2024. május 4., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Schneider Electric iroda 1-wMitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban. A Skanska LEED GOLD energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkező komplexuma a Schneider Electric energiahatékonysági és automatizálási megoldásainak is köszönhetően a hagyományos épületekhez képest átlagosan 30%-kal kevesebb villamos energiát használ fel évente, ami 100-110 kWh/m2-nyi fogyasztást jelent. Az eső- és szennyvizet kezelő intelligens rendszerek pedig éves szinten akár 75%-kal csökkentik a létesítményben az ivóvíz felhasználást.

A Schneider Electric ezeken felül számos további megoldást valósított meg a 26 200 m2 összterületű építményben, mint például gépészeti automatika és energiafelügyeleti rendszerek, napelem-inverterek és elektromosautó-töltőállomás. A több mint 100 országban jelenlévő, francia központú csoport magyarországi leányvállalata 350 fős budapesti képviseletével maga is beköltözött a Nordic Light-ba, így a 3200 nm2-nyi térben egy emeleten található meg a teljes létszám.

A Schneider Electric saját, első emeleti irodaterében a legkorszerűbb okosirodai rendszerek kaptak helyet, melyek nemcsak az energiatudatosság miatt fontosak, hanem ahhoz is nagyban hozzájárulnak, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön. Ilyen szempont például a közös dolgozói terek fényerőszabályozása, a kívánt hőmérséklet beállítása vagy épp a redőnyök mozgatása. Az egész emeleten kiemelt szerepet kaptak a tágas és világos terek, a természetes fény használata. A tárgyalókban a levegőminőség-érzékelők mérik a szén-dioxid-szintet és a páratartalmat, így szükség esetén a klíma átforgatásával biztosítanak felfrissülést. Hétvége vagy éjszakai üzemmód is beállítható a teljes szintre a referenciatárgyalóban elhelyezett érintőképernyős kijelzőegységen, ami tulajdonképpen az egész rendszer központi agya: ilyenkor minden világítás lekapcsol, a termosztátok 18 fokra állnak, és a redőnyök is a megfelelő helyzetbe kerülnek. Mindez távolról, egy laptop vagy egy okostelefon segítségével is irányítható.

Schneider Electric iroda 2-wEmellett még olyan megoldások teszik fenntarthatóbbá és komfortosabbá a dolgozók mindennapjait, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a belső udvarban is elérhető ingyenes wi-fi, a -1. szinten lévő, tusolóval felszerelt öltözők, és az elektromos autók töltésére szolgáló töltőberendezések.

Hiszem, hogy az épületmenedzsment megoldásaink által elérhető eredményekkel élen járunk majd az okosirodák között. Bízom benne, hogy a 21. századi munkahelyi életérzést közvetítő központunk inspiráló módon hat majd az egész szervezetünkre, és ezáltal is tovább erősítjük piaci szerepünket" – mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric Magyarország országigazgatója.

 

Az előremutatóan zöld filozófiájú Nordic Lightban számos rendszert támogatnak a társaság megoldásai:

Gépészeti automatika

Az épület gépészeti elemeinek összehangolt, hatékony energiafelhasználást megvalósító vezérlése a Schneider Electric SmartStruxure automatika rendszerrel történik. A legfontosabb gépészeti elemeket a hűtés-fűtést, a frisslevegő-ellátást, valamint az esővíz elvezetését és újrahasznosítását felügyelő berendezéseket kezeli.

Mérés

Az optimális vezérléshez elengedhetetlen a különböző fogyasztások (áram-, gáz-, vízmennyiség stb.) és környezeti állapotok (hőmérséklet, páratartalom, szélerősség stb.) mérése. A Schneider Electric kommunikációképes mérőműszerei által begyűjtött és továbbított adatok feldolgozását, valamint megjelenítését az épületüzemeltetés számára a Power Monitoring Expert szoftver végzi.

