2024. május 5., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

Első alkalommal adta át műemlékvédelmi díjait a kolozsvári székhelyű Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Társaság (KLMT). A szervezet az idei, március 9-i közgyűlésén jelentette be a Kelemen Lajos-díj megalapítását, amellyel névadója halálának 50. évfordulójára emlékezik.

A díjjal olyan személyeket tüntetnek ki, akik a műemlékek helyreállításában, gondozásában, védelmében vagy népszerűsítésében, művészettörténeti értékelésében kimagasló eredményeket értek el, de azok is esélyesek, akik jelentős támogatással járultak hozzá a műemlékek megóvásához, restaurálásához. Az elismeréseket évente, a műemlékvédelmi világnapon (április 18.), vagy ahhoz közel eső dátumon adják át. A szombati ünnepségen két szakmai és egy tiszteleti díjat osztottak ki.

Bevezetőjében Gaal György, a KLMT elnöke elmondta: a díjnak két fokozatát különböztetik meg, a tiszteleti díjat – ezt olyan személyek kapják, akik bár nem szakemberek, de hathatósan előmozdítják a műemlékvédelem ügyét –, valamint a szakmait, amellyel olyan szakembereket tüntetnek ki, akik ténylegesen tevékenykednek a műemlékvédelem területén.

A tiszteleti díjat idén Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kapta, a díj indoklása szerint: „A Kárpát-medencei műemlékvédelmi támogatási rendszer kialakításáért".

A szakmai díjakat két építésznek ítélték oda: Benczédi Sándornak (Sepsiszentgyörgy) és Guttmann Szabolcsnak (Kolozsvár).

A Benczédi Sándort méltató Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök szerint „a jó műemlékvédő hivatástudatból lesz műemlékvédő, zavarja, hogy életterét mások megváltoztatják, elrondítják. Minél inkább növeli szakmai tapasztalatait, annál inkább tudatosítja, hogy nagyon sok mindent nem tud, ezért folyamatosan tanul". Furu Árpád szerint a műemlékvédő ugyanakkor azt is tudja, hogy a műemlékvédelem csapatmunka, és azt is, hogy a sikernek ára van és nem titka, ezért megfeszítetten és makacsul dolgozik.

Guttmann Szabolcs neve elválaszthatatlanul összefonódik a Nagyszeben – Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével, illetve ennek a projektnek a lebonyolításával. Méltatására Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét kérték fel, aki kitért a díjazott nagyszebeni és kolozsvári munkásságára, végül pedig kiemelte: Erdély-szerte elismerik Guttmann Szabolcs szaktudását, magyar, román és német közösségek igénylik tanácsait, közreműködését.

További információ az eseményről itt olvasható.

Forrás: szabadsag.ro

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web