2024. június 23., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

 shutterstock-webAz élet minden területén gyakran használt „zöld" kifejezést akkor illethetjük a „prémium" jelzővel épület esetében, ha az energiatakarékosságon túl kellemes közérzetet, komfortot is biztosít lakóinak mind kényelmi, mind egészségi szempontból.

Egy „zöld" épület hatékonyan használja fel a működéséhez szükséges energiát, életciklusa során pedig hozzájárul a környezetszennyezés és hulladékképződés csökkentéséhez: átalakítás, bontás esetén vagy az élettartam végén az építőanyagok újra felhasználhatósága előfeltétel.

A zöld irányelvek még napjainkban is folyamatos változáson-fejlődésen mennek keresztül, és régiónként – még egy adott ország területén belül is – eltérőek lehetnek, de az alapgondolat ugyanaz. Amikor minden fenti zöld kritérium teljesül, sőt egymással összhangban és együttesen alkotnak egy magasabb minőséget, mely az adott létesítmény teljes életciklusában fennáll, az így megálmodott épületet bátran nevezhetjük ún. „hosszú távon fenntartható épületnek", hiszen messzemenően teljesíti a „zöldség" fogalmában rejlő lehetőségeket.

A PRÉMIUM MINŐSÉG FELTÉTELEI

Egy komplexen prémium minőség létrehozásához az épület gondolatának megszületésétől a tervezésen, anyagválasztáson át a kivitelezésig, majd pedig az üzemeltetési ciklusban folyamatosan egy igencsak átgondolt és összehangolt koncepcióra van szükség. A megrendelőnek már a projekt indulásakor az „álmodozási szakaszban" végleges döntést kell hoznia arról, hogy ő egy zöld, mi több, hosszú távon fenntartható épületben szeretne élni, mert ez a vezérfonal már a telek vásárlásnál is fő szempont kell hogy legyen! Az ilyen koncepciókhoz először is megfelelő tájolású, „benapozottságú" telket kell választani, amely hozzáértő tervező segítsége nélkül kétesélyes vállalkozás. A tervező a kívánalmaknak megfelelően gondosan kiválasztott telken a hosszú távú fenntarthatóság jegyében helyezi el és forgatja megfelelő irányba az épületet, majd dönt a konkrét épületszerkezetekről is.

Ezt követően a megrendelővel karöltve álmodja meg a jövendő épület belső helyiségeit, azok egymással való kapcsolatát, amelynél bármilyen meglepő, de már vázlattervi szinten felmerül a szükséges hőszigetelési vastagságok témája. A magasabb épületminőségi igényekkel a beépítendő hőszigeteléseknek nemcsak a minősége, hanem a vastagsága is növekszik, így minden egyes olyan térelhatároló szerkezetnél, mely fűtött teret választ el fűtetlen tértől, biztosítani kell a hőszigetelés helyigényét.

Energetikailag egy hosszú távon fenntartható épületnél alapkövetelmény, hogy az épület hőveszteségét a lehető legminimálisabbra csökkentsük. Ezt a hőtechnikailag külső épületszerkezeteknél a megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelő anyagok beépítésével biztosíthatjuk, amelyhez persze megfelelő szerkezettervezésre is szükség van.

HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉS

shutterstock2-webBeépített tetőterek esetében, amikor energetikailag ez a szerkezet az utolsó külső térelhatároló szerkezet, a hőszigetelési feladat megoldásához a hőtechnikain kívül akusztikai szempontokat is figyelembe kell venni, azaz nem elég csak az anyag deklarált lambdáját nézni, figyelembe kell venni a megfelelő belső akusztikai komfort megteremtésének érdekében a termék súlyozott hangelnyelési tényezőjét is. Ilyen célokra fejlesztette ki az URSA DF32 nevű prémium szálas ásványgyapot termékét, mely nem véletlenül zöld csomagolású: rendkívül alacsony 0,032 W/mK deklarált hővezetési tényezővel rendelkezik, ezen túlmenően súlyozott hangelnyelési tényezője 0,95-1 (5 /10 cm termék). Egy szarufa közötti és alatti szigetelés esetén ilyen lambdájú termékből elhelyezett 20 centiméter szigetelés transzmissziós hőveszteség szempontjából egyenértékű kb. 32 centiméter 0,044-es lambdájú termékkel.