Energiaellátás és -felügyelet

A villamosenergia-elosztásért felelős Prisma Plus elosztószekrényekbe épített Compact és Acti9 készülékek biztosítják az épület áramellátását, illetve ellátják a túlfeszültség-, túlterhelés- és érintésvédelmi funkciókat. A hálózati zavarokat VarBank fázisjavító berendezések kompenzálják.

Napenergia

A gépészeti rendszerek kisegítő energiaellátását az épület tetején elhelyezett napelemek segítségével termelt zöld energia biztosítja. Az ehhez szükséges védelmi és vezérlési feladatokat Conext inverterek látják el.

Töltési rendszer elektromos autók számára

Az egyre elterjedtebb környezetbarát elektromos autót használók számára Schneider Electric EVLink töltőállomások állnak rendelkezésre, melyek a garázsszinten kapnak helyet, így a tulajdonosok könnyen és biztonságosan tölthetik fel járműveiket.

APC by Schneider Electric megoldások:

  • Egyfázisú Smart-UPS-ek: szünetmentes energiaellátásra szolgáló optimális megoldás, mely intelligens és hatékony hálózati áramvédelmi megoldást nyújt a belépő szinttől kezdve, a skálázható áthidalási időig. A mellékelt felügyeleti szoftverrel távfelügyeleti és vezérlési lehetőséget nyújt, miközben megvédi a kritikus adatokat megbízható, hálózati szintű energiaellátás biztosítása révén.
  • Rack szekrények: kritikus hálózati környezetben is optimális megoldást nyújtanak a tápellátás ellenőrzésére, a környezet és a hűtés felügyeletére.
  • InRow racksori hűtők: az érzékeny berendezések közelében összehangolják a hűtést a hőterheléssel; észrevehetően csökkentik az üzemeltetési költségeket.
  • Áramelosztó egységek (PDU): számos szerverszobára kiváló megoldást jelentenek, hiszen használatukkal a rendszergazdák valós időben követhetik és vezérelhetik a rackbe szerelt berendezések áramfelvételét.

Kényelem és dizájn

A Schneider Electric irodaterében az intelligens KNX okosirodai rendszer teszi komfortossá a munkát az alábbi funkcók által:

  • Közös dolgozói terek fényerő-szabályozása: a dolgozói terek 6 asztalonkénti zónákra vannak bontva. Minden zónában külön történik a jelenlét-érzékelés, a fényerőmérés és fényerő-szabályozás (redőnymozgatással és a mennyezeti világítás vezérlésével).
  • Levegőminőség-érzékelők: mérik a helyiségek CO2-szintjét és a páratartalmat, és szükség esetén beavatkoznak a klíma átforgatásával, ezzel biztosítva a „friss élményt".
  • Közös dolgozói terek hőmérséklet-szabályozása: 10-15 asztalonként termosztáttal vezérelt hőmérséklet-szabályozás történik. A termosztátok mellett elhelyezett nyomógombokkal lehetőség van az automatikus fény- és hőszabályozás felülbírálására, kézi működtetéssel.
  • A jelenlét-érzékelés és időprogram alapú működésnek köszönhetően az iroda együtt él a dolgozókkal: napközben energiahatékony módon biztosítja a magas szintű komfort-élményt, éjszaka és hétvégén pedig alvó állapotba kerülve jelentős energiát takarít meg a világítás lekapcsolásával és a hőmérsékletszint készenléti üzemmódba helyezésével.

A munkaállomásoknál kialakított OptiLine45 típusú padlódobozok által egyszerűen hozzáférhető az adat- és áramcsatlakozás. Az irodák otthonos kialakításában jelentős szerepet játszik a stílusos Sedna süllyesztett villanykapcsoló család, mely több mint 90 funkcióval és kiegészítővel teljes komfortot teremt az otthonokban és irodákban egyaránt. A kombinálható keretek és betétek könnyen és gyorsan beszerelhetőek, a teleszkópos kialakítás által pedig a legegyenetlenebb falfelületre is tökéletesen illeszkednek.

 

 

Forrás: Morpho

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web