2024. május 2., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

3061499-slide-4-can-these-rooftop-cabins-solve-urban-apartment-shortagesCabin Spacey-kel szeretnék a berlini házak tetejét a lakhatás egy új forrásává alakítani. Sok más városhoz hasonlóan egyre nehezebb lakást találni Berlinben. A bérleti díjak közel 60%-al nőttek az utóbbi 7 évben, és annyira kevés a megüresedés, hogy májusban a városvezetés úgy döntött, hogy betiltják a teljes lakások Airbnb-n keresztüli bérelhetőségét.

A városnak azonban van kb. 550 000 kihasználatlan tetője. Két berlini építész most kísérletezik a kislakások egy formájával, amelyeket úgy terveztek, hogy gyorsan felépíthetők/telepíthetők lehessenek a háztetőkre és könnyen csatlakoztathatók legyenek a közművekhez.

3061499-slide-9-can-these-rooftop-cabins-solve-urban-apartment-shortagesA Cabin Spacey-nek nevezett építmény kb. 23 négyzetméteres (250 square feet), de úgy van kialakítva, hogy elég legyen két ember számára. Belül, egyik oldalon található egy konyha, másik oldalon egy fürdő és lépcső, amely felvezet egy egyszerű galériára. A külső felületen hatalmas ablakok vannak, hogy megcsodálhassuk a tetőtéri kilátást.

Úgy gondoljuk, hogy az embereknek nincs szükségük annyi helyre"- mondja Simon Becker, aki építésztársával, Andreas Rauch-al tervezte az építményt. „Különösen napjainkban, amikor az igények változnak. Ha megkérdezzük a fiatalokat – úgy gondoljuk, hogy mi is a célcsoport tagjai vagyunk, vagy a még fiatalabbakat – egyszerűen másra van szükségük. Nem azt mondják, hogy szükségük van helyre egy autónak, vagy tér kell egy TV-nek. 3061499-slide-7-can-these-rooftop-cabins-solve-urban-apartment-shortagesAzt mondják: szükségem van egy internet kapcsolatra, jó minőségű ágyra, jó minőségű zuhanyzóra. És inkább az ökologikus, jó minőséget részesítik előnyben. Ha a város fölött, egy csodálatos kilátást kapnak, sokkal többet ér nekik, mint egy hatalmas lakás."

Az építmény tetejére napelemeket terveztek, amelyek elláthatják energiával az egész teret (és a többletenergiát átadhatják a háznak). A ház működtethető lenne a hálózattól függetlenül is, a vizet is beleértve, bár a terv az, hogy a meglévő közmű rendszert használják, ha lehetséges. „A városban van infrastruktúra, és mi mindenképpen szeretnénk csatlakozni a hálózathoz."

3061499-slide-16-can-these-rooftop-cabins-solve-urban-apartment-shortagesAz építészek idén tervezik megépíteni az első prototípust, a finanszírozás egy részét közadakozásból szeretnék megoldani, miután a koncepció egyike volt az Intelligens Városi Úttörők (Smart Urban Pioneer) Verseny három nyertesének.

Tárgyalnak pár háztulajdonossal is, hogy megtalálják a megfelelő modellt és árat a tetőtérre, amit majd meg lehet vásárolni, bérelni vagy kölcsönözni. „Senki nem ismeri még a tető értékét, hogy mennyit is ér. Ebben a pillanatban ez tárgyalás kérdése."

A tervezők tárgyalnak építőanyag-gyártókkal is, még nem tudják, mennyibe kerül majd egy lakás, csak annyit, hogy kevesebb lesz, mint 100 000 EUR (lehet, hogy fele annyi). Esetleg bérelhetők is lehetnek a lakások, és más méretekre is terveznek ajánlatot készíteni.

3061499-slide-2-can-these-rooftop-cabins-solve-urban-apartment-shortagesA város egyéb kihasználatlan részein – parkolók, foghíj telkek épületek között – ezek a kabinok segíthetnek növelni a lakhatást. „Azt szeretnénk, ha a Cabin Spacey Tetris-szerűen esne a városra, kitöltve az összes ilyen kis helyet", mondta Becker.

Berlinben, ahol több 10 000 ember mozog évente (és ahova 50 000 menekült érkezett 2015-ben), a városvezetés úgy gondolja, hogy évente 20 000 új lakásra lesz szükség 2020-ig ahhoz, hogy mindenkinek fedél legyen a feje felett.

Más városok is hasonló kihívásokkal szembesülnek, és a Cabin Spacey megoldhatja ezeket Európa-szerte és a világ többi részén is. „Amikor azt látjuk, hogy működik – és az összes szabálynak megfelelünk, mert ez egy kis akadály – akkor szeretnénk elmenni Bankokba és San Franciscoba, ahol szükség van rá" – mondta Becker.

 

További információ: http://www.fastcoexist.com/3061499/can-these-rooftop-cabins-solve-urban-apartment-shortages

 

 

Forrás: www.fastcoexist.com

 

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web