2024. május 16., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Pitypang Ovoda-webBudakeszi Város Önkormányzata 100%-os európai uniós támogatást nyert három intézményének megújuló energia alapú fejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy a közel 100 millió forintos összegből napelemes rendszert építenek ki a Polgármesteri Hivatalban, a Széchenyi Általános Iskolában és a Pitypang Óvodában. Kiskőrös Város Önkormányzata idén tavasszal több mint 294 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a Bem Iskola és a Petőfi Kollégium energetikai fejlesztésére. A kivitelezés a munkaterület átadással szeptember elsején vette kezdetét, és várhatóan még ebben az esztendőben lezárul a beruházás.

Budakeszin a közel 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően a Polgármesteri Hivatal, a Széchenyi Általános Iskola és a Pitypang Óvoda a teljes éves energiafelhasználásának mintegy 53 százalékát nyeri majd megújuló energiából. A napelemek telepítését augusztus közepén az óvoda épületének tetején kezdték meg, jelenleg az általános iskola és a polgármesteri hivatalnál rendszerén dolgoznak. A kivitelezéssel körülbelül egy hónap alatt végeznek a szakemberek.

Budakeszi Varoshaza-webEz azt jelenti, hogy szeptember végére már mindenhol elkészül a megújuló energia alapú fejlesztés. Éves szinten a korszerű napelemes rendszerrel termelt energiával kiváltható lesz a teljes évben felhasznált villamos energia több mint fele. A projekt legfőbb célja éppen ez volt, vagyis a villamosenergia-fogyasztás jelentős mértékű csökkentése. Emellett még a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek, hiszen a megújuló energiával működő berendezések (napelemek) üzembe helyezésével mérséklődik a káros anyag kibocsátás is.

Kiskőrös Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával 2014 áprilisában támogatást nyert el a Bem Iskola és a Petőfi Kollégium energetikai fejlesztésére. A projekt bruttó összköltsége meghaladja a 346 millió forintot, amelynek 85 százalékát (több mint 294 millió forintot) az Európai Unió Kohéziós Alapja, míg a 15 százalékos önrészt a Magyar Állam finanszírozza.

A kivitelezői szerződés aláírására augusztus 26-án, míg a munkaterület átadására szeptember 1-jén került sor. Az épületenergetikai fejlesztés során a '60-as években épült Bem Általános Iskola és a '70-es években épült Petőfi Sándor Kollégium elavult nyílászáróit és fűtési rendszerét korszerűsítik. A fejlesztés azért vált szükségessé, mert fűtési időszakban az épületek fenntartása a nem megfelelő hőszigetelés, az elöregedett nyílászárók és az elavult gázkazánok miatt nem volt gazdaságos, energiatakarékos és környezetbarát.

A beruházás során mindkét épületben a homlokzati nyílászárókat korszerűre cserélik, és az intézményeket külső hőszigeteléssel látják el. Mind az iskolában, mind a kollégiumban a gázkazánokat faapríték kazánok váltják fel. A szilárd biomassza kazánoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fognak a fűtésből adódó fenntartási költségek valamint kisebb lesz az energiafelhasználás. További előny, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérséklődik.

A város két középületének energetikai fejlesztésével az Önkormányzat kiadásai csökkenni fognak, hiszen gazdaságosabbá válik az intézmények fenntartása. Ezen kívül a beruházás hozzásegíti a települést ahhoz, hogy komfortosabb intézményekkel gazdagodjon, amelyek fűtése jóval olcsóbb és hatékonyabb lesz.

 

Forrás: TenderPress

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web