2024. május 5., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

VIDA icon-kicsiA GamFratesi dizájner duó szerint maguk a tetőtéri ablakok és az árnyékolók is sokat elárulnak arról, milyennek szeretnénk láttatni a saját otthonunkat. A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj zsűritagjai kíváncsian várják, milyen innovatív árnyékoló megoldásokkal szállnak versenybe a legjobbnak járó címért Európa formatervező és dizájn szakos hallgatói.

Stine Gam és Enrico Fratesi, a dán-olasz GamFratesi dizájner páros jól tudja, hogy milyen nehéz érvényesülnie egy fiatal, kezdő tervezőnek. Az új generációk elkötelezett támogatóiként örömmel csatlakoztak a VELUX Nemzetközi Dizájn Díj zsűrijéhez, amely pályázatra 2013. december végéig regisztrálhatnak Európa formatervező és dizájn szakos hallgatói.

GamFratesi portre-kicsiA pályázat sokak számára hozhat igazi áttörést

A dizájn pályázatok különösen fontosak egy pályakezdő életében, hiszen ezek által lehetőséget kapnak a vállalati szféra megszólítására" – mondja Fratesi. „Ha van egy jó ötleted, de nem rendelkezel elegendő kapcsolati tőkével vagy pénzzel, ezek a megmérettetések kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy bizonyítsd a tehetségedet, és hogy kapcsolatokat építs a gyártókkal. Még ha nem is te nyered a legjobbnak járó címet, a verseny folyamatokból nagyon sokat tanulhatsz."

A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj izgalmas, hiszen arra ösztönöz minket, hogy új megközelítésből tekintsünk egy olyan dologra, amit nap mint nap látunk. Az árnyékolók szerepe azonban igen sokrétű – befolyásolják a szobába jutó fény mennyiségét, továbbá kijelölik az otthonunk és a külvilág közti határokat. Mindazonáltal megvan bennük a potenciál, hogy harmonikus interakciót teremtsünk a fény, a bútorok, az anyagok és a textúrák között."

Gyökeresen eltér egymástól az európai nemzetek ízlésvilága

Észak- és dél-európai gyökereinek köszönhetően a GamFratesi pontosan tudja, hogy a különböző országok tradíciói jelentős hatást gyakorolnak az ablakokra és azok árnyékolására. „Az erős napsütés miatt délen a fény szabályozása az elsődleges szempont. A déliek jellemzően sokkal zárkózottabbak is, és kevésbé engedik be otthonaikba a külvilágból érkező tekinteteket. A skandináv országokban ugyanakkor jóval nyitottabbak az emberek. A skandináv otthonokat óriási ablakok jellemzik, s az ottaniak építészeti, valamint szociális értelemben véve is szívesen tárják fel otthonaikat a külvilág előtt."

Kapcsolódó cikk(ek):
VELUX Nemzetközi Dizájn Díj 2014: Legalább 10 ezer euró összdíjazású nemzetközi pályázat dizájn szakos hallgatóknak a VELUX Cégcsoporttól

A GamFratesi meggyőződése, hogy az európai szintű pályázat jól példázza majd, hogy mennyire különböző az egyes országok ablak és árnyékoló kultúrája, hiszen a résztvevők minden bizonnyal saját hagyományaikat is beépítik a koncepciókba. A tervező páros arra számít, hogy néhány gyökeresen új, a mostani trendeknek megfelelő, de akár azokon túlmutató megoldást is láthatnak.

Nem ragaszkodunk a trendekhez" – folytatja Fratesi – „azonban manapság számos fejlesztés ugyanazon irányba halad. Ilyen közös nevező a termékek minőségbeli változása. A gazdasági válság hatására azok a megoldások kerültek a középpontba, amelyek nem csak egy szezonra szólnak, így ma már jóval magasabbak a minőséggel szembeni elvárásaink. A másik irányvonal az egyszerűség és természetesség dominanciáját jelenti. Manapság olyan dolgokkal akarunk kontaktust teremteni, amelyeket jó érzés megérinteni, s egyre több természetes anyagú, tónusú textilt, anyagot és színt láthatunk. Mindezek alól a mi munkáink sem képeznek kivételt."

Az árnyékolók újraértelmezése

Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője szerint a VELUX Nemzetközi Dizájn Díj a vállalat innováció iránti elkötelezettségét igazolja, amely egyúttal a termékfejlesztés motorja: „A VELUX Cégcsoport alapítójának jelmondata szerint egyetlen kísérlet többet ér, mint ezer szakértői vélemény. Számunkra is jó tapasztalat lesz, hogy a fiatal dizájnerek miként birkóznak meg az árnyékolók újragondolásának feladatával."

A versenyzőknek azon négy kritériumnak kell megfelelniük, amelyek a GamFratesi munkáiban is iránymutatóak: az innovációnak, az életminőségbeli változásnak, a fenntarthatóságnak és a piaci életképességnek.

A minőségi élet különösen fontos nekünk, dizájnereknek" – teszi hozzá Fratesi. „Olyan termékeket szeretnénk alkotni, amelyek jó érzéssel töltenek el, s szívesen használjuk őket a mindennapokban. A fenntarthatóság minden formatervezéssel kapcsolatos feladat kötelező eleme, ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy mindennek újrahasznosított anyagból kell készülnie. A kortárs formatervezésnek megfelelően kell használnia az anyagokat, és maximalizálnia kell az újrahasznosíthatóság szintjét. Az innováció természetesen nagyon közel áll a szívünkhöz, és hisszük, hogy sok hallgató ez alatt nem csak az anyagokra gondol majd, hanem az esztétikumra és az üzenetekre is, amelyek új értelmet adhatnak projektjüknek. A fiatal tervezők többsége viszont kevés piaci ismerettel rendelkezik, így a koncepció életképességéről a zsűri tiszte dönteni."

Az európai szintű megmérettetésben megvan annak lehetősége, hogy felfedezzük az árnyékolás új formáit" – összegzi Fratesi az eddig elmondottakat. „Ki tudja? Talán e hallgatók közül kerülnek ki azok, akik új ablakot nyitnak a külvilág felé, és onnan az otthonokba."

Forrás: FlowPR

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web