2024. május 9., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Német mintára Magyarországon is lebontanák a panelházak felső néhány emeletét. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a magyar lakosság nagyjából tizedét érintő intézkedéstől azonban egyelőre senkinek sem kell tartania. Amíg külföldön az elnéptelenedett lakónegyedek miatt volt szükség az intézkedésre, idehaza a panel reneszánszát éli: olcsó ára, jó elrendezése miatt még mindig az egyik legkeresettebb ingatlantípus. Sőt, néhány helyen még új emeleteket is felhúznának rájuk!

Az 1970-es évektől kezdve több hullámban épültek fel a hazai lakásállomány közel ötödét adó házgyári ingatlanok. A paneleket nem ideiglenes megoldásnak szánták, bár 30-40 éves szavatossági idejük miatt idővel szükségessé vált a felújításuk. De az épületgépészetet, nyílászárócserét, szigetelést, homlokzat-felújítást magában foglaló munkálatok egyike sem strukturális kérdés. Szakemberek állítják: kiemelkedően tartósak a magyar panelházak.

Inkább ráépíteni kellene

Németországban a lebontás fő mozgatórugója az volt, hogy a megüresedett lakások parlagon hevertek. Idehaza azonban ilyesmiről szó sincs: a panellakás árát, élhetőségét, a lakások elrendezését, az épületek elhelyezkedését tekintve jó alternatívát jelentenek mind lakóingatlan, mind befektetés céllal történő vásárláshoz.

Nálunk a bontás helyett inkább a bővítés van napirenden" – világított rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – „A főváros egyik legnépszerűbb lakóövezetében, a IX. kerületi József Attila Lakótelepen olyan tervek születnek, melyek az ottani 3-5 emeletes társasházak bővítését célozzák." A szakértő hozzátette: reálisan nézve a lakóövezetek élhetőbbé tétele volna cél. A parkosítás és a helyi infrastruktúra fejlesztés, amivel jelentősen növelhető volna a panelek komfortszintje.

Ami az árakat illeti, a panelövezetek országszerte az átlagnál jobban drágultak. Az ingatlanpiaci pezsgés kezdetén ezek voltak a leginkább megfizethető ingatlanok, így a kereslet is óriási lett rájuk. Ami az emeleti elosztást illeti, a lift nélküli háztömböknél érthető módon felfelé menet olcsóbbak a lakások. A liftes magasépületeknél szintén pont a lebontással (nem) fenyegetett felső emeletek négyzetméterárai a legalacsonyabbak. Ám míg Budapesten ezekben az 1-4. szinteken lévő lakásokat hirdetik magasabb áron, addig a nagyobb városokban többnyire az 5-7. emeleti ingatlanokat kínálják drágábban. A különbség nem óriási, az átlagos irányár kb. 5-10%-a lehet településenként a differencia, derül ki az OTP Ingatlanpont kínálatából.

 

 

Forrás: Café Pr

 

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web