2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

ABB okos varosMára egyértelművé vált, hogy a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó törekvéseket a városokra is ki kell terjeszteni. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által közzétett információk szerint 2030-ra 10 emberből hat városban fog élni, míg 2050-re ez a szám tovább növekszik, és 10 emberből hét lesz városlakó.

Jelenleg a világ lakosságának megközelítőleg a fele él 100 000 - 500 000 fő közötti népességgel rendelkező városokban, illetve csaknem 10 százalékuk óriásvárosokban (ez utóbbiak az ENSZ Emberi Települések Program (UN HABITAT) által alkalmazott meghatározás szerint a 10 millió vagy afölötti lakossággal rendelkező városok).

A Föld természetes erőforrásainak 75%-át jelenleg is a nagyvárosok lakossága veszi igénybe, és a városi életmódhoz köthető tevékenységek az üvegházhatású gázok összes kibocsátásának 80%-ért tehetők felelőssé. Az intelligens és fenntartható városok szükségességének egyik mozgatórugója az a nemzetközi szintű cselekvési felhívás, amely a globális és a városi környezetben végbemenő változásokra keres választ.

A jövőben drámai mértékű népességnövekedésben érintett nagyvárosoknak új, intelligens infrastruktúrára lesz szükségük, hogy kielégíthessék a helyi lakosság és az üzleti vállalkozások igényeit. A többi, a hosszú távú jólét biztosítására törekvő város ugyanezt teszi majd. Az üzleti vállalkozások és az általuk alkalmazott munkaerő egyre mobilisabbá válásával a jövő nagyvárosi környezetét a versenyképesség, az élhetőség és a fenntarthatóság tényezői határozzák majd meg.

Fejlett intelligens hálózati technológiák

A nagyvárosok fent említett céljainak megvalósításához hatékony segítséget nyújthatnak a legfontosabb rendszerek és az infrastruktúra intelligensebb ellenőrzését, optimalizálását és irányítását lehetővé tévő technológiák. Más szóval az „intelligens város" elvén alapuló városüzemeltetés. A városok létfontosságú infrastrukturális rendszereiben, a villamos energia-, víz- és hőszolgáltatástól kezdve a termelő üzemek, a lakó- és irodaépületek automatizálásáig mindenütt megtalálhatók az ABB termékei és megoldásai. A vállalat intelligens megoldásokat kínál a városi kommunikációs platformok, villamosenergia-hálózatok, vízellátó-hálózatok, a közlekedés, az épületek, valamint a városi hőszolgáltatás és klimatizálás területein.

Az ABB mindig is proaktív szerepet vállalt abban, hogy a döntéshozóknak - polgármestereknek, városi tanácsosoknak, gazdasági tervezőknek, szabályalkotóknak - és üzletembereknek bemutassa az „intelligens városok" előnyeit, amely lehetőséget teremt a növekedés és a fenntarthatóság közötti látszólagos ellentmondás feloldására. Az ABB a közelmúltban több, az intelligens városokról szóló egyeztető programban vett részt, többek között Kínában, Szingapúrban, Japánban, Olaszországban, Dániában, Svédországban, a Benelux-államokban, Németországban, ahol lehetőséget kapott a témakörhöz kapcsolódó jövőképe, és az erőforrások még hatékonyabb felhasználása érdekében alkalmazott fejlett intelligens hálózati technológiák területén szerzett tapasztalatainak bemutatására.

Intelligens Városok Tanácsa (Smart Cities Council)

Az Intelligens Városok Tanácsa (Smart Cities Council) november 18-án Barcelonában közzétette a SmartCitiesCouncilReadinessGuide (Intelligens városok fejlesztési és felkészülési útmutatója) dokumentumát, amely ebben a témakörben az első, városvezetők részére készült, átfogó együttműködési keretrendszer.

Az útmutató alkalmazandó politikákat, bevált legjobb gyakorlatokat és esettanulmányokat foglal magában. Segítséget nyújt a városok számára saját „kívánságlistájuk" összeállításában, abban bízva, hogy abba minden alapvető fontosságú elem belekerül, és az egyes részelemek - még a megvalósítás szakaszában is - illeszkednek a rendszer többi tényezőjéhez. Az útmutató 27 bevált alapelvet sorol fel, amelyek garantálják a végrehajtás sikerét és a buktatók elkerülését.

Az Intelligens Városok Tanácsának tagjai az intelligens technológiai szektorban működő vállalatok közül kerülnek ki. A testület célja az intelligens városok növekedésének elősegítése világszerte, amelyhez olyan eszközöket és erőforrásokat biztosítanak a városvezetők és tervezők számára, mint a „Fejlesztési és felkészülési útmutató", pénzügyi útmutatók, szakpolitikai keretek és tanácsadási („mentorálási") rendezvények.

A „Fejlesztési és felkészülési útmutató"-t számos iparág legjobb vállalatainak - köztük az ABB-nek – a közreműködésével állították össze. Ezen felül, az útmutató tartalmát a világ több mint 50 legelismertebb, független, intelligens városfejlesztési szakértője – akadémiai, kutatási és érdekképviseleti szakembere – vizsgálta felül, vagy egészítette ki.

További információ: www.abb.hu

 

Forrás: Momentum Communications

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web