2024. május 2., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az épület- és bútorasztalosnak tanult Galambos Tibor a szakiskola elvégzése után - szorgalmának és kitartásának köszönhetően - a Da Vinci uniós program keretében külföldre ment tovább tanulni. Az ÉVOSZ ügyvezető igazgatóhelyettese Pete Zoltán évek óta szervezi a fiatal szakmunkások külföldi képzését. Már számos fiatal jött haza egy magasabb szintű tudással. Galambos Tibor egyike azoknak a fiataloknak, aki szorgalmának köszönhetően – ma már elmondhatja – megérte vállalni a kezdeti nehézségeket.

A programba a szakiskola és Pete Zoltán ajánlotta. Egy évet töltött Németországban, a Boden-tó partján, egy asztalos cégnél, ahol a képzés mellett fizetésért dolgozott az asztalos üzemben. Az ott eltöltött év alatt nagyon sokat fejlődött szakmailag.

Innen, szintén az ÉVOSZ segítségével, Grenoble-ba mehetett egy felnőtt-továbbképző magánintézetbe, a Compagnons de Devoir-ba. „Ez egy különleges bentlakásos iskola, illetve egy hálózat, amelyet Franciaországon kívül kevésbé, de ott nagyon ismernek."- mesélte a szerény fiatalember. Hasonlóan a céhekhez, a nagyobb diákok és a mesterek segítik a kezdőket, nincsenek állandó tanárok, gyakorlati helyet is az iskola szerez a diákoknak. Fél év után egy vizsgafeladatot kell megoldani, ha ez sikerült, tovább lehet lépni szakmailag és már lehet segíteni az új tanulókat és egymást. Tibor itt megszerezte a mester (compagnon) vizsgát.

Galambos-Tibor-webEzután megjárta a hálózatosan felépülő iskolarendszer több egységét is, Brest-ben és Nancy-ban is dolgozott és tanult. Később az ország déli részén egy kisebb iskola szakmai vezetését is rábízták. A Franciaországban töltött négy és fél év után Felső-Ausztriában vállalkozott arra, hogy a compagnonokhoz csatlakozni kívánó osztrák fiataloknak keressen állást.

Ezt követően hazajött egy évre, Dunakeszin és Pécsett dolgozott, versenyzett és segítette több magyar fiatal felkészülését a nemzetközi szakmai versenyekre. Jelenleg ismét Ausztriában dolgozik és folyamatosan képzi magát.

A fiatal mesterrel a Dunántúli Naplóban is jelent meg interjú.

 

 

Forrás: Dunántúli Napló

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web