2024. május 18., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

A pályázat célja a városok leromlott vagy leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása nem pontszerű beavatkozások mentén, hanem több eszköz együttes, integrált alkalmazása során.

További cél, hogy az ezen településrészeken élő, döntően alacsony státuszú lakosság bevonásra kerüljön a lakókörnyezet megújítása és rendben tartása során. Ennek elősegítése érdekében támogatható az akcióterületi lakosság gyakorlatorientált képzéseken való részvétele, valamint közmunkaprogram keretében a szakképesítést nem igénylő területeken cél az erre alkalmas személyek foglalkoztatása.

 

Rendelkezésre álló forrás: A felhívás meghirdetésekor az elszámolható közkiadásokra rendelkezésre álló keretösszeg a 2011-2013. évben 1650 millió Ft.

 

A támogatott projektjavaslatok várható száma 4 db.

Pályázók köre:

Projektgazda: a Nyugat-dunántúli régió megyei jogú városainak települési önkormányzatai
(321), amennyiben nem rendelkeznek szociális célú városrehabilitációs projektjavaslat megvalósítására vonatkozó támogatási szerződéssel.

Önállóan nem, kizárólag konzorciumi partnerként pályázhatnak az alábbi szervezetek:

  • Városfejlesztő társaság, amennyiben a menedzsment feladatok mellett a programalap projektelemmel kapcsolatos koordinációs feladatokat is ellátja;
  • A projektgazda településén működő önkormányzati intézmények, megyei önkormányzati intézmények;
  • A projektgazda településen található központi költségvetési szervek és intézményeik;
  • 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok;
  • Nonprofit szervezetek (egyház, alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület);
  • Társasházak, lakásszövetkezetek;
  • Nonprofit gazdasági társaság;
  • Szövetkezetek, amennyiben a felújított közterülethez csatlakozó üzlethelyiségek, szolgáltató helyiségek tulajdonosai, vagy üzemeltetői;
  • Szociális szövetkezetek, nonprofit szociális szövetkezet;
  • Kis- és középvállalkozások valamint önálló vállalkozó, kivéve multinacionális vállalat, ill. franchise rendszerű vállalkozás.

Támogatható tevékenységek:

A támogatható tevékenységek települési funkciókba csoportosítottan kerülnek felsorolásra. Támogatás igényelhető a funkció értelmezéséhez kötődően a következő tevékenységekre:

  1. Lakófunkciót erősítő tevékenységek (ERFA): cél a szociálisan hátrányos lakóterületeken a minőségi lakókörnyezet biztosítása és a lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítése.
  2. Közösségi funkciókat szolgáló tevékenységek (ERFA): cél a helyi identitást,  közösségformálást erősítő terek, létesítmények fejlesztése az akcióterületi és annak közvetlen környezetében élő lakosság szociális kohéziójának erősítése érdekében.
  3. Közszféra funkcióinak megerősítését szolgáló fejlesztések (ERFA): cél a közszféra-szolgáltatások elérhetőségének biztosítása
  4. Közterületek fejlesztése (városi funkció) (ERFA): cél az élhető város vagy városrész központi területeinek megteremtése, az épített környezet minőségének fejlesztése, a szociálisan hátrányos lakóterületek elszigetelődésének megakadályozása az elérhetőség biztosításával.
  5. Gazdasági funkciót szolgáló tevékenységek (ERFA): cél a kereskedelmi, gazdasági szereplők (célzottan a KKV szektor) ösztönzése a várossal való szerves együttműködés és együttélés céljából a fenntarthatóságot szem előtt tartva.

Alapvető cél az akcióterületen az alapvető szolgáltatások elérhetőségének biztosítása és
lehetőség szerint munkahelyek teremtése.

Jelen felhívás keretében a projekt fizikai megvalósítására a projektgazdának a projekt megkezdésétől - amennyiben a projekt a Támogatási Szerződés hatályba lépéséig nem kezdődött meg, akkor a Támogatási Szerződés hatályba lépésétől - számítva maximum 24 hónap áll a rendelkezésére, amelynek keretében az infrastrukturális beavatkozásokat a
támogatási szerződés hatályba lépésétől számított 20 hónapon belül be kell fejezni.

Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

A tevékenységek támogatása esetén a támogatás maximális mértéke az elszámolható
költségek arányában a következő:

  • regionális beruházási támogatással támogatott tevékenység esetén: az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 25. § szerinti mérték (ún. támogatási térkép): 30%, KKV esetén: 30%+20% kisvállalkozás, vagy 30%+10% középvállalkozás esetén;
  • kulturális célú támogatással támogatott tevékenység esetén: 100%.
  • csekély összegű támogatással támogatott tevékenység esetén: 100%
  • nem állami támogatással támogatott, közcélú tevékenység esetén: 100%
  • közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott támogatás esetén: 100%a következők betartása mellett:
    • A támogatás mértékét a 2012/21/EU bizottsági határozat 5. cikke szerint kell megállapítani. Ennek megfelelően a támogatás mértéke nem haladhatja meg a közszolgáltatás ellátásának nettó költségét, azaz a közszolgáltatás működtetésével kapcsolatban felmerült költségek és az ezzel összefüggésben keletkezett bevételek különbségét.
    • Kedvezményezett tudomásul veszi és vállalja, hogy a 2012/21/EU bizottsági határozat 5. cikkének (9) bekezdése értelmében a közszolgáltatás költségeit és bevételeit a közszolgáltatáson kívüli szolgáltatásétól elkülönítve kell kimutatnia belső számláiban, a költségek és bevételek elkülönítésének paramétereivel együtt. A közszolgáltatáson kívül eső tevékenységek költségei magukban foglalják az összes közvetlen költséget, a közös költségek arányos részét és a megfelelő tőkemegtérülést. E költségekre nem adható
      ellentételezés.
    • A Kedvezményezett a támogatásról olyan elkülönített elszámolást köteles vezetni, amelyből a 2012/21/EU bizottsági határozat 5. cikkének (2)-(4) bekezdésben meghatározott követelmények ellenőrizhetőek.

A jelen pályázat keretében igényelhető támogatás összege: minimum 300 millió Ft, maximum 412,5 millió Ft.

A projektjavaslatok benyújtásának helye és határideje

A projektötletek befogadásának feltétele, hogy a projekt támogatói nyilatkozattal rendelkezzen, amelyet jelen kiemelt projekt felhívás kapcsán a 4/2011. (I.28.) Korm. rendelet szerint a belügyminiszter állít ki.

A projektgazdáknak támogatói nyilatkozat igényléséhez az alábbi dokumentumokat kell elektronikus formában benyújtaniuk, amelynek tartalma ezt követően nem módosítható: 

- Projektötlet esetén: adatlap (aláírt, beszkennelt és excel formátumban is), valamint Integrált Városfejlesztési Stratégia

A támogató nyilatkozat iránti kérelmet az előbbi elektronikus dokumentumokkal a belügyminiszternek címezve az alábbi e-mail címre kell megküldeni:

Belügyminisztérium TÉHÁÖT - E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ezzel egy időben a fenti dokumentumokat elektronikusan az NFÜ alábbi e-mail címére is
meg kell küldeni: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A támogató nyilatkozattal rendelkező projektötletet ezt követően a projektgazdáknak a projekt megvalósítás helye szerint illetékes közreműködő szervezethez kell benyújtaniuk.

Ennek megfelelően tehát a benyújtás folyamata a határidőkkel a következő:

1. A projektgazda elektronikus úton benyújtja a támogató nyilatkozat iránti kérelmét és a szükséges dokumentációt a Belügyminisztériumhoz, valamint az elektronikus dokumentumokat az NFÜ-höz. Határidő: 2013. január 23.

2. A Belügyminisztérium kiállítja a támogató nyilatkozatot vagy támogatás hiányában az erről szóló tájékoztatást, és azt elektronikus formában, ezzel egyidejűleg hivatalos levél
formájában megküldi a projektgazda részére. Határidő: 2013. január 30.

A projektgazda a teljes projektötlet dokumentációt (a felhívásban meghatározott mellékletekkel együtt a megfelelő példányszámban) benyújtja az NFÜ nevében eljáró, a projekt megvalósítás helye szerint illetékes Közreműködő Szervezethez. Mindkét esetben szükséges a projektgazdáknak nyilatkozni arról, hogy a támogatói nyilatkozat igényléséhez benyújtott dokumentumok tartalma megegyezik a Közreműködő Szervezethez benyújtott projektötlet vagy projektjavaslat tartalmával. A projektjavaslatok KSZ-hez való benyújtása kizárólag személyesen történhet, így a megadott határidő egyúttal a beérkezés dátumát és időpontját jelenti. Beérkezési határidő: 2013. február 1. 12 óra

Benyújtás helye:

NYDRFÜ Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. - 9700 Szombathely, Kőszegi utca 23.

A projektötlet teljes dokumentációját papír alapon összefűzött formában, oldalszám-hivatkozásokkal ellátott tartalomjegyzékkel, és minden tartalommal rendelkező oldalt érintő folyamatos oldalszámozással ellátva kell kizárólag személyesen benyújtani 1 eredeti és 1 elektronikus példányban.

A pályázattal kapcsolatban további információkat az NFÜ honlapján (www.nfu.hu) talál, felvilágosítást pedig az alábbi elérhetőségeken keresztül kérhet:
Telefon: +36-40-638-638.
Személyesen: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
E-mailen: http://nfu.hu/eugyfelszolgalat

Forrás: NFÜ

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web