2024. május 6., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

VIDA Logo-kicsiElső és második helyezettet, valamint öt elismerő okleveles díjazottat hirdettek ki május 22-én a VELUX Nemzetközi Dizájn Díj átadó ceremóniáján a holland Eindhoveni Dizájn Akadémia épületében. A fiatal magyar dizájnerek, Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, akik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai, „Cromorph" elnevezésű anyagukkal az okleveles pályaművek között szerepeltek.

A fődíjat a Berlini Művészeti Egyetem (Berlin University of Arts) hallgatójának, Hyunjeong Kimnek „Ferro Fluid Scales" című munkája nyerte. A verseny második helyezettje a holland Delfti Műszaki Egyetemen tanuló Iris van den Brink és Anneloes de Koff„The Swipe" elnevezésű projektje lett.

14249922046 44129b3204 z-webAz első alkalommal meghirdetett VELUX Nemzetközi Dizájn Díjra 20 országból érkezett pályamű, amelyek közül a magyar csapat bekerült a legjobb hét közé, elismerő oklevelet szerezve. Kárpáti Judit Eszter és a mexikói származású Esteban de la Torre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről tapasztalt párosként jelentkezett a megmérettetésre, ugyanis a VELUX Cégcsoport pályázata előtt már több projekten is dolgoztak együtt. A koncepció kidolgozásakor nem csak a meglévő tapasztalataikból, de a magyar és a mexikói kulturális hagyományokból is építkeztek. „Rájöttünk, hogy ugyanazokért a dolgokért rajongunk, de más-más megközelítésből, amely végülis változatos megoldásokban, frappáns tervekben érvényesül" – mondta el Eszter és Esteban.

A magyar duó pályázati anyaga, a „Chromorph" dinamikusan változó, reverzibilis hő- és fényreaktív mintákkal és színekkel operál, így az árnyékoló színe és mintái a napfény és a hőmérséklet hatására folyamatosan változnak.

Ötletünk a hő és a fény előnyein alapszik. A termokromatikus tintával és a szitanyomás kombinációjával dinamikusan változó felületet kaptunk, amely hő és természetes fény hatására minták, színek végtelen kombinációját nyújtja. Az anyag e tulajdonsága a napszaktól és az időjárástól függően különböző hangulatot, látványt csempész a szobákba" – ismertették a pályázók elgondolásuk lényegét. „Szeretünk intelligens textilekkel dolgozni, és folyamatosan keressük a szokatlan megoldások hétköznapi használatának lehetőségeit."

A fiatal magyar tervezők nem titkolt célja továbbá, hogy pályamunkájukkal felhívják a figyelmet a kromatikus tintában rejlő lehetőségekre, és hogy népszerűbbé tegyék a manapság már-már feledésbe merült technológiát.

14086389848 824b395a44 b-web1. helyezett

A 6000 eurós fődíjat a zsűri Hyunjeong Kimnek ítélte átfogó és innovatív tetőtéri ablakokra tervezett árnyékolási megoldásáért, hozzátéve, hogy a Ferro Fluid Scales olyan újító szellemet és jövőképet tükröző projekt, amely technikailag is kifinomult, intelligens megoldást kínál.

Nagyon örülök, hogy elnyertem a VELUX Nemzetközi Dizájn Díjat, hiszen a VELUX Cégcsoport díjai komoly presztízsértékkel bíró szakmai elismerések. Büszke vagyok a projektem sikerére, és remélem, hogy ez a díj lendületet ad a karrieremnek" – nyilatkozta a Hyunjeong Kim.

A Ferro Fluid Scale a sötét színű vasfolyadék természetes állapotára épít, amely mágneses térbe helyezve sűrűvé válik. Az áttetsző üveglemezekben sűrű és természetes halmazállapotú vasfolyadék található, így a felhasználó a mágneses tér erősségét szabályozva beállíthatja az árnyékolón áthatoló fény mennyiségét.

Számos anyagot tanulmányoztam az ötlet kivitelezéséhez, mire rátaláltam a vasfolyadékra. A legfontosabb eleme a dizájnnak az, hogy az árnyékoló nem a fizikai mozgatás segítségével működik, hanem inkább az üvegpanelekben levő vasfolyadék természetes változásai révén. Egy elektromágneses egységet is beépítettem a modellbe, hogy egyszerűbbé tegyem az árnyékolón bejutó fény mennyiségének szabályozását" – ismertette a nyertes a fejlesztés folyamatát.

