2024. április 28., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

Genus premium evo kazan-webA tavalyi évhez képest már most több mint 10 százalékkal bővült a kazánpiac a szeptember 26-án életbe lépő EU-s kazáncsere rendelet és az ingatlanfejlesztési beruházások hatására. A kondenzációs kazánok iránti kereslet a duplájára emelkedett a tavalyi évhez képest, a hagyományos készülékekből pedig akad olyan típus, amit szinte már egyáltalán nem lehet kapni az Ariston gázkészülékek legnagyobb hazai forgalmazójának, a Szerelvénybolt Kft.-nek a tapasztalatai szerint.

Az elmúlt évtizedben több átrendeződés zajlott le a kazánpiacon: a 2006-os gázáremelés elhozta a vegyes tüzelésű kazánok új aranykorát, a rezsicsökkentés viszont ismét életet lehelt a gázkészülékek piacába. Az ősszel életbe lépő 813/2013/EU kazáncsere rendelet hatására pedig már most 10%-os bővülés figyelhető meg idén a kazánpiacon.

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy a szeptemberi életbe lépés és a meghosszabbított türelmi idő a hagyományos és turbós készülékek iránti keresletet növeli meg. Ezzel szemben a magyarok nagy része már most kondenzációs kazánt akar beszereltetni, hogy pár év múlva ne kelljen újra falat bontania és kéményt cserélnie egy esetleges készülékváltás miatt" – magyarázta Patonai Roland, az Ariston gázkészülékek legnagyobb hazai forgalmazójának, a Szerelvénybolt Kft.-nek a tulajdonosa. Tavalyhoz képest kétszeresére nőtt a kondenzációs kazánok iránti kereslet, amiben a rendelet mellett a kiemelkedő bővülést mutató ingatlanfejlesztési piac is szerepet játszik. „Az ingatlanberuházások nagy részénél megfigyelhető a fűtési rendszer korszerűsítése, mivel ezzel jelentősen növelhető a tulajdon értéke, és ilyenkor nem kérdés, hogy a kondenzációs kazán jelenti az egyik legkorszerűbb és legenergiatakarékosabb megoldást" – tette hozzá Patonai Roland.

Ürülőben a raktárak

A rendelet hatására a szokásosnál előbb indult be a kazánvásárlási szezon: míg az elmúlt években az első októberi hűvös hétvégén kaptak észbe az emberek, hogy javítani vagy cserélni kellene a készülékeiket, idén már augusztusban szép számmal akadtak, akik elintézték a kazánjavítást vagy -cserét. „Ők döntöttek igazán jól, mivel a készlethiány egyre nagyobb problémát jelent a hagyományos készülékek esetében: van olyan típus, amiből egy hónap alatt kifogytunk, a jövőben pedig várhatóan az eddigi 10 helyett átlagosan 1-2 típus lesz majd elérhető. Az álló gázkazánok szinte már most teljesen eltűntek a piacról" – mondta a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa, aki hozzátette, hogy jövőre mindenképpen drágulás várható a piacon.

Sorban állás van a kivitelezőknél is

A kazáncsere rendelet hatására egyébként a gáz- és fűtési rendszerek beüzemelőinek és kivitelezőinek naptára is gyorsan tele lett, akad, aki már hónapokra előre be van táblázva. A jövő július 1-jéig meghosszabbított türelmi idő nagy könnyebbséget jelent azoknak, akik úgy döntöttek, hogy most gyorsan lecserélik hagyományos készülékeiket egy újra, de az idei szezon indulása előtt már nem tudtak kivitelezőt szerezni a munkálatokra. „Nekik érdemes a szerelőkkel már most időpontot egyeztetni jövő tavaszra, hogy a fűtési szezon után még gyorsan elintézhessék a készülékcserét" – tette hozzá a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. Ez elsősorban a társasházban élőket érinti, akiknek a közös kéményrendszer miatt nehézkesebb a kondenzációs kazán beépítése, így számukra a hagyományos készülék cseréje jelenti szinte az egyetlen lehetőséget.

 

 Forrás: SAKKOM Interaktív

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web