2024. április 29., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

Finta Sándor, Budapest főépítésze kedden jelentette be, hogy az Építész Stúdió Kft. nyerte a budapesti Széll Kálmán térnek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiírt nyilvános építész tervpályázatát, így a társaság készítheti el a végleges terveket a közlekedéstervező Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.-vel közösen.

A főépítész az eredményhirdetésen ismertette: a szempontok között fontos volt, hogy a pályázók hogyan tudják a közlekedési csomópont és a köztér együttélését biztosítani. A nyilvános pályázaton 23-an indultak és senkit sem kellett kizárni – tette hozzá, jelezve, hogy azok a pályázók értek el jó eredményt, akik a tér "tisztítására", átláthatóságának növelésére fektettek hangsúlyt.

 

A szakmai zsűriben Finta Sándor mellett részt vett a megvalósítással megbízott BKK vezérigazgatója, a három érintett kerület (I., II. és XII.) főépítésze, valamint az építészeti kamarák képviselői. Vitézy Dávidelmondta: a főváros 2011 elején kezdeményezte a tér megújítását, s három – uniós, kormányzati és fővárosi – forrásból rendelkezésre állnak a teljes körű megvalósításhoz szükséges összegek, összesen 4,2 milliárd forint. Hozzátette: a budai fonódó villamoshálózat beruházásban a legköltségesebb, közlekedéshez kapcsolódó elemeket az Európai Unió finanszírozza.

 

A BKK vezérigazgatója arról is beszélt, hogy korábban már készült egy koncepcióterv, amely kijelölte a tervpályázat kereteit. Jelezte: a közlekedéstervezést egy korábbi közbeszerzési eljárásban a Főmterv nyerte, amelynek a továbbiakban együtt kell dolgoznia az Építész Stúdió Kft.-vel. A végleges tervek 2013 tavaszára készülnek el, s 2014 elején megindul a megvalósítás. A nyertes pályázó munkájában szereplő adatok szerint a metró legyező formájú épületét megtartják, a toldaléképületeket viszont elbontják. A megmaradó épület üvegből lesz és minden irányból meg lehet majd közelíteni, ebben kapnak helyet a jegypénztárak, az információ és a metró forgalmi iroda.

A tér Szilágyi Erzsébet fasor felőli sarkához üzemi funkciókat visznek, a frekventáltabb irányba pedig üzleteket, nyilvános illemhelyeket helyeznek el. Lefedik az utasváró peronokat, a bérbicikli-, vagyis a BUBI-állomásokat, a B+R kerékpártárolókat pedig a Vérmező utcával párhuzamosan haladó új kerékpárút mentén alakítják ki.

Forrás: MTI

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web