2024. május 2., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

OTP Lakástakarék házfelújítás Akár már öt év alatt is megtérülhet a korszerűtlen családi házaknál az ablakok és ajtók cseréje, vagy a homlokzat hőszigetelése, egy egy-két millió forintos beruházással pedig akár harmadával-felével is csökkenthetők a rezsiköltségek. Mindez az OTP Lakástakarék friss mintaprojektjéből derül ki, amely során 25 különböző jellemzőjű családi ház energetikai korszerűsítését végezték el.

A mintaprojekt célja az volt, hogy a gyakorlatban is megvizsgálják, mekkora energiamegtakarítást és kiadáscsökkentést lehet elérni az ingatlanok energetikai korszerűsítésével. A szakemberek szerint tavasszal ideális belekezdeni a felújítási munkálatokba, amelyeket a rezsin megspórolt összegből is lehet finanszírozni.

OTP Lakástakarék házfelújításAz 1970 és 1990 között épült családi házak esetében térülhet meg leggyorsabban egy energetikai felújítás, és már egymillió forint körüli beruházással is harmadával csökkenhető a rezsi – derül ki az OTP Lakástakarék mintaprojektjéből, amely során 25 különböző adottságú ház energetikai korszerűsítését végezték el 2012. második félévében. A projektbe bevont ingatlanok között volt 1920-ban épült földszintes családi ház, hatvanas években felhúzott sátortetős ház, a kilencvenes években épült ikerházi lakás, a kétezres évek elején készült tetőteres ház, valamint sorházi lakás is. Ezek közül van, ahol homlokzati hőszigetelést végeztek el, van, ahol a nyílászárókat cserélték ki, illetve van, ahol teljes körű korszerűsítésre került sor kazáncserével és napkollektor beszerelésével együtt.

A mintaprojekt a gyakorlatban mutatta be, hogy egy pár hét alatt elvégezhető felújítással 15-70 százalékkal is csökkenthetők a rezsiköltségek a családi házaknál, amivel éves szinten 100-400 ezer forint is megspórolható. Emellett nagyon érdekes tanulságokkal szolgált a vizsgált arra nézve, hogy bizonyos típusú házaknál milyen beruházások mennyi idő alatt térülhetnek meg" – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A korszerűségi beruházások átlagos költsége családi házaknál*

Homlokzati hőszigetelés: 1,5 millió forint
Nyílászárócsere: 700 ezer forint
Kazáncsere: 750 ezer forint
Kazáncsere és napkollektor: 2,5 millió forint

*a mintaprojekt keretében felújított 25 családi ház adatai alapján

Közlése szerint a mintaprojekttel az volt a céljuk, hogy kézzelfoghatóvá tegyék az emberek számára a korszerűsítéssel elérhető eredményeket. „Fontos megjegyezni, hogy a közvetlenül mérhető pénzbeli megtakarításon túl a komfortérzet is jelentősen javult a mintaprojekt felújításaiban érintett ingatlanokban" – teszi hozzá.

Az elvégzett felújítások alapján megállapítható, hogy egy homlokzati hőszigetelés akár öt év alatt is megtérülhet, ahogyan egy nyílászárócsere is a legrosszabb, G és F energetikai besorolású házaknál. A jobb kezdeti energetikai jellemzőkkel bíró épületeknél 5-10 év alatt hozhatja vissza az árát egy homlokzati és padlásszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét tartalmazó felújítás, ennél valamivel hosszabb lehet a kazáncserét, valamint megújuló energiás beruházást is tartalmazó felújítások megtérülése.

OTP Lakástakarék házfelújításKonkrét példákat említve, egy 1970-ben épült családi háznál padlásfödém-szigetelést és nyílászárócserét végeztek el 1,4 millió forintból, amivel 33 százalékkal csökkent a rezsiköltség, így a számítások szerint kevesebb mint 8 év alatt visszajöhet a beruházás ára. Egy 1991-ben épült sorházi lakásnál kazáncserét végeztek el, itt a beruházás megtérülését hat és fél évre becsülték.

A 25 korszerűsített családi ház példája alapján elmondható, hogy az 1970 és 1990 között épült ingatlanok esetében számítottuk a leggyorsabb megtérülést, azaz ezeknél a házaknál volt elérhető a beruházási költségekhez képest viszonyított legnagyobb energiamegtaka-rítás" – emelte ki a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: összetettebb energetikai korszerűsítéssel egyszerre akár 3-5 kategóriával is javulhat az ingatlan energetikai besorolása.

Mi is az a lakástakarék?
A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét másfélszeresével megegyező lakáscélú hitelt is igényelhet. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel előtörlesztése is.

Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei akár milliós nagyságrendűek is lehetnek, a mintaprojekt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből. „Még olyan esetben is, ha a családok nem, vagy csak minimális önerőt tudnak felmutatni, és a beruházás döntő részét hitelből fizetik. A lakástakarékkal kombinált hitelekkel ráadásul állami támogatásban is részesülhetnek a családok a hasonló felújítások finanszírozásához" – mondja Köntös Péter.

A vezérigazgató-helyettes közlése szerint a fűtés-korszerűsítési beruházások kivitelezési ideje nem túl hosszú, általában egy-két hét alatt be lehet fejezni őket, a tervezéssel és az engedélyeztetéssel együtt azonban akár másfél-két hónapot is igénybe vehet a teljes procedúra. „Mivel magát a beruházást érdemes tavasztól őszig kivitelezni, ezért most érdemes belekezdenie a folyamatba annak, aki már a következő fűtési szezonban is szeretne akár harmadával-felével kisebb rezsit fizetni" – tanácsolja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Forrás: OTP

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web