai zsűrijében, és emellett több alkalommal közreműködtek már az ÉVOSZ által a Leonardo Programok keretében szervezett németországi ács és kőműves tanár-továbbképző programok megvalósításában is.

További információ a könyvekről: ÉVOSZ - Pete Zoltán, Tel: (+36-1) 201-0333

PZ

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web