2024. május 10., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

BAU15 logo-kicsiA BAU2015 három fő témát fog körüljárni: intelligens urbanizáció, épületek és használóik, valamint energia- és erőforrás-hatékonyság. Számos kiállító fogja bemutatni megoldásait, a fórumokon építészek, építő mérnökök és projektfejlesztők fogják feldolgozni és megvitatni e témákat több szempontból, a speciális bemutatókon pedig termékeken és projekteken keresztül fogják szemléltetni. 

 

Intelligens urbanizáció

A terjeszkedő és folyamatosan változó városi területek döntő hatással lesznek a 21. századi fejlődésre. Az ökológiailag fenntartható jövő biztosítása érdekében folytatott harc főként a városokban zajlik. 2025-re a világ népességének mintegy kétharmada fog a városi területeken koncentrálódni. Ugyanakkor a legújabb extrapolációk az elsődleges energia-igény mintegy 50%-os növekedését, és ennek eredményeként a szén-dioxid kibocsátás növekedését vetítik előre.

Mit jelent mindez a jövő városai számára?Azt, hogy egy egész sereg különböző szempontot kell figyelembe venni a tervezés, építés és a működés szakaszában. Ezek közé tartozik a demográfiai változás, nagyobb nyomás az erőforrásokon, eltolódik az érték-teremtés hagyományos megítélése, növekvő éghajlat-ingadozás és ennek hatásai, a tiszta energia valamint a mobilitásban bekövetkező változások. Ehhez járulnak még a digitalizálás terjedésével felmerülő új lehetőségek valamint a városlakók növekvő vágya, hogy részt vehessenek a környezetüket befolyásoló tervezési és fejlesztési folyamatokban.

Mindezen igényeknek csak egy integrált megközelítéssel lehet megfelelni, amely a várostervezés, az építészet valamint az építési technológiák és rendszerek között valósul meg. Egy „széndioxid-semleges, energia-hatékony és éghajlathoz alkalmazkodó város" víziója akkor valósítható meg, ha összehangoltan növelik a már meglévő épületek és termelő létesítmények energiahatékonyságát, a közlekedést és a mobilitást úgy alakítják át, hogy az fenntartható legyen, valamint bővítik az intelligens energiahálózatokat.

Az lesz a legnagyobb kihívás, hogy egy hosszú távú stratégiát határozzanak meg, amely figyelembe veszi a már nyilvánvaló fejlesztéseket és képes arra, hogy a jövőbeli változásokat rugalmasan előre jelezze. Ehhez a városokat holisztikusan kell tekinteni, mint egy integrált rendszert.

Épületek és használóik

Közép-Európában az emberek idejük több mint 80 százalékát irodában vagy más belső terekben töltik. Bebizonyosodott, hogy a körülmények, amelyek ezeken a helyeken találhatók - termál, higiénikus, világítás, akusztikai és még szaglószervi is - jelentősen befolyásolhatja a gondolkodásunkat, érzéseinket, motivációnkat és hogy hogyan cselekszünk.

Ebből következik, hogy a rossz körülmények ronthatják a teljesítményünket, és  hozzájárulhatnak a cég gyengébb üzleti teljesítményéhez. Ha figyelembe vesszük például, hogy az emberek az információ 80-90 százalékához a szemükön keresztül jutnak, akkor logikus, hogy nagy figyelmet kell fordítani a vizuális környezet tervezésére.

Éppen ezért teret nyertek azok a praktikus megoldások, amelyekkel az épületeket és az enteriőröket lehet fejleszteni a még jobb emberi felhasználásra. Az innovatív szellőztető rendszerek, amelyek integrált, automatizált vezérlővel optimalizálják a beltéri komfortot, jelentős előnyre tettek szert a kézi rendszerekhez képest, és őket tartják a jövő útjának. A fűtés és hűtés területén is vannak már intelligens rendszerek, amelyek kihasználják a passzív energiát természetes hűtésre és szellőztetésre, és az egyik rendszer hulladék hőjét egy másik rendszerben használják fel.

Egy másik fontos tényező a beltéri környezetben a zaj és annak csökkentése. A hangelnyelő építőanyagok például sok irodában ma már megszokottnak számítanak.

Energia- és erőforrás hatékonyság

Az elkövetkező években a demográfiai változások, az apadó erőforrások, a tiszta energia és a globalizáció mind jelentős kihívások elé állítják a gazdaságot és a társadalmat. Mind a vállalatoknak, mind a magánháztartásoknak szükségük van innovatív megoldásokra az erőforrások és az energiafelhasználás terén.

Tekintettel arra, hogy a nyersanyag-és energiaárak nőni fognak, csak azok a vállalatok lesznek képesek életben maradni a piacon, amelyek hatékonyan és fenntartható módon fogják használni a nyersanyagokat és az energiát. Az építészetnek és az építőiparnak is az új technológiákra és építőanyagokra kell koncentrálni: az alacsony-energiaigényű és passzív házak ma a legkorszerűbbek, de rohamosan nő az igény a „Közel Nulla Ház" vagy az olyan házak iránt, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak.

Az épületek általános ökológiai és fenntarthatósági adatainak értékelése során más tényezők is szóba kerülnek: például az építkezés során használt szigetelőanyagok, az építőanyagok újrahasznosításához használt technológiák, és hogyan lehet a minimális beavatkozással korszerűsíteni/felújítani a meglévő épületeket.

Új, integrált homlokzati koncepciók és hatékony energiaellátású modellek fejlesztése egyes épületek, sőt egész városrészek részére, logikus és szükséges lépések a jövő épületei felé vezető úton.

Már a tervezés szakaszában az építészeket és a fejlesztők rendelkezésére állnak új eszközök valamint intelligens szoftverek az elemzéshez és a számításokhoz, hogy költség- és energiahatékony épületeket tervezzenek.

2015-ben január 19-24. között várja a kiállítókat és a látogatókat a BAU Münchenben.

 

További információ: www.bau-muenchen.com

 

Forrás: Messe München

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web