2024. május 18., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Multipor csoportkepEurópában az egy háztartásra jutó magas energiafogyasztás tekintetében Magyarország vezető pozíciót foglal el. Ennek oka, hogy a fűtéshez a magyarok több energiát használnak, mint más országok. A magas hőenergia-fogyasztás nem magyarázható a rossz időjárással, hiszen például Németországban vagy Belgiumban a fűtési szezon egy hónappal hosszabb; a hegyvidékes országokban pedig sokkal hidegebb a tél, mint hazánkban.

Magyarországon azért van szükség több fűtési energiára, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél nem megoldott a megfelelő hőszigetelés. Építésük idején nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy az épületek élettartama alatt a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen.

Környezetünk védelme érdekében felül kell vizsgálni az ingatlanok, lakások „energiafogyasztását", és amennyiben szükséges, biztosítani kell a megfelelő hőszigetelést, hogy a hőveszteség és a fűtésszámla minimálisra csökkenjen. Egyre több lakástulajdonosban merül fel az igény, hogy otthonát energetikai szempontból is felújítsa. A határoló szerkezetek (nyílászárók, födémek, falak) korszerűsítése együttesen hosszú távú megtakarítást eredményez.

Multipor referenciaA homlokzati falak esetében előfordulhat, hogy azok hőszigetelése csak egyedi műszaki megoldással, belső oldalról valósítható meg. Ilyen esetek például: műemlékek homlokzatai (az eredeti homlokzat megtartása miatt), társasházak homlokzatai (tulajdonjogi problémák miatt), valamint egyéb beépítési korlátok. Meglévő épületek vakolatában és falazatában a hőhidak és/vagy az elégtelen hőszigetelés repedésekhez vagy átnedvesedéshez vezethet. Ennek következményeként energiaveszteség, szélsőséges esetekben akár penészesedés is kialakulhat. Ezek a hibák csökkentik a komfortérzetet, valamint az ingatlan energiabesorolását és így az értékét is.

MULTIPOR ÁSVÁNYI HŐSZIGETELŐ LAPOK TULAJDONSÁGAI

Kornyezet logoAz Ytong pórusbeton 1923 óta világszerte ismert márka a falazóelem-piacon. A fehér tégla fejlesztése során megalkotott ásványi hőszigetelő lap 2008 óta Multipor néven került kereskedelmi forgalomba hazánkban. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok alkalmasak például tégla- vagy betonfalak utólagos hőszigetelésére is. A páraáteresztő Multipor kompenzálja a nemkívánatos páralecsapódást, így megakadályozza a nedvességkárok kialakulását, továbbá kellemes klímát biztosít a belső térben. Az ásványi lap 100%-ban homogén anyag, hővezetési tényező értéke minden irányban 0,045 W/mK.

A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600×500 mm), és különböző vastagságúak (50–200 mm). Belső hőszigetelésként való alkalmazásakor – kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén – megnövekszik a falazatok belső felületi hőmérséklete, ezáltal komfortérzetet biztosít.

A BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉS MŰKÖDÉSI ELVE

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra.

A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, melynek során a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára. A fűtési időszak alatt a helyiségben keletkező pára egy részét a Multipor hőszigetelőlap – anyagszerkezetéből adódóan – képes felvenni; majd a páranyomás csökkenésével a tárolt párát visszavezeti a belső tér felé (kiszáradás). Ez a szabályozó tulajdonság biztosítja, hogy a külső falfelületen a nedvesség hosszú távon se növekedjen a megengedett érték fölé. Emellett az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege gátolja a penészképződést, a penészgombák elszaporodását.

A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés – a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó – Multipor habarccsal; a végleges felületképzés (glettelés, festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.

1-kepVEGYE KEZÉBE LAKÁSA HŐSZIGETELÉSÉT!

1. Belső oldali hőszigetelés elkészítése előtt a hőszigetelendő fal felületéről távolítsuk el a tapétát, illetve a laza festék és vakolatrészeket. Amennyiben szükséges, a felületet ki kell egyenlíteni vakolatjavító anyaggal vagy Multipor habarcsréteggel. Az előkészített felület legyen stabil, pormentes, síkeltérése nem lehet nagyobb 5 mm-nél.

2. A szigetelő lapok felrakását megelőzően ellenőrizni kell a szigetelendő fal geometriai méreteit, a padlószintet, amelyek alapján meg kell határozni az első sor felső élének vonalát (1. kép).

3. A Multipor ásványi könnyűhabarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni.
A habarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére 10 mm-es fogazatú glettvassal hordjuk fel (2–3. kép).

2-kep3-kep

4-kep4. A hőszigetelő lapot a falfelülethez történő nyomással és oldalirányban (a habarcsbordák irányára merőlegesen) történő kb. 2 cm-es eltolással kell a végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, így létrehozva az egyenletes és teljes felületű tapadást. A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel „száraz kapcsolattal" kell csatlakoztatni, soronként feles kötésben elhelyezni. Az elemek szükség szerinti méretre vágása kézi fűrésszel elvégezhető. A teljes felület elkészítése, illetve a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatók (4. kép).

5-kep5. A felület együttdolgozásának és mechanikai ellenállásának növelése céljából teljes felületű üvegszövet erősítésű ágyazó réteg kialakítása szükséges Multipor ásványi könnyűhabarcs felhasználásával, amelyet a glettvas sima oldalával kb. 3-4 mm vastagságban kell felhordani, egyszerre kb. 2-3 m2 felületen. Az üvegszövet hálót az alapréteg ágyazóhabarcsba kell helyezni, majd a glettvassal belesimítani azt. Az ágyazó réteget úgy kell kialakítani, hogy az üvegszövet hálót teljesen elfedje. Ennek érdekében a háló besimítása után még egy habarcsréteg (2-3 mm) felhordása szükséges, amelynek elsimítása után kialakul a végleges felület (5. kép).

6. Az ágyazóhabarcs-réteg végső felületképzése a szokványos festési rétegrendek felvitelével történhet. Fontos, hogy ásványi alapú, alacsony páradiffúziós – kiváló páraáteresztő képességű – anyagokat (szilikát, mész kötőanyagú) alkalmazzunk, melyek képesek fenntartani a szerkezet kapillárisan nyitott állapotát, ezáltal biztosítva a normál légállapotra történő kiszáradást. Ettől eltérő felületképzési módok (csempeburkolat, ragasztott kőburkolatok stb.) kialakítását kerülni kell, de indokolt esetben minimális felületen (pl. falikút, mosdó mögötti felület) ilyen jellegű felületképzés is kialakítható. Ebben az esetben azonban az elkészült hőszigetelt felületet a teljes felületű üvegszövet háló beágyazása után utólagos dübelezéssel meg kell erősíteni.

FONTOS!

A belső oldali hőszigetelés kialakítása minden esetben Multipor ásványi könnyűhabarccsal, a hőszigetelő lapok teljes felületen történő ragasztásával történik. A ragasztóhabarcs ilyen módon történő alkalmazása biztosítja a lapok kellő szilárdságú tapadását, és megakadályozza a falszerkezet és a hőszigetelő lapok közötti páralecsapódást. A Multipor belső oldali hőszigetelés csak száraz, nedvesedéstől, felázástól mentes falszerkezeteken alkalmazható. Tartósan magas páratartalmú, nedvességnek kitett helyiségek (pl. mosókonyhák, üzemi zuhanyzók, szigeteletlen vizes pincék stb.) utólagos belső oldali hőszigetelésének kialakítására páratechnikai szempontok miatt nem alkalmazható.

 

multipor-logo

www.xella.hu

 

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web