2024. május 2., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Foto Forras Shutterstock-webA meglévő ingatlanok felújítására, korszerűsítésére, bővítésére költötték leginkább megtakarításaikat az elmúlt évben a lakástakarék ügyfelek. 2015-ben nyolcvanmilliárd forintot meghaladó összeget használtak fel különböző céljaikra az OTP Lakástakarék ügyfelei. Az ingatlancélok rendre a magyar lakosság legnépszerűbb megtakarítási céljai között szerepelnek, és aki ügyesen tesz félre, annak a felújítási költség akár negyedét is kifizeti az állam.

Mintegy 80 milliárd forintot fizetett ki ügyfeleinek az OTP Lakástakarék a tavalyi esztendőben. Ez a hazai lakástakarékpénztár-piaci kifizetések harmada. Amennyiben a korábbi lakáscélú hitelek (főként kombinált hitelek) előtörlesztésére történő felhasználást nem vesszük figyelembe, úgy az ügyfelek közel háromnegyede (74%) felújítási munkálatokra, míg negyede (23%) ingatlanvásárlásra használta fel megtakarítását.

Miközben a tavalyi évben a 4-8 évvel korábban szerződést kötő és most megtakarításhoz jutó ügyfeleknél a felújítás, korszerűsítés a meghatározó, addig a 2015. évben kötött szerződéseknél érezhetően megnőtt a középtávú lakásvásárlási, lakásépítési célokkal szerződést kötő ügyfelek száma. Nem véletlen, hogy a kötések egynegyede ún. családi kötés volt, azaz egy háztartáson belül legalább 2 szerződés megkötésére került sor, amely végeredményben az elérhető összeg többszörözését jelenti.

Mennyibe kerül egy lakásfelújítás?

Az ingatlannal kapcsolatos célok, így a vásárlás, felújítás, korszerűsítés rendre a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepelnek. Ma közel minden harmadik ember, a megkérdezettek 30%-a erre gyűjt" – hivatkozott az OTP Öngondoskodási Index kutatásának eredményeire Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A megtakarításra szükség is van, hiszen egy átlagos használtlakás-felújítás költsége a teljes renováció esetén elérheti a több millió forintot is. Egy átlagos 50 nm2-es, kettő, két és félszobás panellakás esetében általában a konyha és a fürdő felújítása jelenti a legnagyobb tételt. Igen nagy a szórás a felhasznált anyagok tekintetében, de szakemberek egybehangzó véleménye szerint a költség akár a helyiségenként 1,5-2 milliót is elérheti, illetve a komplett fűtéskorszerűsítés és a nyílászárócsere sem úszható meg egyben 1-3 millió alatt. „Egy vidéki családi ház egyszobás bővítésének költsége szintén elérheti a négyzetméterenkénti 300 ezer forintot. Persze ez nagyban függ a felhasznált anyagoktól és az épülettől, a kiindulási állapottól" – ismerteti a családi házak építésével foglalkozó Valdinger Zoltán, a Vald-Ing Építőipari Kft. ügyvezetője.

Az állam évente akár 72 ezer forinttal támogatja a lakástakaréki befizetést. Egy négyéves időszak alatt ez közel 300 ezer forintos támogatást jelent szerződésenként. „Ha egy család több szerződést is köt, akkor ez a támogatás ráadásul meg is többszörözhető, adott esetben tehát az állam állhatja akár a felújítási költség negyedét is" – mondta Köntös Péter a számokat ismertetve.

 

 

Forrás: Café Communications

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web