2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Még három hetük van a lakóközösségeknek, hogy beadják támogatási kérelmeiket az OTP Bank Társasházi Pályázatára, amely jelenleg egyedüli országos programként kínál forrást kifejezetten a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek fejlesztési elképzeléseik megvalósítására. A pályázat keretében tíz lakóközösség jut másfél-, egy-, illetve félmillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz. A vissza nem térítendő támogatással olyan életminőség-javító beruházásokra nyílik lehetőség, amelyekre egyébként nem lenne elegendő forrása a lakóközösségeknek. Emellett a pályázók a házkezelésben is szakmai segítséget kapnak a program keretében.

Június 15-ig lehet jelentkezni az OTP Bank Társasházi Pályázatának 2016-os kiírására. A hitelintézet immár nyolcadik alkalommal kiírt pályázatának idén külön jelentőséget ad, hogy jelenleg nem fut más olyan országos támogatási program, amely kifejezetten a társasházak és lakásszövetkezetek fejlesztéseihez kínál vissza nem térítendő forrást.

A pályázat eredményeként tíz hazai lakóközösség részesül majd támogatásban, amelyet kültéri, homlokzati, szerkezeti és belső felújításokra, fejlesztésekre fordíthatnak. A program kiemelt célja, hogy támogassa azoknak az életminőség-javító beruházásoknak az elvégzését, amelyekre egyébként nem kerülne sor forráshiány miatt.

A társasházak és lakásszövetkezetek többnyire nem rendelkeznek kellő forrással fejlesztési terveik megvalósításához, így minden egyes pályázati lehetőséget kiemelt figyelem kísér. Április végével és május elejével ugyan két uniós pályázat is elindult, amely segítheti ezeket a közösségeket, azonban ezek Budapestet egyáltalán nem érintik, kizárólag a leszakadó településrészeket támogatják, illetve nem kifejezetten a társasházak fejlesztésére fókuszálnak" – hangsúlyozta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A Társasházi Pályázat keretében három kategóriában választják ki az első, második és harmadik helyezettet, illetve egy különdíjat is odaítélnek majd. A nyertesek másfél-, egy- és félmillió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. Az Ezermester, a Biztonság és a Közösségépítés kategória keretében a legkülönfélébb műszaki, személy- és vagyonvédelmi, illetve a közösségi helyek felújítását és hasznosítását elősegítő projektekre nyerhetnek el támogatást a társasházak.

Nyolc éves múlttal rendelkezik ez a pályázati lehetőség, amelynek segítségével speciális közösségi kezdeményezéseket támogatunk. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a társasházak nem csak kisebb, a nyereményösszegből megvalósítható projektekkel, hanem olyan nagyobb volumenű beruházásokkal is neveznek a pályázatra, amelyek költségvetése messze meghaladja az elnyerhető összeget. Az eddigi pályázatokat látva, a legnagyobb igény a vagyonvédelmet fokozó és a szigetelést szolgáló munkálatokra van, de nagyon népszerűek a közösségi szabadidős helyiségek kialakítását szolgáló projektek is" – mondta Csonka Tibor.

Kapcsolódó cikk(ek):
Megújult forrás nyílik a társasházak és lakásszövetkezetek számára - hétfőn jelenik meg az OTP Társasházi Pályázata

A Társasházi Pályázat keretében az anyagi támogatás mellett a közös képviselők és a lakók szakmai segítséget is kapnak a felújítások anyagi és jogi hátterének rendezéséhez. Az összetettebb beruházásokhoz adott esetben szükség lehet hitelfelvételre, lakástakarékpénztári és egyéb megtakarítások indítására, ebben is az OTP Bank országos társasházi szakértői hálózata nyújt segítséget a képviselőknek.

Ahogy Csonka Tibor kiemelte, a különféle banki konstrukciók igénybevételéhez az érvényes jogszabályok alapján néhány alapvető dokumentum szükséges csupán. Ugyanakkor az ügyvezető igazgató véleménye szerint ezen a téren gyakran komoly hiányosságok figyelhetőek meg. „A célunk, hogy társasházi szakértői hálózatunkkal segítsük a közös képviselőket, hogy mindezek a háttéranyagok rendben legyenek, hogy a lakóközösségek ezek hiányában ne essenek el a banki szolgáltatások előnyeitől".

A Társasházi Pályázattal kapcsolatos minden további információ a www.hazforum.hu honlapon, az „OTP Társasházi Pályázat" menüpont alatt érhető el.

 

Forrás: OTP Bank

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web