14293222773 eeb64c2e70 z-web2. helyezett

A második helyezettnek járó 2500 eurós jutalmat a Delfi Műszaki Egyetemen tanuló Iris van den Brink és Anneloes de Koff nyerték Swipe nevű koncepciójukkal. A zsűri a pályamű egyszerű, de innovatív megközelítését és az általa nyújtott fényszabályozás érdekes módját értékelte.

A szép, esztétikus megjelenésen túl pályamunkánk a formatervezés egyszerűsége miatt könnyen megvalósítható. A Swipe minden alkotóeleme sztenderd alkatrészekből áll, amelyek gyártási költségeit könnyű leszorítani. Úgy gondoljuk, hogy ez az elgondolás illeszkedik a VELUX Cégcsoport azon céljához, hogy a remek dizájn mindenki számára elérhető legyen" – ismertette a Swipe fokozatos árnyékoló rendszert Iris van den Brink és Anneloes de Koff.

Döntősök

A két pénzdíjas mellett öt csapat elismerő oklevelet kapott, és a díjátadón mind a hét döntős – magyar, német, holland és lengyel tervezőiskolák tanulói – bemutatta a modelleket. „Mind az öt okleveles projekt számos érdekes megoldást és új technológiát vonaltat fel, mint például a nappali fény éjszakai felhasználását, illetve más fenntartható, természet ihlette technikát" – mondta el Peter Zec zsűritag, a neves Red Dot Dizájn Díj alapítója.

14086389228 2da783af5d b-web

A nyertes kiválasztása

A zsűrinek, köztük a német Peter Zec professzornak és a GamFratesi dán-olasz tervezőpárosnak nem volt könnyű dolga a nyertes kiválasztásakor. A munkáiban a status quo-t megkérdőjelező Petra Blaisse zsűritag szerint az összes résztvevő nyertes, hiszen a pályázók képesek voltak újat mutatni az árnyékoló dizájn területén, komoly kihívás elé állítva a bíráló bizottságot.

A nyertes projekt egyszerre vonultatott fel technológiai intelligenciát, találékonyságot és hatékonyságot. A hatékonyság alatt itt a funkcionalitást értem – a nyertes pályamű ugyanis nem csak dekoratív dizájnt nyújt a felhasználónak" – kommentálta Petra Blaisse a díjnyertes modellt.

Az új dizájn díj innovációra ösztönöz

A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj azzal a céllal jött létre, hogy a feltörekvő európai formatervező hallgatók számára lehetőséget nyújtson a dizájn és technológia újraértelmezésére a tetőtéri ablakok árnyékolása terén. A VELUX Cégcsoport pályázatára több mint 20 európai országból érkeztek pályaművek, amelyeket az innováció, az életminőségbeli változás, a fenntarthatóság és a piaci életképesség jegyében értékelt a zsűri.

A VELUX Cégcsoport árnyékoló üzletágának vezetőjét, Kent Holmot lenyűgözte a résztvevők által beküldött számos kreatív projekt; különösen a díjátadón bemutatott formatervezési megoldások.

Amikor létrehoztuk ezt a versenyt, nem is gondoltuk, hogy ennyi izgalmas pályaművel állunk majd itt a díjátadón" – mondta el Kent Holm az ünnepségen. „Igazán örülünk, hogy ilyen sok tervezőcsapat döntött összetett technikai megoldások mellett, és lenyűgözőnek találjuk a szakmai elkötelezettség és precizitás egész versenyt végigkísérő magas szintjét."

Holm bízik benne, hogy a tervezők hasznosítani tudják a versenyen szerzett tapasztalataikat.
A tetőtéri ablak a napfény, a friss levegő és a kitekintési lehetőség eszközeként gazdagítja az életünket, s jobb életkörülményeket teremt a mindennapi munkához, a kikapcsolódáshoz. Tudom, hogy minden résztvevő értékes tudást szerzett a tetőtéri ablakok kapcsán, minket pedig lenyűgözött a hallgatók által létrehozott számos kreatív projekt és megoldás."

További információ: www.velux.com

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Forrás: FLOW PR

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web