2024. június 23., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1Felújították a II. világháború során bombatámadást elszenvedett szombathelyi Püspöki Palotát. A nagy szakértelmet kívánó munkálatok során újraépítették a lebombázott részt, amelyben egy új látogatóközpont is helyet kapott, valamint korszerűsítették a meglévő részeket. A Püspöki Palota felújítását a West Hungária Bau Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciumban valósította meg. A kivitelezést a szakma Nívódíjjal jutalmazta, amelynek emléktábláját a mai napon avatták fel.

Az 1945-ben bombatalálatot kapott késő barokk stílusú Püspöki Palotát 1778-ban kezdték el építeni Hefele Menyhért osztrák építész tervei alapján. A több mint 2300 m2 alapterületű, 16,4 m magas,műemléki védelem alatt álló épület felújítása nagy kihívást jelentett. Mészáros György, a projekt vezetője kiemelte: „Külön nehézséget okozott a nagy méretű műemlék téglák beszerzése és a projekt helyszínre szállítása, mivel a nagyon szűk építési területre sem torony, sem pedig autó-daru használatára nem volt lehetőség, ezért minden egyes tégla helyszínre rakása kézi erővel történt, ami igencsak embert próbáló feladatnak bizonyult."

kep2A lebombázott épületrész, valamint a tető és a homlokzatok helyreállítása mellett egy új látogatóközpont is kialakításra került, modernizáltáka meglévő épületrészeket, valamint restaurálták a homlokzaton találhatókődíszítményeket és szobrokat. A meglévő épületrészek eddig használaton kívüli, második emeleti tereiben püspökségi irodák kerültek kialakításra. Két új liftet is beépítettek, és a szellőzés-, fűtés- és elektromos-hálózat korszerűsítése is megtörtént.

kep3A felújítást a szakma Nívódíjjal jutalmazta, melynek tábláját a mai napon Dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Mészáros György, a kivitelező WHB csoport projektvezetője, Ráth Miklósné Tóth Ibolya, a 4RAM Építészmérnöki iroda Kft. képviselője, továbbá az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriumának képviseletében Tutervai Mátyás, a Magyar Építész Kamara alelnöke valamint Bálint Péter, a Bíráló Bizottság elnök-helyettese közösen avatták fel.

A teljes homlokzat felújítása folyamatos tervezői-művezetés felügyelete mellett zajlott. A felújításnak köszönhetően a Püspöki Palota állandóan látogatható földszinti kiállító terein túl az első emeleti reprezentatív terek egy részét is megnyitották az érdeklődők előtt.

 

 

Forrás: WHB Sajtóosztály

 

 

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web