2024. május 18., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

21253464781 714884f2cb b-webA szeptember 2-3-án, 350 résztvevővel Londonban tartott 6. VELUX Természetes Fény Szimpóziumon számos új ötlettel, eszközzel és módszerrel ismerkedhettek meg kutatók, építészek, mérnökök és más építőipari szakemberek. Megvitatták azokat a lehetőségeket, amelyekkel a tervezett épületekben a lakók boldogabban és egészségesebben élhetnek a természetes fény optimális jelenlétének segítségével.

Tervezőként a szellemi jóllét megteremtésére kell összpontosítanunk az épületek megalkotásakor. Ebben döntő szerepet játszik a természetes fény" – mondta a 2015. évi Természetes Fény Szimpózium nyitóbeszédében Koen Steemers, a Cambridge-i Egyetem professzora. Gondolatmenetében egy új fogalmat is bevezetett: a „serkentő" építészetet, amely szerint az épületeket úgy kell megalkotni, hogy azok aktívan ösztönözzék az embereket a kapcsolatteremtésre, a tevékeny életvitelre és a folyamatos tanulásra az egészségesebb és boldogabb életért.

Christoph Reinhart, az MIT Sustainable Design Lab (Fenntartható Tervezési Laboratórium) munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereket a szabadba, a természetest fényt pedig az épületekbe kell juttatni. Kifejtette, hogy a természetes fény az eddig gondoltnál is nagyobb jelentőséggel bír az épített környezetben, mivel a változás, az egészség és a boldogság egyik forrása lehet az egyre sűrűbben lakott városi környezetben.

21245461825 f58a548591 b-webProaktív tervezés a természetes fény figyelembe vételével a boldog és egészség életért: ez volt a fő gondolat, amely végigvonult a világ összes tájáról érkezett 350 résztvevővel megtartott szimpózium mind a 35 előadásán.

A természetes fény kutatása egyre komolyabb eredményeket hoz. A szimpóziumon is bebizonyosodott, hogy a felgyülemlett temérdek információ és tudás hasznosításával olyan új megoldásokat alkothatunk meg, amelyek ötvözik a hagyományos tervezési módszerek erényeit a modern technológiával annak érdekében, hogy egészségesebben és boldogabban élhessünk az épített környezetben" – nyilatkozta Michael K. Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketingigazgatója.

David Nelson, a Foster+Partners vezető tervezője cége lenyűgöző, nemzetközi projektekből álló tervezési portfólióján keresztül mutatta be, milyen sok lehetőség rejlik a természetes fénnyel való tervezésben. Emellett Kínától az Egyesült Államokon át Európáig más példák is azt igazolták, hogy már világszerte felismerték, mennyire jelentős a természetes fény a fenntartható épületek tervezésében.

A fény gyógyír, jótékony változásokat indít el a szervezetben

Visszatérő téma volt, hogyan segíthető elő a természetes megvilágítás tervezésével az emberi szervezet napi és évszakos ritmus szerinti működése azoknál, akik idejük több mint 90%-át a szabad levegő helyett egy épületen belül töltik.

Deborah Burnett, az amerikai Benya Burnett munkatársa előadásában szót emelt a tervezők és az orvosok közötti szorosabb együttműködés mellett azért, hogy a javasolt világítási megoldások valóban kedvező hatást gyakoroljanak az emberi egészségre. „A fény gyógyír, jótékony változásokat indít el az emberi szervezetben. Befolyásolja a pulzusszámot, a vérnyomást, az immunrendszert, az anyagcserét és a hangulatot. Tervezőként azt hihetjük, hogy munkánkkal az egészség megóvását szolgáljuk, mindazonáltal a tényekre nagyobb hangsúlyt fektetve és az orvoskutatókkal szorosan együttműködve kell dolgoznunk azon, hogy a megfelelő világítási megoldást tudjuk ajánlani" – mondta.

A szimpózium résztvevői főként azt vizsgálták, hogyan gyorsíthatja meg a természetes fény a kórházi lábadozást, és fokozhatja az iskolások tanulási képességét.

Új szabályozásra van szükség

21219205256 7561fcf0da b-webAz egyes épülettulajdonosok és tervezők nyitottsága ugyan fontos az egészségesebb épületek kialakításához, az új módszerek elterjedésének tényleges felgyorsításában azonban a jogi szabályozás és a jogalkotók játszanak döntő szerepet. Ezért a természetes fényre vonatkozó mérőszámok és szabályozás volt a szimpózium központi témája a második napon.

Új módszereket kell kidolgoznunk a természetes világítási teljesítmény felmérésére, ehhez pedig az épület elhelyezkedését, tájolását és az évszakok jellemzőit együttesen kell figyelembe vennünk, és az információkat úgy kell tálalunk, hogy a politikai döntéshozók könnyen tudják értelmezni és használni őket" – közölte Bernard Paule, a svájci Estia munkatársa.

Marc Fontoynont bemutatta a természetes fényre vonatkozó új európai szabvány tervezetét, amelyet hamarosan nyilvános konzultációra bocsátanak. Marc Fontoynont hívta össze a CEN/TC 169 munkacsoportot. A szabványban ajánlásokat fogalmaztak meg a természetes fény minimális szintje és a kilátás biztosítására, a napfényellátottságra és a vakító fénnyel szembeni védelemre vonatkozóan.

További érdekességek a http://thedaylightsite.com/ honlapon találhatók.

 

 Forrás: FLOWPR

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web