2024. május 18., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

kiserleti-kazan-god1-webAz MVM OVIT Zrt. gödi telephelyén kutatás-fejlesztési céllal egy 500 kW-os, megújuló tüzelőanyagokat hasznosító kazánt létesített. A kutatási célra kifejlesztett kazán tejesen egyedi kivitelezés. A speciális, újrahasznosított tüzelőanyag-égetési igényekhez alkalmazkodva a vállalat egy korszerű, a környezetvédelmi szempontokat tökéletesen kielégítő, a szükséges engedélyekkel rendelkező kazánt tervezett, engedélyeztetett és helyezett üzembe.

Az MVM Csoport középtávú stratégiája az uniós irányelvnek és a Nemzeti Energiastratégiának megfelelően kiemelten foglalkozik a megújuló energiatermelés bővítésében történő részvétellel. Ezzel összhangban az MVM OVIT Zrt. kutatás-fejlesztési céllal gödi telephelyén egy 500 kW-os, alternatív tüzelőanyagokat hasznosító kazánt helyezett üzembe. A speciális, élvonalbeli technológiai innováción alapuló kazán a társaság saját tervei alapján készült el, és rendelkezik minden szükséges műszaki és környezetvédelmi engedéllyel.

A fejlesztést az MVM OVIT Zrt. a stratégiai céloknak megfelelően, az Alternatív Tüzelőanyagok és Kapcsolódó Tüzeléstechnológiák Klaszter egyik alapító tagjaként valósította meg. A kazánban végzett kísérleti égetések célja, hogy bővítse a szakterületen belül az alternatív tüzelőanyagokkal kapcsolatos tapasztalatokat. A kísérleti égetések kizárólag a terméktanúsítással rendelkező tüzelőanyagokkal folynak majd.

kiserleti-kazan-god2-webA próbaidőszak során egyrészt biomassza-eredetű – mező- és erdőgazdálkodás során keletkező tüzelésre alkalmas hulladék anyagok –, másrészt nem biomassza-eredetű, szilárd újrahasznosított tüzelőanyagok úgynevezett buborékos fluid tüzelési rendszerű elégetése történik. A kísérletek célja annak bizonyítása is, hogy a felsorolt tüzelőanyagokat hatékonyan és gazdaságosan lehet hasznosítani energiatermelésre.

A kísérleti égetéssorozat lezárulása után mind a tervezés és kutatás-fejlesztési fázis alatt nyert tapasztalatokat, mind magát a kazántípust értékesíteni lehet majd az energetikai piacon. Az alternatív tüzelőanyagokat hasznosító kazán rendszerbe állítása elsősorban mezőgazdasági üzemek hőigényét, valamint fűtőerőművek részben hő-, részben villamos energia-termelését lesz képes biztosítani. A most üzembe helyezett kazán amellett hogy környezetvédelmi célokat szolgál, modern hazai technológiát és gyártmányt is fejleszt, valamint munkahelyeket is teremt mind a majdani gyártás, építés-szerelés, mind az üzemeltetés területén.

 

Forrás: NOGUCHI PORTER NOVELLI

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web