2024. május 17., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

0149-felere-csokken-az-orszag-legnagyobb-hazanak-energiafogyasztasa-kicsiTársasházak energiahatékony felújítása igen bonyolult feladat, sok okból, de mivel az európai népesség 43%-a ilyen épületekben él, nagyon fontos lenne megtalálni a megoldást.Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb módszert a városi környezetben az életkörülmények javítására, tisztában kell lennünk azokkal az akadályokkal, amelyekkel a társasházak felújításával jár. Másrészt, olyan megoldásokat kell nyújtanunk, amelyek azonnal adaptálható eszközök,módszerek.

Nem csak finanszírozási kérdés a társasház felújítás, de tény, hogy Európában a háztartások 9,8 %-a nem képes otthonát megfelelő hőmérsékletre felfűteni. Az energia szegénység problémája az alacsony kereset, rossz minőségű otthonok és az egyre emelkedő energiaáraknak köszönhetően sajnos egyre növekvő veszélyt jelent Magyarországon is. A rossz minőségű otthon alacsonyabb életminőséget jelent, és több káros anyagot is bocsájt ki, így még rossszabb körülményeket teremt. Az épületek felelősek az Európai széndioxidkibocsájtás nyegyedéért, amelyet az EU 20%-kal kíván csökkenteni 2020-ig . A környezeti szempontból fenntarthatóbb és élhetőbb városok kialakításának sürgető feladataira Európa szerte egyre fontosabb megoldást találni, amelynek egyik kíváló eszköze az energiahatékonysági beruházások indítása.

Mik azok a lépések, amiket meg kellene tenni ahhoz, hogy elinduljanak a társasházak energiahatékonysági beruházásai?
TERVEZZ! Csak a jól előkészített projektek valósulhatnak meg, hiszen egy beruházás nem csupán műszaki kérdés, hanem sok olyan összetevője és buktatója van, amelyre jó, ha fel vagyunk készülve.
GYŐZZ MEG! Ismerni kell hogy kikkel hogyan és milyen csatornákon keresztül tudunk a leghatékonyabban kommunikálni.
DÖNTS jól a beruházásról! Minden épület egyedi, a legalkalmasabb beruházást segítő eszközöket, módszereket kell használnunk.
FINANSZIROZZ! Hová fordulhatok támogatásért, hitelért, milyen alternatívák vannak, hogyan segít az Európai Unió.
ELLENŐRIZZ! Megtakarítás, megtérülés, környezeti, társadalmi hasznok és ezek ellenőrzése.

Az Október 2-3.-án Budapesten a Radisson BLU Hotelben tartandó konferencián Európai Únió által finanszírozott nemzetközi projektek mutatják be tapasztalatait, és ad azonnal használható eszközöket a tervezéshez, meggyőzéshez, beruházáshoz, eredmények ellenőrzéséhez.

A konferencia célja, hogy a három projekt tapasztalatain keresztül információkat, eszközöket módszereket mutasson be és adjon át, ezzel támogassa a döntéshozókat, beruházókat a lehető legjobb megoldások megtalálásában a társasházak, épületek felújításakor.

Az interaktív előadások szándékosan nem csak a sikerekről fognak szólni, hanem arról, hogy milyen buktatói voltak a beruházásoknak, milyen hibákat követtek el, milyen tapasztalatokra tettek szert.

A konferencia az ÉMI Szentendrei mintaberuházásának meglátogatásával zárul.

 

A konferencián bemutatkozó mintaprojektek:

A STACCATO(jelentése: Sustainable Technologies And Combined Community Approaches Take Off, azaz Fenntartható Technológiák És Kombinált Közösségi Megközelítések) projekt 3 önkormányzat, Amsterdam-North, Szófia-Oborishte és Budapest-Óbuda közreműködésével jött létre, hogy mindhárom helyszínen, jelentős támogatással (CONCERTO II.) hozzanak létre olyan demonstrációs projekteket, mint a Faluház, mellyel a fenntartható energiagazdálkodás lakossági dimenzióját népszerűsítik. www.concerto-staccato.eu, www.faluhaz.eu

LEAF(Low Energy Apartment Futures az IEE támogatásával): A többlakásos épületek energetikai felújításainak elmaradására sokféle magyarázatot lehet találni. A pénzhiány mellett biztosan előkelő helyet foglal el az okok listáján a közös döntés nehézsége, a szervezőerő hiánya és az is, hogy a lakóknak nincs részletes információjuk saját épületükben megvalósítható lehetőségeikről. A 2013 tavaszán induló, nemzetközi projektben 6 európai ország szakértői keresik a megoldásokat az akadályok leküzdésére. Az eszköztárban az energetikai tanúsítás mellett megtakarítást kalkuláló szoftver, a jogi, gazdasági környezet elemzésén alapuló döntéshozatali segédlet, és persze megvalósult példák is szerepelnek. www.lowenergyapartments.eu

A PIMES projekt a CONCERTO program harmadik felhívásán nyert támogatást, három nemzet három közösségének demonstrációs jellegű fejlesztésére. A norvég, spanyol és magyar partnerek német szakértők segítségével az energiahatékonysági módszerek gyakorlati alkalmazhatóságát, innovatív megoldások integrálását, fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyező tervezési és megvalósítási feladatot végeznek el, és monitorozzák az kitűzött teljesítmény elérését. www.pimes.eu

 

staccato-logo-kicsiTovábbi információ: http://www.concerto-staccato.eu és www.faluhaz.eu

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web