2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

01kepMa már nem újdonság a szürke, grafitadalékkal dúsított EPS hőszigetelések látványa, de talán kevesen ismerik a termék számszerűsíthető előnyeit.

A grafitszemcsék hozzáadása révén javult a termék hőreflexiós képessége, így a hagyományos fehér EPS-hez és szálas szigetelőanyagokhoz képest akár 32%-kal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el.

Tulajdonságok

Nézzük meg, hogy a két termék kapcsán egyéb tulajdonságok tekintetében vannak-e eltérések. Mindkét típus jellemzőinek követelményeit az EN 13163 számú szabvány írja le, így az azonos termékosztályba tartozó grafitos és fehér EPS-re ugyanazok a mértékadóak.

Mechanikai tulajdonságok szempontjából az azonos termékosztályba tartozó polisztirol hőszigetelések nyomó- és egyéb szilárdsága megegyezik. Példaként: a homlokzaton használt grafitos és fehér EPS nyomószilárdsága egyaránt minimum 80 kPa, a lapostetőkben alkalmazott termékeknél a színtől függetlenül 100 kPa.

A hőszigetelő anyagok esetében fontos a tűzvédelem. A grafitadalékos EPS és a normál (fehér) EPS egyaránt az „E" osztályba tartozik. A két anyag égéshője, tűzzel szembeni viselkedése, hőtágulása azonos.

tablazat

Az előzőek alapján mindkét termék homlokzati hőszigetelő rendszerekben és a könnyűszerkezetes acél trapézlemezes lapostetőkben való alkalmazásának feltételei megegyeznek.

Előnyök

Az alacsonyabb hővezetési tényező számos területen előnyt jelent. Hőtechnikai szempontból az adott hőszigeteltségi szint grafitadalékos EPS-sel vékonyabb rétegben teljesíthető. Költségoldalról nézve a vékonyabb hőszigetelés miatt a logisztikai terhek mértéke is csökkenthető. Statikai szempontból szintén előnyösebb a vékonyabb és így egységnyi felületre eső alacsonyabb teher is.

Milyen további előnyökkel jár a különböző alkalmazási területeken a grafitos polisztirolok alkalmazása?

02kepHomlokzat

A vékony rétegben történő beépítés mellett a magas szilárdsági tulajdonságok kihasználása is fontos szempont homlokzatok esetében, ugyanis a piacon rendelkezésre áll 100 kPa nyomószilárdságú grafitos EPS termék is. A magasabb mechanikai igénybevételnek kitett épületeknél, például az oktatási intézményekben, vagy ahol fokozott a gyalogosforgalom, illetve az utcafronton lévő falszakaszoknál, esetleg a homlokzaton elhelyezett kő- és téglaburkolatok szintén a megszokottnál nagyobb szilárdsággal rendelkező hőszigetelő anyagokat igényelnek.

Homlokzaton használt EPS termékek esetén a vékonyabb lapok alkalmazása számos területen előnyt jelent:

• rövidebb dűbelek szükségesek a rögzítéshez;
• alacsonyabbak a logisztikai (szállítás, anyagmozgatás, beépítés) költségek;
• olyan épületek esetén, amelyeknél nem lehet korlátlan vastagságban hőszigetelést beépíteni (műemlékvédelem, helyi építési szabályozás, telekhatárra, utcafrontra épült házak);
• az energiahatékonyság fontosságának térnyerése miatt terjedőben vannak az alacsony energiafelhasználású épületek, aktív-, passzívházak, amelyeknél elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, azonban fennállhatnak méretbeli korlátok.

Lapostető

Lapostetők kapcsán is előfordulhat, hogy az ajánlatos hőszigetelési igényhez szükséges anyagvastagságon „spórolni" kell. Tipikus példa felújításnál, hogy az attikafal meglévő magassági mérete határt szab a beépítendő hőszigetelés vastagságának.

Statikai szempontból könnyűszerkezetes tetőknél minden súlymegtakarításra szükség lehet, így nem mindegy, milyen vastag és mekkora tömegű az adott hőszigetelés.

Talajjal érintkező padló

A talajjal érintkező padlók esetében, főként felújításoknál, a rétegrendi kialakítások szűk határok közt mozognak, így jobb hőszigetelésű termékkel, vékonyabb rétegben biztosítható a kívánt hőátbocsátási érték elérése.

 

 Bachl logo-web

www.bachl.hu

 

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web