Jól látható, hogy a vastagságbeli eltérés több mint 50 százalék, arról nem is beszélve, hogy nagyobb szerkezeti vastagságok kialakításához elég sok kiegészítő, befüggesztő szerkezeti anyagra van szükség, mely megjelenik nemcsak anyag-, hanem munkadíj oldalon is! Nem véletlenül népszerűek az URSA XPS zártcellás – extrudált – polisztirol keményhab termékek sem, melyek minden olyan felhasználási területre kiváló, prémium minőségű táblák, ahol igény a kiváló hőszigetelésen túl a nagyfokú terhelhetőség, nagyon csekély vízfelvétel és nagyfokú fagyállósági ellenállás.

Szarufákra plusz bakként rögzítve, és az így kialakított megemelt szarufaközökbe elhelyezett magas minőségű szálas szigetelő anyagokkal és a megfelelő fóliákkal kombinálva még mindig verhetetlen az ilyen szerkezet vonalmenti hőhídszigetelő hatása.

Tovább zöldíthetünk épületeket válaszfalak prémium szigetelésével is: a számos díjat nyert, környezetés egészségbarát PureOne by URSA termékcsalád válaszfalas termékei minden várakozást felülmúlva javítják a beltéri levegő minőségét szerelt gipszkarton falak hangszigetelésénél.

KULCSFONTOSSÁGÚ A PRECÍZ KIVITELEZÉS

rendering ursaGW roll-webHiába azonban a megrendelő zöldépületkoncepciója, a tervező alacsony energiájú épületterve és a kiváló anyagválasztás, ha utána egy nem megfelelően kivitelezett épület születik. A kivitelezőnek a jól kigondolt és megtervezett épületszerkezeteket nagy gondossággal kell összeépítenie – ennek döntő szerepe van abban, hogy az épület elkészültekor majd valóban alacsony energiával üzemeltethető és hosszú távon fenntartható legyen.

A hab a tortán pedig, hogy ekkor kezdődik csak a lakók életfeladata: a prémium profizmussal felépített épületet a megfelelő módon kell lakni, használni, üzemeltetni. Az ilyen házakban kicsit máshogy kell élni, mint a jól megszokott, hagyományos épületekben. Használatbavételük előtt optimális, ha a tervező szaktanácsadást nyújt a folyamatos üzemeltetés feltételeiről, szabályairól annak érdekében, hogy tényleg megvalósuljon a tervezett alacsony energiafelhasználás: nem jó, ha többet szellőztetünk a kelleténél, a beépített hőcserélős légtechnika működését figyelmen kívül hagyjuk, vagy a beépített külső árnyékoló berendezést nem megfelelő módon használjuk.

EGYÜTTMŰKÖDÉS A FENNTARTHATÓSÁGÉRT

Az URSA platinum szponzorként és aktív résztvevőként is szerepet vállalt a 2014. október 28–30-i barcelonai Fenntartható Épületek Világkonferenciáján, mely összegyűjti mindazokat, akik érdemben mozdíthatják előre az építőipar fenntarthatóságát elősegítő tevékenységet. Míg a vállalatok globális szinten szállnak harcba a CO2-kibocsátás és az épületek energiafogyasztásának csökkentéséért, addig szakemberként és egyénként kötelességünk, hogy munkánkkal napi szinten mi is tegyünk egy jobb, közös holnapért.

A „zöldség" nagyon komplex gondolat, mely tökéletes együttműködést feltételez nemcsak egy fenntartható épület elhivatott létrehozói között, de egység és harmónia megteremtését kívánja meg a létesítmény teljes életciklusa alatt a ház és lakói között is.

Életre szóló döntés, amely megér minden befektetett energiát, jövőbe mutató irányvonal az egyén és a közösség számára is.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web