2024. május 13., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

 

VarosligetiBolcsode1-webMegújult a VII. kerületi Városligeti Bölcsőde, hiszen az elmúlt nyolc hónap során bővítették, korszerűsítették, hogy Magyarország egyik legmodernebb bölcsődéje születhessen meg. Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata 150 millió forintos európai uniós támogatásból és 275 millió forintos önerőből finanszírozta a projektet.

A projekt címe, vagyis „Esély a szülőknek, lehetőség a gyermekeknek" is azt bizonyítja, hogy Erzsébetváros törekszik arra, hogy egy igazán családbarát kerületté váljon, ahol mind a gyerekek, mind szüleik jól érzik magukat. A 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Városligeti Bölcsőde lényesen szebbé, korszerűbbé váljon, egészséges és maximálisan gyerekbarát környezetet biztosítson a kicsiknek. A kivitelezés végig ütemterv szerint haladt, a munkálatok 2014. június 14-én befejeződnek.

Az önkormányzat az eredeti, 881 négyzetméter alapterületű részt korszerűsíttette, illetve egy teljes értékű gondozási-nevelési egységgel bővíttette ki. Ez azt jelenti, hogy 25 gyermekkel többet tudnak fogadni az intézményben. A fejlesztés során mindvégig szem előtt tartották a környezetbarát és fenntartható üzemeltetést biztosító megoldásokat: például ezért használtak természetes kaucsuk gumi burkolatot a belső, míg WPC (Wood Plastic Compost, vagyis fa-műanyag keverék) teraszburkolatot, zöldtetőt a külső terekben, illetve készült el az épület energetikai korszerűsítése.

VarosligetiBolcsode3-webA felújítás során az alsó szinten a régi csoportszobákat szinte teljesen elbontották, csak a pillérek maradtak, hogy 6 új szobát hozhassanak létre. Minden szobából teraszra lehet kilépni, a belső tereket a külsőtől csak egy üvegfelület választja el. Fontos volt, hogy az épület a környezetének szerves része legyen, és az is, hogy minél több természetes anyagot használjanak fel. A földszinten található a modern konyha, mosoda, személyzeti étkező, folyosó, öltöztető, készségfejlesztő szoba, sószoba és raktárak. Az emeleten megmaradt a két csoportszoba, itt alakítottak ki két irodát, elkészült a zöldtető és a tetőterasz is.

A környezet- és legfőképpen gyerekbarát anyagok használata fontos szempont volt, ugyanakkor a teljeskörű akadálymentesítésre és a fogyatékkal élő gyerekek igényeire is odafigyeltek. Ráadásul a bölcsőde konyhájában vegetáriánus, diétás, cukros, tejcukor-érzékeny és egyéb speciális étrend szerinti ételek elkészítésére is lehetőség kínálkozik. A zöldtető azon kívül, hogy üde színfolt, nagyon hasznos, hiszen nyáron csökkenti az alatta található terek felmelegedését. A tetőterasz üvegkorlátja virágládákkal és zöld fallal van kombinálva, de a növények többek itt látványelemnél, környezetbarát por- és zajfogók. Kerekes székkel is jól lehet közlekedni az intézményben, a látássérülteket a tájékozódásban pedig dombornyomott táblák, a fehér botjukkal jól érzékelhető padlóba épített jelek segítik. Az egészséges életmód jegyében kialakítottak egy sószobát. A konyha kapacitása az átalakítással megnőtt, így más intézményeket is képes lesz kiszolgálni.

VarosligetiBolcsode2-webA bölcsőde a '70-es évek végén épült, a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat munkatársának, Kangyal Ferencnek a tervei alapján. „Mielőtt elkezdtem a munkát, megkerestem az épület tervezőjét, beszélgettem vele, és ez nagyon sokat segített, mert már akkor tudtam, hogy nem egy teljesen új koncepciót szeretnék, hanem a régi épületből az előnyös megoldásokat megtartva inkább egy „ráncfelvarrott", modern verziót" – mondta el Karaba Tamás vezető tervező, akinek a tervei alapján a bölcsőde újjászületett. „Gyakorló apukaként megtanultam a kicsik nézőpontjából vizsgálni a világot. Ők mindent alulról szemlélnek, számukra egy belső tér akkor barátságos, ha színes, és nem érzik magukat bezárva, ha nagy üvegfelületeken keresztül kilátnak a külső térre" – árulta el az építész.

A fejlesztésnek köszönhetően az épület korszerűbbé, szebbé és maximálisan gyerekközpontúvá vált. Egy olyan modern, tágas, jól használható intézmény, amely minden kétséget kizáróan országos szinten is a legjobb bölcsődék közé fog tartozni" – mondta el beszédében Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a 2014. június 11-ei projektzáró rendezvényen és sajtótájékoztatón, ahol a vendégeknek egy „virtuális séta" keretében mutatták be a megújult épületet. A polgármester úr azt is hangsúlyozta, a beruházás célja az épület korszerűsítésén kívül még az volt, hogy több gyermeknek tudjanak a kerületben bölcsődei férőhelyet biztosítani, így javítva a kisgyermekes szülők munkavállalási esélyeit.

 

Forrás: TenderPress

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web