2024. április 22., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1Folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma – 2018 első negyedévében például nem kevesebb, mint 10 391 alkalommal kellett orvost vagy mentőt riasztani a munkahelyeken. A problémák komoly hányadáért igazoltan a veszélyes eszközök felelősek. Ezek köre jogilag nem egészen egyértelmű, de az üzemeltetői tapasztalatok alapján az állványrendszerek, különösen, ha közöttük targoncák mozognak, mindenképp ide kell, hogy tartozzanak. Míg Németországban kötelező elvégezni ezek ellenőrzését, nálunk nem világos, hogy a vonatkozó törvény kiterjed-e rájuk, ugyanakkor egy sérült állvány akár életveszélyes lehet.

A Zenit Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. ügyvezetője szerint ez a bizonytalan szabályozás nemhogy a logisztikai ügymenetet és az üzleti tevékenységet, de a munkavállalók életét is veszélyezteti. Egy létező, és mindeddig szőnyeg alá söpört problémáról van szó – szögezte le Szomor László. Ma gyakorlatilag az üzemeltetők döntik el, felépített állványrendszereik kellően biztonságosak-e, és tapasztalataink szerint sajnos gyakran „tévednek". Van ugyan jogszabály (1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről), amelyet fontos lenne alkalmazni erre a területre is, de aki keres, az állványok tekintetében túl könnyen talál kibúvót alóla, és sajnos sokan dugják homokba a fejüket, azt gondolva, hogy a tragédiák mindig máshol történnek.

kep3Ám még ha az üzemeltető úgy is dönt, hogy ideje lenne szakértőnek ellenőrizni a szerkezeteket, az sem jelent egyértelmű megoldást – az ugyanis, hogy a vizsgálat elvégzésére ki jogosult, szintén nem tisztázott, így szinte bárki tehet a témában kijelentéseket.

A fejetlenségre egy gyógyír létezik: a megfelelő jogszabályi környezet megalkotása és haladéktalan érvényesítése. Már az is sokat segítene, ha az állványrendszereket tételesen bevonnák a meglévő szabályozás alá. Németországban az ilyen eszközöket évente egyszer képzett és akkreditált, saját azonosítóval rendelkező szakértővel kell felülvizsgáltatni.

2018. első negyedévében a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának adatai alapján 10 391 munkahelyi baleset történt, miközben egy másik felmérés szerint 2013-hoz képest hatezerrel több volt a munkabaleset tavaly. Természetesen nem mind a vizsgálat nélkül hagyott állványzat miatt következett be, de tény, hogy rengeteg, gyakran maradandó sérülést lehetne e témában egy „tollvonással" megelőzni. Ma pedig, amikor a képzett és aktív munkaerő az ország egyik leginkább keresett értéke, már egyetlen eset is értelmetlen veszteség, akár humánus, akár gazdasági szempontból – hívta fel a figyelmet Szomor László.

 

 

Forrás: Gold Communications

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web