2024. május 16., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

A 24 indulóból a 23. helyen végzett a magyar versenyző a Worldskills idei versenyén, amely a burkoló szakma egyik legnagyobb világversenye. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint nem a szakképzéssel, és nem is a szakemberekkel van a gond. A világ változott meg, amivel a szakemberek nehezen tudnak lépést tartani. Folyamatos megújulásra van szükség, ellenkező esetben a szakipar is a magyar foci sorsára jut.

Az élethosszig tartó tanulás szele az olyan látszólag változatlan ismereteket igénylő foglalkozásokat sem kerüli el, mint a burkoló szakma. Új trendek, új anyagok és technológiák jelennek meg, melyek folyamatos megújulást követelnek meg a szakemberektől.

Nagyon ritka a naprakész burkoló szakember. Sokan a szakképzésből kikerülve többet nem tanulnak, holott a szakma évről-évre fejlődik, az önképzésnek nincs kultúrája, ugyanakkor nagyon szerény a képzési kínálat is" - mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Pedig érdeklődés lenne. A Mapei e hétvégén szervezett szakmai programján közel kétszáz szakember, hideg- és melegburkolók, kőművesek, szigetelők látogattak el a Mapei sóskúti gyárába és betontechnológiai laborjába.

A változást jól példázza az az évek óta tartó trend, amely egyre nagyobb méretű burkolólapokat alkalmaz a padlón és a falakon egyaránt. Márpedig ez nem csupán esztétikai kérdés, hiszen például a nagyobb felületű lapok hőmozgása komolyabb műszaki kihívást jelent a megszokottnál, ami más technika és anyagok alkalmazását igényli. Csak csemperagasztóból több tucat áll rendelkezésre, melyek közül a legalkalmasabbat a felhasználástól függően választhatja ki a szakember.

A Mapei modern technológiákat, anyagokat bemutató képzési programjában évente 6-7 ezren vesznek részt. A képzési kínálatban van kivitelezőknek szóló szakmai továbbképzés és kreditpontos képzés a mérnöki és építészkamara tagjainak. Az érdeklődés az építéskémiai témák iránt a legnagyobb.

A képzés kifizetődik

A megoldás a szakemberek önképzésének az ösztönzése lenne. Ugyanakkor komoly kihívás, hogy egyre kevesebb fiatal választja a szakmát. Pedig, egy jól képzett, nemzetközi porondon is helytálló burkoló szakember értéke a munkaerő piacon az informatikuséval vetekszik" – mondta Markovich Béla.

A Mapei többek között a képzésnek tulajdonítja, hogy a 2012. évben elszenvedett csökkenés után 2013. első 11 hónapjában újra növekedési pályára állt. A cég ugyanis nem csak a szakembereknek, hanem a kereskedő partnereinek is tart értékesítési, marketing és pénzügyi képzéseket az általa alapított MÉBKER (Első Magyar Építőanyag- és Burkolatkereskedők Hálózata) tagjainak.

Forrás: Hirnév Ügynökség

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web