2024. április 27., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az elmúlt háromnegyedévben mért adatokhoz képest folyamatosan javulnak a magyar kis- és középvállalati szektor várakozásai, csökken a cégvezetők pesszimizmusa – derül ki az OTP KKV Konjunktúra Index 2012. második negyedévi eredményéből, amelyet a Policy Agenda készített.

A KKV-k nagy része ugyanakkor még így sem vár a következő 6 hónapban jelentős változást, továbbra is elsősorban a kivárás jellemzi a cégeket.

Csökkenő pesszimizmus, javuló kilátások

További javulást mutat az előző negyedévhez képest az OTP KKV Konjunktúra Index értéke, így már trendszerűen is látszik, hogy kis mértékben ugyan, de javulnak a KKV-k kilátásai. Bár optimizmusról továbbra sem beszélhetünk, az kétségtelen, hogy a tavaly év végét jellemző mély pesszimizmusról sikerült valamelyest elrugaszkodnia a KKV-szektornak. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a vállalkozások napi problémái helyett újra a fejlesztések, a beruházások kerülhetnek előtérbe és élesebbé válhat a piaci verseny.

Az OTP KKV Konjunktúra Index jelenlegi értéke 43,4%, ami a javulás ellenére még messze elmarad az egy évvel ezelőtti szinttől.

Az OTP KKV Konjunktúra Index értékének változása

A mostani javulást elsősorban a magyar gazdaság, illetve a cégek saját helyzetének, likviditási kilátásnak megítélésben bekövetkezett javulással függ össze. A versenytársakkal kapcsolatos várakozások, az értékesítési helyzet, a készletállomány, és a beszállítói tevékenység tekintetében nem tapasztalható érdemi elmozdulás.

A magyar gazdaság és a saját vállalat helyzete

Kutatási módszertan

Az OTP kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérését reprezentatív mintán, 700 cég vezetőjének válaszai alapján készíti. A megkérdezés 2012. június 12-25. között zajlott on-line vállalati panelen keresztül. Az OTP KKV Konjunktúra Index képzésének módja a business survey index-számításon alapul.

Egyértelműen csökkent azok száma, akik gazdasági visszaeséssel számolnak a következő fél évben. 2011. decemberi felmérésnél még a válaszadók 69%-ának volt negatív várakozása, most 56%-ra esett vissza ez az érték. A mostani mérés szerint a kkv-szektor vállalatvezetőinek 31%-a a magyar gazdaság stagnálására számít az elkövetkező félévben, 13%-uk pedig javulására.

Hasonlóan a korábbi kutatások eredményéhez, most is valamivel jobbnak látják saját vállalkozásuk kilátásait a megkérdezett vállalatvezetők, mint az országét. 44%-uk számít visszaesésre, amely lényegesen jobb érték, mint a decemberi 56%, vagy az előző negyedévi 47%. A jelenlegi helyzet változatlanságára 34%-uk számít, míg pozitív változásra összesen 22 %-uk.

Inkább a kivárás jellemzi a cégeket

A megkérdezett vállalkozók 30%-a tervez beruházást a következő fél évben, ami magasabb, mint a fél évvel ezelőtti 27%-os arány, de enyhe visszaesést mutat az előző negyedévi eredményhez képest (33%). A következő fél évben a cégek 25%-a tervez hitelt felvenni.

Csonka Tibor, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának vezetője az eredmények kapcsán kiemelte, hogy a KKV-k többsége a gazdasági nehézségek miatt inkább kivár. Szerinte ezt támasztja alá az is, hogy az OTP Banknál is elsősorban a rövidtávú, inkább csak az átmeneti likviditási problémákat áthidaló hiteleket keresik a vállalkozások. Csonka Tibor a cégvezetők javuló kilátásaival kapcsolatban elmondta: „A gazdasági fellendülés esetén még jobban felértékelődik majd a bankhitel jelentősége. Az OTP Bank - ahogy a jelenleg is – élénkülő beruházási kedv esetén is felkészülten várja azokat a vállalkozásokat, amelyek finanszírozási forráshoz szeretnének jutni."

 

Forrás: OTP

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web