2024. május 15., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

A lokális szerepvállalás fontos szereplői a civilek és a helyi önkormányzatok. Nélkülük, az ő aktív szerepvállalásuk nélkül csak rendkívül féloldalas eredmények születhetnek, és a konkrét célok sokszor csak hangzatos jelszavakká válnak. Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) nem csupán egy oktatási tananyag, hanem valójában sokkal több: egy új szemléletmód – egy olyan jó gyakorlat, best practice, amely a különböző tapasztalatok és a felhalmozott tudás integrálására épül.

Az ÉCA alapvető célkitűzése, hogy a meglevő középületek – legyenek állami vagy önkormányzati tulajdonban – fenntartásához, korszerűsítéséhez, illetve az új középületek építéséhez kapcsolódó intézményi és igazgatási döntéshozók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a fenntartható fejlődés és energiatakarékos építőipari technológiák, eljárások területén.

Az ÉCA programkoncepció életre hívói a Homo Oecologicus Alapítvány, az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége, valamint a Terc Kereskedelmi és Szolgálató Kft. Az akkreditált felnőttképzési program első kurzusának ünnepélyes zárására, a hallgatók számára a tanúsítvány átadására 2014. február 14-én került sor. Az ünnepségen köszöntőt mondott és a tanúsítványokat átadta: Dr. Hízó Ferenc helyettes államtitkár‐ Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés‐ és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság, valamint Schmidt Csaba országgyűlési képviselő, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármestere, az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Dr. Hízó Ferenc helyettes államtitkár köszöntőjében napjaink legfontosabb globális stratégiai kérdéséről, az energiáról beszélt, mely alapjaiban határozza meg a nemzetgazdaság szerepvállalását. A hagyományos energiaforrások kimerülése és az új technológiák előretörésében az állam és az önkormányzatok, valamint a civil társadalom járhat elől leginkább példamutatással a gazdasági szereplők és végső soron az állampolgárok számára.

Az Európai Unió stratégiai programja, az EU 2020 alapvető szakpolitikai törekvései a magyarországi klíma- és energiapolitikai vállalásokat is tartalmazó Nemzeti Reform Programban (NRP) kerültek a nyilvánosság elé. Ennek legfontosabb kapcsolódó vállalásai a megújuló energiaforrások arányának 14,65%-ra emelése, az energiahatékonyság 10%-os növelése, illetve az üvegházhatású gázkibocsátás legfeljebb 10%-os növelése a 2005-ös értékhez képest.

Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan!" – a Paul Mc Cartney-tól származó jelmondatot a természetvédők tűzték zászlajukra. Ma már meghatározó gondolkodást, cselekvési programot jelent a lokális szerepvállalás szereplői, a civilek és a helyi önkormányzatok részére. A pozitív lokális megoldások révén - amelyekre egyre több magyarországi példa is adódik, a helyi önkormányzatok érdemben tudnak hozzájárulni a kormányzati energiapolitika sikeréhez és a közösen kitűzött célokhoz.

Kapcsolódó cikk(ek):
Épületenergetikai Civil Akadémia Épületenergetikai Civil Akadémia a Parlamentben - Konferencia az energiahatékonyság és a fenntarthatóság jegyében

Követendő és jó példa az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) kezdeményezése, és az annak révén megvalósult első ÉCA képzési kurzus, amelynek befejezése a mai ünnepség apropója. Az ÉCA nem csupán egy oktatási tananyag, hanem valójában sokkal több: egy új szemléletmód – egy olyan jó gyakorlat, best practice, amely a különböző szektorok kooperációjára, valamint a tapasztalatok és felhalmozott tudás integrálására épül. Az Energia-hatékony Önkormányzatok Szövetségének (EHÖSZ) részvétele pedig példa lehet az önkormányzati szektor más szereplői számára is.

A helyettes államtitkár végezetül gratulált a hallgatóknak, akik először végezték el a képzést, remélve, hogy hatékonyan használják az ÉCA képzésen megszerzett tudást és ismeretanyagot, valamint további sok szakmai sikert kívánt mind a program, mind a programban részt vett önkormányzati munkatársak számára.

MK

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web