2024. április 27., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Wisba 2015 Flyer-webAz, hogy az épületeket hol és hogyan építik fel, számtalan módon befolyásolja az ökoszisztémát. Amikor a világban csak szűkösen állnak rendelkezésre az erőforrások, ugyanakkor nő az energia iránti igény, ésszerű lehet növelni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére és az épületek által a környezetre gyakorolt általános negatív hatások minimalizálására irányuló erőfeszítéseket. A fenntartható építészethez kapcsolódó koncepciók szélesebb körű elfogadása és megvalósítása érdekében létfontosságú, hogy már az oktatásban megismertessék a fenntartható építészet alapjait. Ebből a szempontból az elméleti alapelvek és a gyakorlati képzések egyaránt fontosak.

A Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia (WISBA) egy 2013-ban indult nemzetközi oktatási program, melynek célja az, hogy segítse az építész és mérnök hallgatókat a fenntartható építészet terén szerzett ismereteik bővítésében. A WISBA arra vállalkozott, hogy nemzetközi eszmecserét kínál az egyetemi hallgatóknak olyan szekértők részvételével, akik a fenntartható építészet terén tevékenykednek, és óriási gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Ugyanakkor a program az építőmérnökök és az építészek interdiszciplináris eszmecseréjét is elő kívánja segíteni annak érdekében, hogy még szélesebb körben megértsék és az építőiparban is meg lehessen honosítani a fenntarthatóságot.

Heimo Scheuch, a Wienerberger AG elnök-vezérigazgatója a programmal kapcsolatban elmondta: „A Wienerberger a jövő építőipari szakembereivel együtt aktívan részt kíván venni a fenntartható építészet jövőjének formálásában. Ezért büszke vagyok arra, hogy a WISBA támogatja a fiatalokat és azok innovációs képességeit". Niels De Temmerman, a brüsszeli Vrije Universiteit tanára szerint: „Mentorként öröm látni, hogy milyen sok tehetséges és elkötelezett építész- és mérnökhallgató vesz részt a WISBA workshopokon. Teamként megbirkózva a problémákkal és megoldásokat találva ők is hozzájárulnak a jövő fenntartható építészeti környezetének megvalósításához. Valóban ők jelentik a jövőt."

„A programban való részvétel hihetetlen lehetőség volt számomra, és egyben csodálatos kihívást is jelentett, ahol rengeteget tanulhattam a fenntarthatóságról. Segített rájönni arra, hogy ez az az út, amelyen a szakmai karrierem során haladni szeretnék." mondta az élményeiről Aranzazu Ceron, a 2014-es WISBA kurzus egyik résztvevője.

Wisba 2015 Flyer2-webA 2015-ös kurzusnak Ausztria, Belgium, Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Svájc ad otthont, a grazi műszaki egyetem, a zürichi ETH egyetem, a pisai egyetem, a varsói műszaki egyetem, a leuveni katolikus egyetem, a brüsszeli Vrije Universiteit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem együttműködésével. Az építész- és mérnökhallgatók az említett országokból 2015. június 14-ig jelentkezhetnek a kurzusra. Minden országból négy, összesen 24 hallgató kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a különböző modulokból álló programban, úgy mint a nyitó konferencia, a különböző workshopok és az eredményeket kiértékelő záró konferencia. 2015. szeptembertől decemberig a hallgatók projekt teameket alkotva dolgoznak a „2226-os épület" – egy innovatív low tech irodaépület Ausztriában – esettanulmányán alapuló két kutatási téma különböző aspektusain, a fenntarthatóság és az építés kiváló szakértőinek tudományos mentorálásával. A workshopok helyszínei Varsó, Budapest, Brüsszel és Pisa lesznek. A program nyelve az angol.

A projekttémákra, időpontokra, határidőkre és jelentkezési feltételekre vonatkozóan a www.wisba.wienerberger.com honlapon található minden szükséges információ. A workshopokon való részvétel költségeit, a dokumentációkat, az utazási költségeket, a szállást és az étkezést is beleértve, a Wienerberger fedezi. Az előző kurzushoz hasonlóan, a program befejezése után a hallgatók egy részének lehetőséget kínálnak arra, hogy szakmai gyakorlaton vegyen részt a Wienerbergernél.

 

Kik pályázhatnak?

A WISBA programra olyan elkötelezett és kiemelkedő teljesítményű, negyedik vagy ötödik tanulmányi évüket végző építész, építészmérnök hallgatók pályázhatnak, akik érdeklődnek a fenntartható építéshez kapcsolódó területek iránt, illetve szeretnék mélyíteni ezzel kapcsolatos tudásukat és tapasztalataikat. Magyarországról négy hallgatót választanak ki a pályázók közül.

Online pályázat: http://wisba.wienerberger.com/apply/ 

 

Jelentkezési határidő: 2015. június 14.

Az idei téma

A WISBA program 2015-ös témája egy téglából épülő low-tech irodaház. A projekt célja, hogy a résztvevők közös munkával végül megalkossanak kettő, a jövő két lehetséges forgatókönyvéhez alkalmazkodó tégla irodaházat, amely megfelel a hosszú távú fenntarthatóság követelményeinek is. Az egyik csoport a jövőbeli klímaváltozáshoz igazítja az irodaház tervezését, a másik csoport pedig az irodaház lehető legsokoldalúbb kihasználására koncentrál, figyelembe véve a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját: társadalom, környezet, gazdaság.

A programról

A program különböző modulokból (nyitó konferencia, workshopok, záró konferencia) és kutatási projektekből áll. A programban résztvevő 6 ország 24 hallgatója, egyetemi mentorálás alatt, két osztályba sorolva, mindkét osztályon belül 3 csoportban dolgoznak majd a kutatási témákon.

  • Nyitó konferencia: 2015. szeptember 7-11., Zürich
  • 4 workshop 2015. szeptembertől – decemberig, Brüsszelben, Varsóban, Pisaban, Budapesten
  • Záró konferencia: 2015 decemberében, Bécsben

A magyar csoport munkáját Medgyasszay Péter PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének mentora segíti. A kidolgozott téma bemutatására Bécsben megrendezésre kerülő záró konferencián, angol nyelven kerül sor.

 

Forrás: Anderson Communications Kft.

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web