2024. május 16., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Sopronkovesd terko palyazat2 kicsi-webA Leier Hungária Kft. és a LAFARGE Cement Kft. közösen indított, „Megújulnak köztereink!" elnevezésű pályázatának keretében szépült meg Sopronkövesd faluközpontja, melyet 2014. szeptember 20-án adtak át, ünnepélyes keretek között. A térkövezési programban olyan 3000 főnél kisebb lélekszámú települések vehettek részt, melyek saját forrásból nem, vagy csak nagyon nehezen tudták volna felújítani településük legfrekventáltabb részét.

Sopronkövesd egyike annak a három településnek a közel száz pályázóból, akik elnyerték a Leier és a LAFARGE építőanyag gyártó vállalatok által közösen kiírt „Megújulnak köztereink!" pályázatát . A térkövezési programot kistelepülések számára hirdették ki annak érdekében, hogy azok terei és főutcái korszerű, esztétikus térkövekkel újulhassanak meg, így biztosítva a modern, letisztult megjelenést hosszú évekre. A pályázaton való részvétel egyik fontos feltétele volt a kész látványterv beküldése a település megújulásra váró közteréről, ami egyértelműen mutatta a kívánt végeredményt, ezzel is segítve a zsűri munkáját.

Sopronkövesd főtere jelenti az 1200 lakost számláló falu szívét, a hivatalos ügyek és a közösségi élet legfontosabb színterét. Itt található az önkormányzati hivatal, az iskola, a templom és a posta is. A pályázaton elnyert Leier betonelemekre cserélték a templom régi, töredezett kerítését is. A hagyományos kerítés helyett azonban különböző méretű és alakú sírköveket imitáló betonelemet helyeztek el elszórva, ezáltal megnyitva a templomkertet a falu lakói számára, újabb közösségi teret teremtve.

A szeptember 20-i átadást követően a Leier térkövei borítják továbbá a templom melletti parkoló területét, illetve az önkormányzat épülete előtt elhaladó bicikli utat és járdát is. A főtér teljes látképe megújult, modernebb és szebb lett, hála a vállalat térköveinek és betonelemeinek.

Az építés a pályázat júliusi eredményhirdetése után, szeptember legelején kezdődött el, és köszönhetően a Leier térkövek és betonelemek precíz kivitelezésének, szeptember 20-ára rekord sebességgel már be is fejeződött. Hála a gyors munkának, a falu új főtere részt vesz a VI. Sopronkövesdi Kulturális Örökség Napján, amely egy olyan országos rendezvénysorozat része, melynek célja a települések épített örökségeinek bemutatása és megismertetése.

Nagyon hálásak vagyunk a Leier és a LAFARGE segítségéért, hiszen a pályázaton elnyert térköveknek hála, falunk főtere sokkal esztétikusabb lett. Különösen fontos ez a tér számunkra, hiszen sok éve azon dolgozunk, hogy a falu lakosaiból egy igazán összetartó szoros közösséget alkossunk, amihez elengedhetetlen egy olyan közösségi tér, ahol fiatalok és öregek szívesen találkoznak és töltik el kellemesen az szabadidejüket" – nyilatkozta Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere.

Az elnyert pályázat részeként a Sopronkövesd főterén található gyalogos járda, kerítésfal, parkolóhely és kerékpárút felújításához PATIO és PIAZZA típusú térköveket használtak fel, összesen közel 600 nm-nyi felületen.

 

Forrás: Stern Communications

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web