2024. május 18., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

A versenyképesség és hatékonyságnövelés érdekében egyre több vállalat alkalmazza a lean menedzsment módszert, itthon is jelentős eredményeket elérve. A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-nél évek óta stratégiai fontosságú terület a lean módszerek gyakorlati alkalmazása és ezek folyamatos fejlesztése. A tavaszi díjeső után a Kvalikon Kft. által harmadik alkalommal megszervezett „Kaizen" versenyen újabb első helyezést és szakmai elismerést kapott a kéziszerszámgyár.

A verseny célja a hazai szakemberek „Kaizen" tevékenységének megismerése és elismerése, valamint a jó gyakorlatok és megoldások megosztása a Lean Fórum partnereivel és a hazai lean közösséggel. „Régi törekvésünk, hogy a gyártásban lévő ráfizetéseket szisztematikusan feltárjuk és csökkentjük úgy, hogy a sztenderdek és folyamatok fejlesztésén keresztül mindig magasabb színvonalra emeljük egy-egy adott terület fejlődését. Büszke vagyok a munkatársaimra, hogy kiváló szakmaiságról és példamutató csapatszellemről tettek tanúbizonyságot" – üdvözölte a díjat Ansgar Lengeling, a miskolci gyár ügyvezető igazgatója.

Folyamatos fejlesztés

A „Kaizen" egy japán szó, mely változtatni (Kai) jó (Zen) jelentésével az egész világon elterjedt filozófia és kezdeményezés. Lényege, hogy a problémát, mint lehetőséget kezeli és az érintettek bevonásával olyan intézkedések jönnek létre, hogy a probléma többé ne ismétlődjön meg. A miskolci gyár szakember csapata a pályázatban értékteremtő és költségcsökkentő projekteket mutatott be. Az egyik például azt a folyamatot vázolta, hogy a kéziszerszámokat tároló láda 3 különböző helyett 1 beszállítótól érkezzen a gyárba.

A szerszámosláda új beszállítási koncepciójának köszönhetően a csomagolási terület 50 százalékkal csökkent és 25 000 eurós megtakarítást jelent a gyárnak. Egy másik projekt a folyamatok egyszerűsítését tűzte a zászlajára, így az akkumulátor gyártósor gyártásirányítási rendszerét alakították át, melynek köszönhetően amellett, hogy sok hely szabadult fel, csökkent a félkész termék lefedettség is. A harmadik projekt azt mutatta be, hogyan függ össze a kétlépcsős szállítás a megnövekedett átfutási idővel, a dupla kezeléssel és dupla transzporttal. Ennek kiküszöbölése a késztermék készlet és az ellátási lánc költségeinek jelentős csökkenésével járt, s nem utolsó sorban a kezelési lépések száma is csökkent, hat helyett kettő lett.

 

További információ: www.bosch.hu

 

 Forrás: Robert Bosch Kft.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web