2024. május 20., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

Activ-air-logo-kicsiA Rigips Hungária újonnan kifejlesztett gipszmagja képes a helyiségek levegőjében megtalálható formaldehid tartós semlegesítésére. Az ACTIV'Air technológiát bemutató sajtótájékoztatón egy megvalósult projekten keresztül mutatták be alkalmazásának előnyeit. 

Sokan időnk akár 90%-át is zárt térben töltjük. Ezekben a terekben a különböző szagok, szennyező anyagok miatt a levegő minősége általában rossz, és egészségünkre is veszélyes. Téves az az elgondolás, hogy szennyeződés kizárólag külső térben, ipari környezetben keletkezik. Ezzel szemben a belső tér levegőszennyezettsége jelentősen meghaladhatja a kültérét.

  • Hálószoba: gyér szellőztetés; por; baktériumok és vírusok; vegytisztítás
  • Nappali: cigaretta füst; bútor és szőnyeg; háziállat; kandalló; hobbi kellékek (pl. ragasztó)
  • Konyha: főzésből származó füst; gázkészülék; háztartási tisztítószerek; szemét
  • Fürdőszoba: baktériumok és vírusok; háztartási tisztítószerek; nedves szőnyeg és padló; fogmosó poharak

Az élőlények szervezete, különböző füstök, fából készült termékek ragasztóanyagai, valamint festékek, szőnyegek és textíliák formaldehidet bocsátanak ki magukból. Ez egy szerves vegyület, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag. A formaldehidet a WHO emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette, így bizonyítottan az emberi daganatkeltő anyagok közé tartozik.

Szervezetünkbe belélegezve jut, elsősorban az orrnyálkahártya veszi fel. Bőrön át is képes bejutni az ember szervezetébe, irritálja a szem és a felső légutak nyálkahártyáját.

Tünetek: égő, viszkető szemek, szúró érzés az orrban és a torokban, vízszerű orrfolyás vagy az orr eldugulása, tartós irritáció hatására fejfájás, fáradtság, rossz közérzet alakul ki. Nagyobb koncentráció asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat. Ha nő a koncentrációja, a panaszok is erősödnek, és károsodhat a garat nyálkahártyája. A hónapokon vagy éveken át tartó nagy formaldehid-terhelés befolyásolja a tüdő funkcióit, és növeli a légúti megbetegedések rizikóját. A nyálkahártya tartós sérülése hozzájárulhat az orr- és a garatdaganatok fejlődéséhez.

Az ACTIV'Air technológia segítségével az építőlemezek képesek a helyiségek levegőjében megtalálható formaldehid tartós semlegesítésére, ezáltal egészségesebb és kellemesebb lesz a lakás.

Hogyan működik?

A levegőtisztító hatásért egy intelligens természetes ásványi anyag kombináció a felelős. Hatékonyan és állandóan fejti ki hatását - éjjel és nappal is -, mert az ásványi anyag független a napfénytől, és szinte korlátlan ideig működik. Az ACTIV'Air gipszmag a fejlesztések során elvégzett tesztek eredménye szerint több évtizeden át képes ellátni feladatát.

Alkalmazásával csökken:

  • a szennyező anyagok koncentrációja (már 48 óra elteltével 60%-kal)
  • az égő, viszkető szem tünetei, szúró érzés az orrban és a torokban, vízszerű orrfolyás és orrdugulás
  • a kellemetlen szagok
  • az asztma és a rák kialakulásának esélye

Javul:

  • a koncentráció-képesség
  • a munkahatékonyság
  • az általános közérzet, nem alakul ki a fáradtság érzése, fejfájás
  • a levegő minősége

 

Egy referencia - Osztályterem felújítása - Wiazowna, Lengyelország

Akusztikai és egészségvédő megoldás egy tipikus iskolai osztályteremben, amelynek alapterülete 51m2. A felhasznált termék GYPTONE Activ'Air álmennyezet. A felújított termet egyszerre vizsgálták a mellette levő, ugyanilyen méretű referencia osztályteremmel. A cél, hogy valós körülmények között igazolják az ACTIV'Air kedvező hatását. A tanterem akusztikai és formaldehid szintjének mérése során felmérték a problémákat, arra egy optimális megoldás került kidolgozásra és megvalósításra.

Előtte: komoly formaldehid koncentráció, a megengedett szint feletti a tanórákon: 0,06 - 0,09 mg/m3. Órák után és tanításmentes napokon a koncentráció csökken: 0,02 - 0,03 (jó szellőzés, régi épület és berendezések - valószínűleg már nincs további kibocsátás).

Utána: a felújítást követően a koncentráció a megengedett szint alatti, 70%-os csökkenés a korábbi koncentrációhoz képest.

 

További információ: activair.rigips.hu  

 

Forrás: Rigips

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web